Nem 16, hanem 19 embert ölt meg a kanadai ámokfutó

by Kevin | Last Updated: April 21, 2020

Tizenkilencre nőtt a hét végi új-skóciai ámokfutás halálos áldozatainak a száma, és a kanadai hatóságok attól tartanak, hogy újabb áldozatokra derül fény. Az egy nappal ezelőtti híradások még 16 halálos áldozatról szóltak.

Chris Leather kanadai rendőrfőnök hétfőn az új-skóciai Dartmouthban tartott sajtótájékoztatóján közölte, hogy a rendőrség 16 bűnügyi helyszínt fésült át a délkelet-kanadai tartomány északi és középső részén. Úgy fogalmazott, “viszonylag biztos” abban, hogy azonosítottak minden helyszínt, ahol a gyilkosságsorozat elkövetője járt, de egyelőre nem tudták maradéktalanul megvizsgálni mindegyiket. Öt felgyújtott épület van, többségük lakóház, és nem zárható ki, hogy találnak még holttesteket azoknak a házaknak a maradványai alatt, amelyek teljesen leégtek. 

A kanadai különleges rendőri egység tagjai az ámokfutás utolsó helyszínén, egy benzinkútnálForrás: AFP/Tim Krochak

Rendőrnek öltözött

Egy 51 éves férfi, név szerint Gabriel Wortman több helyszínen követte el a gyilkosságokat az Új-Skócia-félszigeten elterülő, apró délkelet-kanadai tartományban. A bűncselekmény-sorozat helyi idő szerint szombaton, éjfél előtt másfél órával kezdődött az Atlanti-óceán partján fekvő Portapique városkában, 130 kilométerre északra Halifaxtól. A rendőrség több lakossági bejelentés után vonult ki az első bűntény helyszínére, több halottat talált egy házban és a környékén, több épület pedig lángokban állt. A tettes Truro, Milford és Enfield településeken folytatta a vérengzést,

ámokfutása 12 órán át tartott. A híradások szerint rendőrruhába öltözött, és rendőrautónak álcázott gépkocsit használt, majd átült egy másik autóba.

Az elkövető is meghalt

A rendőrség közölte, hogy az elkövető is meghalt, de két nappal a vérengzés után sem tudni, hogy rendőrök lőtték agyon egy benzinkútnál, vagy saját kezével vetett véget életének. A nyomozás javában zajlik, bonyolult és sokáig tart, ezért a gyilkosságsorozat minden részlete továbbra sem ismert, a tettes indíttatásáról sem mondtak semmit a hatóságok.

A legsúlyosabb ámokfutás Kanadában

Ez volt a legsúlyosabb tömeges gyilkosság Kanadában 1989 óta, amikor is egy fegyveres 14 nőt gyilkolt meg egy montreali tanintézetben, majd végzett magával is. Kanadában ritkák a tömeges gyilkosságok, a fegyvertartási szabályok az országban szigorúbbak, mint az Egyesült Államokban, ahol különösen az utóbbi években gyakran fordultak elő tömeggyilkosságok.