NATO: az egészségügyi válság nem válhat biztonsági válsággá

by Kevin | Last Updated: April 14, 2020

A főtitkár online sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a katonai szövetség mindent megtesz a koronavírus okozta helyzet és hosszú távú hatásainak leghatékonyabb kezelésére. “A NATO feladata annak segítése, hogy a szükséges támogatás a megfelelő helyen és időben ott legyen, ahol arra szükség van” – fogalmazott, hozzátéve: a szervezet felhasználja képességeit a koronavírus-járvány terjedése ellen vívott harc sikeréhez.

Egyebek mellett légierejének igénybevételével részt vesz az alapvető gyógyszerek, a létfontosságú eszközök, valamint az orvosi és ápolói személyzet szállításában. Felhasználja a tagállamok orvosi, tudományos és technológiai ismereteit és erőforrásaikat a megfelelő válaszlépések biztosításához. Koordinációs központot hoz létre többek között az egészségügyi szakemberek tudásának megosztására, kórházi ágyak, létfontosságú orvosi eszközök elosztására.

A szövetségesek továbbá együttműködnek a hamis információk leleplezésében a világjárvány leküzdése érdekében – tette hozzá. A NATO tanul a jelenlegi válságból és felkészül egy esetleges jövőbeli, akár más természetű krízis kitörésére és kezelésére is – jegyezte meg Jens Stoltenberg. A szövetségesek egymásnak nyújtott támogatásai között kiemelte, hogy több tagállam mellett Magyarország jelentős segítséget nyújtott egészségügyi eszközök formájában a NATO legfrissebb, 30. tagországa, Észak-Macedónia számára.

A katonai szövetség emellett folytatja a béke és a biztonság hosszú távú megőrzése érdekében végzett munkáját. Legfontosabb feladata továbbra is a biztonság fenntartása, ami most annak biztosítását jelenti – beleértve Koszovótól Afganisztánig valamennyi misszió erőfeszítéseit – hogy az egészségügyi válság ne válhasson biztonsági válsággá a világ egyetlen régiójában sem – tette hozzá a NATO főtitkára.