Msfl milli ember a tengereken ragadhat a koronavrus miatt

by Kevin | Last Updated: April 19, 2020

A koronavrus miatti ruforgalom-cskkenssel mly vlsgba kerlt a kereskedelmi tengerhajzs is. Az ipargat mg egy nehzsg rheti. Ez pedig a hazatrni nem tud szerzdses tengerszek helyzete, akik tlzs nlkl, szzezerszmra ragadhatnak a tengereken vagy otthonuktl tvoli kiktkben.

sszesen 1.647.500 f: a Nemzetkzi Hajzsi Kamara, a vilg els szm hajzsi szakmai szervezetnek adatai szerintennyien teljestenek jelenleg szolglatot a vilgon most kzleked tengerjr hajkon. Ebbl a nagyjbl 1,6 millis ltszmbl 774 ezren tiszti beosztsban, mg a tbbiek matrzknt szerzdtek el a hajkra.

A legtbb tengersz a globlis hajzsban Knbl, a Flp-szigetekrl, Indonzibl, Oroszorszgbl s Ukrajnbl rkezik.

A tengersztisztek zme Knbl, mg a legtbb matrz a Flp-szigetekrl szegdik el hajkra.

Brhogy is, problmjuk most kzs: a kereskedelmi tengerhajzs jrvny miatti krzisben, tbb szz haj indulst trltk vagy mdostottk, ebben pedig elssorban a knai kiktk az rintettek. Ebbl viszont az kvetkezik, hogy rengeteg tengersz helyzete vlt egycsapsra bizonytalann.

Egy teherszllt haj a grgorszgi Thesszalonikinl, a koronavrus-jrvny idejnForrs: AFP/Nicolas Economou

Hajkra s kiktkbe knyszerlnek a tengerszek

A kereskedelmi tengerhajzs egyre aggasztbb helyzethez az ruforgalmazsban fellpett zavarok, keresleti s knlati egyenslytalansgok jrulnak hozz a legnagyobb mrtkben.

A koppenhgai Sea-Intelligence ipargi adatai szerint eddig 384 kereskedelmi hajutat trltek a jrvnyhelyzet miatti bizonytalansgban.

Ez azt is jelenti, hogy 2020 els felben a tengerhajzsban 25 szzalkkal kevesebb utat teljestenek az egyes hajkkal, ami ves szintre vettve a tengeri forgalom 10 szzalkos cskkenst is maga utn vonhatja.

A helyzet valamilyen mdon rinti vagy rinteni fogja a nagyjbl 1,6 milli tengerszt, s az sszesen mintegy 50 ezer teherszllt hajt (kontnerhajk, tankerek, nyersanyagszlltk) is, amelyeken a tengerszek szolglnak – vagy szolglnnak, ha azok kifuthatnak a kiktkbl, ami krl sok a bizonytalansg.

Ahogy a Statista grafikonja bemutatja, csak kontnerszllt hajbl tbb ezret zemeltetnek a legnagyobb hajzsi vllalatok. Ezek mkdse s a fedlzeteken dolgozk helyzete krl most egyre tbb a krdjel:

Ez pedig egyltaln nem a tvolabbi jv problmja. Az adatok szerint havonta tlagosan mintegy 100 ezer tengersz munkaszerzdse jr le a kereskedelmi hajkn, akik a jrvny miatt most nem tudnak hazatrni.

Sokan kzlk a hajkon ragadnak, vagy gy knyszerlnek kikti szllshelyekre, hogy kzben tovbbi fizetsre mr sehonnan nem szmthatnak. Hazautazni sokan egyszeren azrt nem tudnak, mert a lgi kzlekeds szinte teljes lellsval s az utazsi korltozsok miatt, egyszeren nincs mivel.

“Vannak olyan tengerszek, akik mr kilenc hnapja vannak tvol a csaldjuktl, s nem ltni azt, hogy mikor tudnnak hazatrni a kialakult helyzetben” – jellemzi a jrvny miatti llapotokat Nick Chubb, aThetius nev tengerszeti technolgiai vllalat igazgatja.

Egy thaifldi tengersz arcmaszkban utazik haza a jrvny idejnForrs: AFP/Mladen Antonov

A BBC egy riportban ennek kapcsn azt is bemutatja, hogy a tengeren tlttt hnapok mennyire megterhelk fizikailag s pszichsen is a tengerszek szmra. Erre a helyzetre nyomja r most a blyegt a koronavrus miatt bizonytalansg.

