Mr 30 ezer hallos ldozata van a koronavrusnak Franciaorszgban

Mr 30 ezer hallos ldozata van a koronavrusnak Franciaorszgban

Spread the love

Franciaorszgban a koronavrus-jrvny hallos ldozatainak szma pntek este elrte a 30 ezret, miutn az elmlt 24 rban 25-tel emelkedett a krhzban meghaltak szma – kzlte a francia egszsggyi trca. Mikzben az orszgban jflkor vget r az egszsggyi rendkvli llapot, a hatsgok tovbbra is vatossgra krtk a lakossgot a jrvny msodik hullmnak megelzse rdekben.

Franciaorszgban krhzban pntek este 7036 fertzttet poltak, 157-tel kevesebbet, mint 24 rval korbban, de mg mindig vettek fel 136 j beteget. A krhzi betegek kzl 496-an szorultak llegeztetgpre, 16-tal kevesebben, mint cstrtk este. A jrvny kezdete ta elszr cskkent tszz al a slyos betegek szma.

Az prilisi tetzskor tbb mint 7200-an voltak az intenzv osztlyokon, de azta folyamatosan cskken, s a kt hnapig tart, nagyon szigor ltalnos karantn fokozatos feloldsa utn sem indult emelkedsnek a krhzi betegek szma. Az egszsggyi hatsgok a karantn vge ta tbb mint hromszz jrvnygcot trtak fel, s tbbsgket mr teljesen felszmoltk.

“Mindenkit arra krek, hogy hordjon egyre inkbb maszkot, hogy a lehet legjobban megvjuk magunkat a jrvny msodik hullmtl, amelyrl egybknt sem hivatalos, sem eltitkolt informciim nincsenek. De a legjobban gy kzdhetnk ellene, ha megelzzk” – fogalmazott pnteken Jean Castex miniszterelnk egy vidki ltogatsn.

Ltogatk a prizsi Louvre mzeumban 2020. jlius 6-n. A koronavrus-jrvny miatti csaknem ngyhavi zrva tarts utn a Louvre, a vilg legltogatottab mzeuma ezen a napon nyitott kiForrs: MTI/AP/Thibault Camus

Az egszsggyi minisztrium pntek esti kzlemnye ugyanakkor arra hvta fel a figyelmet, hogy az elmlt hetek visszaszorulsa utn a SARS-CoV-2 vrus gyorsabb terjedsnek jelei rzkelhetk, jllehet annak szintje tovbbra is alacsony. Az gynevezett reprodukcis rta jelenleg 1,05, mg a mlt hten csak 0,94 volt, ami azt jelenti, hogy mg egy httel ezeltt minden 100 j fertztt tlagosan 94 embernek adta tovbb a vrust, most legalbb szznak.

“A francik mr nyaralni kszlnek, szeretnk elfelejteni mindazt, amit az elmlt hnapokban tltek. De egy dolgot nem szabad elfelejtenik, mgpedig az egszsggyi elrsokat” – mondta Olivier Vran egszsggyi miniszter a BFM hrtelevziban. “Nem lehet lland nyugtalansgban lni, de vatosan kell lni” – tette hozz, emlkeztetve arra, hogy jflkor vget r az egszsggyi rendkvli llapot, azaz ezentl 5 ezer fig engedlyezett a gylekezs, valamint a sport- illetve kulturlis esemnyek rendezse.

A trca azt is kzlte, hogy a becslsek szerint mr prilis kzepe eltt a francik 6,7 szzalka, csaknem 4,5 milli ember megfertzdtt a koronavrussal. Prizsban s az orszg szakkeleti rszn tbb mint 10 szzalkos volt az arny, mg a legkevsb fertztt orszgrszben, Korzika szigetn alig 0,6 szzalkos.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *