Mrnki s kivitelezsi bravr a kiskunhalasi jrvnykrhz, a magyar lelmiszerellts az egyik legstabilabb Eurpban

by Kevin | Last Updated: April 21, 2020

Haznk lelmiszer-elltsi rendszere az egyik legjobb, legstabilabb Eurpban – hangzott el az Operatv Trzs keddi tjkoztatjn. A magyarorszgi jrvnygrbt sikerlt ellapostani, gy a fertzsek szma sem n drmai mrtkben. Vilgszerte is folytatdott a koronavrus-jrvny elleni vdekezs, s tbb orszgban a jrvny terjedsnek lassulst lehet ltni.

Kedden is folytatdott a koronavrus-jrvny elleni vdekezs vilgszerte. Magyarorszg lelmiszer-elltsa tovbbra is biztostott, s mindent megtesznk azrt, hogy ez gy is maradjon
– mondta el Zsig Rbert, lelmiszerlnc-felgyeletrt felels llamtitkraz operatv trzs keddi sajttjkoztatjn. Hozztette, az agrrminisztrium folyamatos kapcsolatban van az lelmiszerlnc szereplivel. Az elmlt hetek eredmnyeirl elmondta, haznk lelmiszer-elltsi rendszere az egyik legjobb, legstabilabb Eurpban.

Komoly bravr a kiskunhalasi jrvnykrhz ltrejtte

A kt s fl ht alatt elkszl kiskunhalasi jrvnygyi mobil krhz egy olyan mrnki s kivitelezsi bravr, amely igazolja, hogy ilyen rvid id alatt is lehet kivl minsg s felszereltsg krhzat pteni – mondta Kovcs Zoltn nemzetkzi kommunikcirt s kapcsolatokrt felels llamtitkr Kiskunhalason.

Kovcs Zoltn hangslyozta: a 150 beteg befogadsra alkalmas mobil jrvnygyi krhz kes bizonytka azoknak a kpessgeknek is, amelyekkel egybknt a bntets-vgrehajts rendelkezik, illetve annak a tudsnak, amely a magyar szakembereket krhzptsben, krhzak felszerelsben s berendezsben jellemzi.

Tovbbra is Budapesten s Pest megyben van a legtbb fertztt

Az orszgban hsz intzmny rintett koronavrus-jrvnnyal, de szmos otthonban csak egy-egy esetben fordult el a megbetegeds, s ket egybl izolltk – mondta Mller Ceclia. Az orszgos tisztiforvos kzlte, hrom intzmnyben fordult el nagyobb szm megbetegeds, ezekben jellemzen nagyobb ltszm lak van.
A fvrosi fenntarts Pesti ton befejezdtt az sszes szrs elvgzse, mind a lakk, mind az polk krben.

Mller Ceclia elmondta: jelenleg folyik a listk sszehasonltsa, a mg nem szrt dolgozkat is tesztelni fogjk, mert fontos az idsotthon biztonsgos mkdsnek megteremtse. Az intzmnyben mr kpesek a szksges intzkedsek megttelre. A krhzban polt ids lakk jl vannak, az intzmny teljes ferttlentse megtrtnt, gy remlhetleg nem lesz jabb megbetegeds – kzlte a tisztiforvos, majd elmondta: vltozatlanul Budapest s Pest megye a legfertzttebb terlet, de ms megykben, pldul Fejrben is sok az rintett.

j szablyok a Nyugat-Eurpba tart vendgmunksok belpsre

A Nyugat-Eurpba tart ukrn, romn s szerb vendgmunksok csak meghatrozott, ngyrs idtartamban tudnak belpni Magyarorszg terletre. Felttel az is, hogy nem mutatjk a koronavrus-fertzs jeleit, igazoljk, hogy megfelelnek a schengeni beutazsi feltteleknek s igazolsuk van arrl, hogy a clorszgba bejutsuk biztostott – mondta a koronavrus-jrvny elleni vdekezsrt felels operatv trzs gyeleti kzpontjnak munkatrsa. Kiss Rbert kzlte: Rszknl, Nagylaknl s Zhonyban naponta ngy rt biztostanak a vendgmunksok belpsre, a belpsnl srga figyelmeztet jelzst helyeznek el a jrmvn, amellyel csak a kijellt tranzittvonalon szabad kzlekedni. A vendgmunksok kilpsre is idsvot hatroztak meg.

Lassul a jrvny terjedsi teme

Vilgszerte meghaladta a 2,5 millit az j tpus koronavrus-jrvny azonostott fertzttjeinek a szma kedd estre, de a jrvny terjedsi teme lassult. A baltimore-i Johns Hopkins egyetem sszestse szerint 2 501 156 fertzttet, 171 810 hallesetet s 659 732 gygyultat tartottak nyilvn a vilgban.

Olaszorszgban egy nap alatt 534-en haltak meg, gy keddre a Covid-19 jrvny ldozatainak szma 24 648-ra ntt. A fertzttek szma – a halleseteket s a gygyultakat leszmtva – 107 709-re esett vissza a htfi 108 237-rl. Krhzban 24 134 beteget poltak, kzlk 2471-en voltak intenzv osztlyon.

Spanyolorszgban enyhn emelkedett a hallos ldozatok szma, keddre 430-an haltak meg, a fertzst 3968 paciens szervezetben mutattk ki, ami lassul tendencit jelez a htfi 4266 s a vasrnapi 4218 utn. Bejelentettk, hogy a jrvny miatt idn elhalasztjk a hagyomnyos pamplonai bikafuttatst.

Spanyolorszgban ha enyhn is de cskken a fertzsek nvekedsnek dinamikjaForrs: AFP/Gabriel Bouys

A brit statisztikai hivatal (ONS) tanulmnya szerint az Angliban s Walesben – ahol Nagy-Britannia lakossgnak 90 szzalka l – killtott halottvizsglati bizonytvnyok harmada emltette az j koronavrust a hallozsokkal sszefggsben az prilis 10-n zrult egy htben. A vizsglt hten 18 516 hallesetet jelentettek, 7996-tal tbbet, mint ahny az t vre visszatekint statisztikai tlag alapjn az vnek ebben a szakaszban vrhat lett volna. Nagy-Britanniban eddig tbb mint 16 ezren haltak meg a SARS-CoV-2 nev vrus okozta betegsgben.

Politikai vita egy alkalmazsrl Franciaorszgban

A francia kormny kedden jelezte, hogy a koronavrus-jrvny miatt elrendelt kijrsi korltozsok feloldsa utni vintzkedsekrl nemcsak vitt, hanem szavazst is tartanak majd a parlamentben. Az ellenzki prtok elssorban az gynevezett kapcsolatkvet okostelefon-alkalmazsok miatt krtk a szavazst. A kormny ltal javasolt StopCovid elnevezs alkalmazs clja az, hogy a felhasznl automatikus rtestst kapjon arrl, ha egy koronavrus-fertztt kzelbe kerlt. A Pasteur Intzet tanulmnya szerint a francik mintegy hat szzalka esik t a koronavrus-fertzsen a kijrsi korltozsok mjus 11-re tervezett vgig, ami nagyon alacsony szint ahhoz, hogy tovbbi vintzkedsek nlkl az orszgot ne rje el a jrvnynak egy msodik hullma.

Dnia, ahol 7711 fertzttje s 364 hallos ldozata van a koronavrusnak mjus 10-tl engedlyezi az 500 f alatti nyilvnos rendezvnyeket.

Noha kedden ezer alatti j fertzsrl szmoltak be az illetkes hatsgok, tovbbra is emelked tendencit mutatva tlpte a negyvenezret az igazolt fertzttek szma Belgiumban, a hallos ldozatok pedig megkzeltette a hatezret. Hollandia s Luxemburg a jrvny terjedsnek jelents lassulsrl adott hrt kedden.

Mark Rutte holland miniszterelnk tjkoztatsa szerint a kormny szeptember 1-ig meghosszabbtotta a nagyszabs, tmegeket vonz nyilvnos rendezvnyekre, kztk a sportesemnyek s a zenei fesztivlok megrendezsre vonatkoz tilalmat. A koronavrus terjedsnek lassulsa azonban lehetv teszi az ltalnos iskolk s a napkzi otthonok jbli megnyitst mjus 11-tl.

Belgiumban tovbbra is rvnyben vannak a szigor korltozsokForrs: BELGA via AFP/Eric Lalmand

Ktelez maszkvisels

Egyre tbb nmet tartomnyban vezetnek be maszkviselsi ktelezettsget a koronavrus-jrvny miatt. A Robert Koch (RKI) orszgos jrvnygyi intzet figyelmeztetett, hogy brmikor ismt elindulhat egy jabb fertzshullm, amely nagyobb s puszttbb lehet, mint az els. A RKI adatai szerint az j tpus koronavrust keddig orszgszerte 143 457 ember szervezetben mutattk ki, ami 1785 esettel tbb az egy nappal korbbinl, a hallesetek szma kedd estig 4 869-re ntt.