A fertzs elleni vdekezs termszetesen a hajzsi trsasgokat is kihvs el lltja. A vilg legnagyobb hajzsi trsasga, az APM-Maersk pldul gy dnttt, zemel hajin nem vltja a szemlyzetet, s a szolglatban lvk kztt is megprblja cskkenteni az interakcik szmt, gy vdve ket a vrustl. Ez azonban azt is jelenti, hogy az rintett hajsok szmra – idben s trben is – mg tvolabbra kerl a hazatrs eslye.

A Nemzetkzi Hajzsi Kamara s aNemzetkzi Lgi Szlltsi Szvetsg (IATA) ezrt kzsen szltotta fel a kormnyokat arra, hogy minl hamarabb jelljenek ki olyan repltereket szerte a vilgon ahol a hajk legnysgnek cserje biztonsgosan megoldhat.Az ilyen, dediklt lgikiktkbe rkeznnek az j legnysgi tagok, a szolglatukat teljestk pedig itt szllnnak replgpekre, hogy hazareplhessenek, rja a gCaptain hajzsi szakportl, emlkeztetve arra, hogy a vlts havonta 100 ezer tengerszt rint.

A tengerhajzst az g is hzza

A kereskedelmi tengerhajzs szektora mr a koronavrus-jrvny eltt is szmos kihvssal kellett hogy szembenzzen. A hajkat idntl tisztbb zemanyagokra (alacsonyabb kntartalmakra) kellett tlltani gy, hogy kzben a szlltsi djak nem kvettk a nvekv kltsgeket.

“A tengerhajzsbl nagyon nehezen lett csak pnz az elmlt tz vben” – lltja Alan Murphy, a Sea-Intelligence vezet elemzje. Az elemz levezetse szerint, egy 100 dollrba (kb. 33 ezer forintba) kerl edzcip rbl a tengeri szllts kltsge pusztn a tredkt teszi ki – alig 10 dollrcentet. S mivel Knban mg mindig nagyon olcs az azt elllt munkaer, ezrt a cgeknek gyakorlatilag brhova a vilgra, megri onnan szlltani, annyira alacsonyak annak kltsgei. Ez viszont azt is jelenti, hogy hiba a tbb ezer tengeri mrfldes tvolsgok s a kontnerekkel rogysig pakolt hajk, azokon a vllalatoknak nincs komoly haszna.

Kirakodnak egy olasz kereskedelmi hajt, mikzben a legnysg tagjainak megtiltottk, hogy elhagyjk a fedlzetetForrs: AFP/Iakovos Hatzistavrou

Az idn pedig mg nehezebb v jhet az iparg szmra.

El kell rnnk azt, hogy a kiktterminlok tovbbra is mkdjenek, s gondoskodnunk kell arrl, hogy az lelmiszerek s az ruk is eljussanak rendeltetsi helykre. Ez jelentheti a mentvet – lltja Peter Sand, a vilg legnagyobb nemzetkzi hajzsi szvetsgnek, a Bimconak elemzje.

A problmt ilyen helyzetben az jelenti, hogy a hajzsi szolgltatsok kltsgei emelkeds helyett – csakgy, mint a 2008-as vlsg idejn – most is cskkensnek indulhatnak, mikzben kevesebb rut fuvaroznak majd a tengeren. A kalkulcik szerintha a szlltott rumennyisg csak 10 szzalkkal cskken globlisan, az 22-23 millird dollrnyi mkdsbl fakad vesztesget termel majd a szektorban.

Ez az elemzk szerint magval vinn a hajzsi trsasgok elmlt vekben elrt profitjt is.

A Marine Transport Internationalnl pedig arra figyelmeztetnek, egyes szezonlis rukbl – pldul amelyek Afrikbl rkeznek – hiny lehet Eurpban, mivel sok orszg lelltja exportjt is. Knnyen lehet – hozzk fel pldnak a szervezetnl -, hogy idn a britek keresztet vethetnek a kerti stgets sszejvetelekre, a fizikai tvolsgtartstl fggetlenl is.

Oda ugyanis a faszn Dl-Afrikbl rkezik, ahol most szinte teljesen lelltottk a termkek exportjt.

Utasok Hongkongban egy kompon, a httrben egy res teherhaj halad el prilis 14-nForrs: AFP/Anthony Wallace

A tengerhajzsban egyedli komoly sikert most az olajtankerekkel lehet elrni. Az olajszlltk irnti kereslet ugyanis folyamatosan nvekszik, mivel a szrazfldi trozk megtltse utn, a vllalatok elkezdtk a tengeren, hajkban trolni az eladatlan olajat. Vannak olyan hatalmas tankerek, melyekrt emiatt akr napi 230 ezer dollr brleti djat is fizetnek.

Ez azonban – jegyzi meg a Thetius elemzje – mr inkbb egy msik iparg sikertrtnete, ami a vrakozsok szerint hamar vget is rhet a vilg egyelre cskken energiaignye miatt.