Mrskeldni ltszik a koronavrus terjedse Csehorszgban

by Kevin | Last Updated: April 16, 2020

Tovbbra is lassabb a diagnosztizlt koronavrusos betegek napi nvekedse Csehorszgban, mint a korbbi hetekben.A hatsgok gy rzik, sikerlt ellenrzs alatt tartani a jrvny terjedst.

Cstrtk reggel 6303 j koronavrussal fertztt beteget tartottak nyilvn Csehorszgban, ami 152-vel tbb, mint szerdn – derl ki a cseh egszsggyi trca legjabb kimutatsbl. Br a szerdai nvekeds magasabb, mint a ht elejn, tovbbra is jval alatta marad a korbbi napok tlagnak.

Csehorszgban az els fertzst mrcius elsejn mutattk ki. Eddig 146 004 tesztet vgeztek el, a szerdn kzel kilencezret. A hatsgok szerint a cl, hogy a napi tesztek szmt tzezerre emeljk.

A COVID-19 ldozatainak szma cstrtkn reggel 166 volt, hrommal tbb, mint szerdn. A gygyultak szma cstrtkn 155-tel 831-re emelkedett.

Utasok egy prgai metrllomson prilis 15-nForrs: AFP/Michal Cizek

Adam Vojtech egszsggyi miniszter cstrtki rdinyilatkozata szerint a szmok azt jelzik, hogy Csehorszgban eddig sikerlt a jrvny terjedst ellenrzs alatt tartani.

Andrej Babis miniszterelnk szerda este a kzszolglati televziban rdekessgknt elmondta, hogy a kormnyban a legnagyobb vita az eskvkrl alakult ki. Vgl az a megllapods szletett, hogy htftl kezdve jra engedlyezik az eskvket, majd legfeljebb nyolc szemly rszvtelvel a lakodalmakat is, jnius 8-tl pedig engedlyezik az 50 fseket is.

Jan Hamcek belgyminiszter azt mondta, hogy az egyhzi szertartsok megjtsrl a hten terjeszt el javaslatot. Csehorszgban mrcius kzeptl tilosak az egyhzi szertartsok is, szmos templombl a misket a kzssgi hlzaton keresztl kzvettik a hvknek.

Balga Zoltn, a prgai magyar rmai katolikus plbnia plbnosnak magyar nyelv misi is rendszeresen kvethetk a Facebookon.