Működni fog a kormány új bértámogatása? Megszólaltak a munkáltatók

by Kevin | Last Updated: April 20, 2020

„A munkáltatói és a munkavállalói szervezetetek is támogatták a kormány javaslatait, amelyek a bértámogatási rendszer átalakítását célozták a mai virtuális VKF-ülésen” – mondta a Portfolio-nak Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (NGYOSZ) alelnöke.

Arra a kérdésünkre, hogy sikerül-e megállítani a leépítéseket az új programmal Magyarországon, Rolek Ferenc úgy válaszolt, hogy ez hiú ábránd, hiszen bármilyen támogatás mellett lesznek elbocsátások a jelenlegi válsághelyzetben. „Vannak, akiken szinte semmi sem tud segíteni, de ez a program alkalmas arra, hogy lényegesen kevesebb elbocsátás legyen, mint a változtatások nélkül”.

A változtatások eredményeképpen a kormány nem 30-50%-os munkaidő csökkenés esetén nyújt támogatást, ahogy az eddigi szabályrendszerben volt, hanem 15-75%-os esetben. „Ez orvosolja, ha egy vállalat az 5 napos munkahétről 4 naposra tért át, hiszen az 20%-os munkaidő-csökkentést jelent, ezt eddig nem tudta kezelni a rendszer” – mondta Rolek. Azokat is segíti, akik félgőzzel sem tudnak dolgozni – tette hozzá.

Összességében nagyon pozitívnak értékelem a megállapodás, komoly nyitottság volt a kormány részéről, és a javaslatok túlnyomó többségét elfogadták – mondta Rolek. Volt azonban egy fontos javaslat, amit nem fogadott el a kormány. A munkaadók a 75 ezer forintos támogatási keretet fel szerették volna emelni. „A kormány ezt nem látta időszerűnek, de nem hiszem, hogy végleg lekerült az asztalról ez a javaslat. Jelenleg csak az alacsony keresetűek estében jelent kellő támogatást a program, a szellemi foglalkoztatás és a magasabb bért kereső szakmunkásoknál nem jelent kellő kompenzációt” – emelte ki Rolek, aki szerint a támogatást fel kellene emelni a versenyszférában foglalkoztatott szellemi foglalkoztatás átlagbérére, de ha erre nincs lehetőség, akkor a minimálbér háromszorosára, hogy a magasabban képzett, többet kereső munkavállalók esetében is kellő támogatást nyújtson.

Nem tudjuk, hogy meddig tart a koronavírus-járvány, és a gazdasági helyzet hogyan alakul, milyen mély lesz a recesszió, és mennyire húzódik el a kilábalás, ezért több alkalommal is lehetséges, hogy módosítani kell a szabályozáson, támogatásokon – mondta Rolek, aki pozitívan értékeli, hogy a kormány részéről van erre nyitottság. „Folyamatosan értékeljük a helyzetet, és javaslatokat fogalmazunk meg, amikor szükséges” – tette hozzá.

Címlapkép: Getty Images