Müller Cecília szerint nem hirtelen intézkedés a kórházi osztályok kiürítése

by Kevin | Last Updated: April 15, 2020

Még az elmúlt napok átlagában is rendkívül semmitmondó sajtótájékoztatót tartott szerdán az Operatív Törzs. A sajtótájékoztató első részében Kiss Róbert rendőralezredes adatokat sorolt arról, hogy hány fő van hatósági házi karanténban (13360), illetve hány esetben ellenőrizték a hatósági házi karantén betartatását a rendőrök (ezdiáig 206458 esetben). Megemlítette, hogy egy magyar állampolgárral szemben a ferihegyi reptéren kellett intézkedni, mert bár házi karantén hatálya alatt volt, megpróbálta elhagyni az országot.

Müller Cecília tájékoztatója első felében az idősotthonokban kialakult helyzetről beszélt. Vagyis inkább megismételte, amit tegnap már elmondott, hogy megkezdték az idősotthonok ellenőrzését. Erről ma bővebben annyit árult el, hogy az ellenőrzés nem arra vonatkozik, hogy hány beteg van az idősotthonokban, hanem hogy azokban betartják-e a járványügyi előírásokat.

Majd arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy a kórházi osztályok napokban zajló kiürítése “nem egy hirtelen intézkedés”. A betegek hazaküldését azzal indokolta, hogy így lehet felszabadítani elég ágykapacitást arra az esetre, ha tömeges megbetegedések lesznek, vagy ahogy ő fogalmazott, “mindenki megkapja a szükséges ellátást, ha szüksége van rá”. Azt, hogy kit küldenek haza, orvoszakmai kérdésnek nevezte. “Senki sem kerülhet úgy haza, hogy később bármilyen egészségkárosodásnak nézzen elébe” – mondta.

Ezután következtek a kérdések, a 15 beolvasott kérdés közül csak egy volt, amit nem a kormányzati médiakonglomerátumhoz tartozó sajtótermék tett fel: az Indexé arról, hogy igaz-e, hogy a járvány miatt leállt a véradás, amire Müller azt mondta, “hálistennek nem igaz”.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan
megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó,
bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak
a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan
még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon
kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek
lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a
saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.