Ausztriban folytatdik az zletek s az iskolk lpsrl lpsre trtn jranyitsa. Sebastian Kurz kancellr kijelentette, hogy “j ton vagyunk”, az vintzkedsek hatsosak. A htvgn szz al cskkent az j fertzttek szmnak napi nvekedse. Ausztriban eddig 14 845-an fertzdtek meg, a hallesetek szma 483.

Horvtorszgban a legfrissebb adatok szerint egy nap alatt 27-tel, 1908-ra ntt a regisztrlt fertzttek szma, 48 hallos ldozata van a jrvnynak, az elmlt 24 rban egy ember halt meg. Az els fertzs megjelense ta 801 beteget nyilvntottak gygyultnak.

Maradhatnak az ukrn karantn-intzkedsek

Csehorszgban tbb mint 27 ezer szemlyt tesztelnek le cstrtktl kezdve, egy ht leforgsa alatt, hogy megllapthassk: a lakossg milyen rsze kerlt eddig kapcsolatba az j koronavrussal. Csehorszgban kedd reggelig 6914 szemly fertzdtt meg az j koronavrussal, kzlk 1597 mr felgygyult a betegsgbl. A Covid-19 betegsgben meghaltak szma 196.

Az ukrn egszsggyi trca a jrvny jelenlegi helyzetben azt javasolja a kijevi kormnynak, hogy mjus 12-ig hosszabbtsk meg a karantn-intzkedseket, bizonyos korltozsokon viszont enyhtsenek. Ukrajnban a fertzttek szma keddre egy nap alatt 415 j esettel 6125-re, az hallos ldozatok pedig tz jabb esettel 161-re ntt.

Az els hsz koronavrus-fertztt pciens fogadsval megkezdte mkdst kedden j-Moszkvban az a jrvnykzpont, amelynek ptst mrcius 12-n kezdtk meg. Oroszorszgban tbb mint 5600-zal ntt a fertzsek szma s elrte az 52 763-at. A hallozsok szma 51-gyel 456-ra ntt.

Oroszorszgban naprl napra egyre gyorsabb temben n a fertzsek szmaForrs: Sputnik via AFP/Ramil Sitdikov

A Moldovai Kztrsasgban az elmlt huszonngy rban 66-tal – ezzel orszgos szinten 2614 -re – nvekedett az igazolt fertzttek szma. Az egszsggyi miniszter az errl szl bejelentsben pontostott, eszerint a fertzses esetek kzl 313-at a Dnyeszteren tli – hivatalosan kln llamformciknt el nem ismert – terleten jegyeztek. A Dnyeszter kt partjn egyttesen eddig 505 ember gygyult meg, 71-en letket vesztettk.

Kazahsztnban eddig 589 egszsggyi dolgozt tmadott meg a vrus – jelentette be kedden az ottani egszsggyi minisztrium. Ugyancsak ezen a napon kzltk, hogy Almatiban egy nap alatt 145 jabb fertzttet regisztrltak az egszsggy terletn dolgozk krben.

Gyorsul a jrvny terjedse Trkorszgban

Trkorszgban kedden ismt 4500-at meghaladan, 4611-gyel ntt a koronavrus-jrvny igazolt fertzttjeinek a szma, amely gy 95 591-re emelkedett – kzlte Fahrettin Koca trk egszsggyi miniszter a Twitter-fikjn. A kis-zsiai orszgban immr kt hete nem cskkent 3500 al az esetszm napi nvekedsnek mrtke, azta 3782 s 5138 kztt mozog. A miniszter ltal megosztott adatokbl az is kiderlt, hogy az utbbi 24 rban 119-cel ntt a vrus okozta elhallozsok szma, s elrte a 2259-et. A napi hallesetek szmt tekintve az eddigi legmagasabb a vasrnapi 127 volt.

Tbb mint ezer klfldit engedtek ki ideiglenesen az irni brtnkbl a jrvny megfkezse rdekben. Irn a jrvny ltal leginkbb sjtott orszgok egyike. A vrus fertzttjeinek szma 84 802, mg a hallos ldozatok 5297.

Indonziban megtiltjk az utazsokat a ramadnt lezr d al-fitr bjtvgi nnepen, Szad-Arbiban a ramadn alatt is zrva marad a mekkai s a medinai nagymecset.