Nem azrt mondom el a bajom, hogy kioktass!

Nem azrt mondom el a bajom, hogy kioktass!

Spread the love

Lehet-e ms okos a te leteddel kapcsolatban? Van-e jogosultsga brkinek is arra, hogy vegye a btorsgot, s fogadatlan prktorknt megmondja neked a tutit?

Megesik, hogy az ember gondokkal kzd. Elfordul – de mg hnyszor! -, hogy valami olyan problma ti fel a fejt, amire nem tallsz megoldst. Mivel az ember szocilis lny – vannak bartai, csaldja -, jellemzen msokkal is megosztod a gondjaidat. s ekkor kvetkezik be az, amire a bajok mell pont nincs szksged: elbukkannak a “majd n megmondom a tutit” emberek.

Akik felhvjk szves figyelmedet arra, hogy te itt bizony most nagyot hibztl. s eszedbe se jusson sajt ktfbl megoldani a problmdat, mert k sokkal jobban tudjk, hogy mi lenne j neked. Mikzben te egyszeren csak arra vgynl, hogy meghallgassanak.

De ezek az emberek azt gondoljk, hogy azzal, hogy te beszlsz nekik a gondjaidrl, felkent papjai lesznek az tlkezsnek. njellt megmondk, a segtsg pajzsa mg bv, ms lett rendezk. Te pedig csak nzel butn: nincs a homlokodra tetovlva, hogy “Ments meg!” St, ersen dolgozik benned az ellenkezs, hiszen ltod, hogy az leted s a cselekedeteid fltt kszlnek plct trni.

Te viszont csak annyit krnl, hogy hallgassanak meg, mert jlesik elmondani a gondjaidat egy kvlllnak. Ezer kzhely s aranykps szl arrl, hogy ne tlj, hogy ne tltess. Hogy mindenki trdjn a maga dolgval, de mi, emberek, nem gy vagyunk sszerakva. Nha ki kell mondani, ha valami gondunk van.

Forrs: Shutterstock

Nagyanymtl sokszor hallottam, amikor azt mondta a szomszdasszonynak – aki folyton mssal volt elfoglalva, s aki mindig tudta, mi a (szerinte) j megolds – megvetssel a hangjban, hogy: “Ha kalcsot nem tudsz adni Terikm, tancsot se adj senkinek!”

Csak azok az emberek foglalkoznak folyton a msik letvel, akiknek annyira nyomorult a sajtjuk, hogy egyszerbb a msik letvel foglalkozni – addig se ltjk a sajt nyomorukat. Az szintesg lcja mg bjva mondogatjk, hogy a msik embernek mi a j, s ezt hangosan kzlik is. Csak azt felejtik el, hogy az szintesg nem egyenl a tisztessggel, s attl mg nem lett j ember senki. Kibicnek kuss a neve – szoktk mondani.

Attl, hogy valaki elmondja a problmjt, megosztja letnek egy bicsakl rszt valakivel, az nem jelenti azt, hogy megoldsrt kilt. Sok ember abba a hibba esik, hogy rgvest njellt megmentknt “majd n tudom!” jelszval a zszlajn prbl fellkerekedni azon az emberen, aki ppen nem a legjobb peridusban van az letnek. Mikzben aki tancsokat oszt neked, mg a sajt letben felbukkan problmk sorozatt sem tudja megoldani, st, hibt hibra halmoz.

ppen ezrt tlt el felhborodssal, hogy okoskodik neked, mert ltod: nem kvetend plda, ahogy l. Fel sem tudsz nzni r, hogy azt mondd: igen, mr letett valamit az asztalra, oda kne figyelnem arra, amit mond.

A pokolba vezet t is jszndkkal van kikvezve – ezt is sokszor mondta a nagyanym. Szval, az ilyen jszndktl az g mentsen meg! s ha elg ers szemlyisggel ldott meg a termszet, akkor kpes vagy ezt a konfliktuss kiforrott okoskodst egy hatrozott, m tiszteletteljes NEM-mel lereaglni. Azt gondolom, hogy olyan embernek rdemes elmondani a problmidat (mg gy is, hogy tle sem vrsz tancsot), akirl tudod, hogy az letnek hajjt jl kormnyozta. Csak ilyen embertl rdemes elfogadni nhny gondolatot (nem okoskodst!) s meghallgatni az esetleges megoldsi lehetsgeket a problmdra.

Forrs: Shutterstock

lsz-halsz a SHE.HU cikkeirt?

Iratkozz fel a Cikkajnl szolgltatsunkra, s mi elkldjk neked emailben a ht legjobb rsait, nehogy lemaradj rluk. 🙂

Nyitkp: Shutterstock


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *