Mr 2050 eltt jgmentes lehet nyron a Jeges-tenger

by Kevin | Last Updated: April 20, 2020

Nagy valsznsggel mr 2050 eltt jgmentes lehet nha nyron a Jeges-tenger – llaptotta meg egy nemzetkzi kutatcsoport 40 klnbz klmamodell elemzse alapjn.

A kutatk szerint a klmavdelmi intzkedsek hatkonysga hatrozza majd meg, hogy milyen gyakran s milyen hosszan lesz ez gy.

A Jeges-tenger kutatsa.Forrs: https://phys.org/news/2020-04-north-pole-ice-free-summer.html

A vilg 21 kutatintzete a Hamburgi Egyetem kutatja, Dirk Notz koordinlsval azt vizsglta, hogy miknt vltozik a jvben a Jeges-tenger (ms nven szaki-sarki-cen) jgtakarja, ha tovbbra is magas lesz a szn-dioxid-kibocsts s elgtelenek a klmavdelmi intzkedsek.
Ezekben a szimulcikban a vrakozsok szerint gyorsan eltnt nyron az egsz vben szinte folytonos jgtakar,

de a kutatk azt is kimutattk, hogy a nyri jgtakar akkor is eltnne egyszer-egyszer, ha a szn-dioxid-kibocsts gyorsan cskkenne.

Nyaranta egyre kevesebb a jg a Jeges-tengerenForrs: Wikimedia Commons

“Ha gyorsan s jelentsen cskkentjk a globlis szn-dioxid-kibocstst, s ezltal az iparosods eltti szinthez kpest 2 Celsius-fok alatt tartjuk a globlis felmelegedst, a Jeges-tenger jege mg akkor is valsznleg eltnik egyszer-egyszer nyron mr 2050 eltt. Ez nagyon meglepett minket” – idzte Dirk Notzot az egyetem kzlemnye.
Jelenleg az szaki-sarkot egsz vben tengeri jg bortja s veszi krl. Nyaranta a tengeri jg kiterjedse cskken, tlen ismt n. A globlis felmelegeds hatsra az elmlt vtizedekben gyorsan cskkent a tengeri jg kiterjedse a Jeges-tengeren. Ez jelents hatssal van az szaki-sarkvidk koszisztmjra s klmjra. A tengerjg a jegesmedvk s fkk lhelye s zskmnyszerz terlete, s hti a trsget azltal, hogy visszaveri a napfnyt.

Jegesmedvk (Ursus maritimus) a Jeges-tenger jegn.Forrs: https://phys.org/news/2020-04-north-pole-ice-free-summer.html

A kutatk szerint alapveten a jvbeni szn-dixoid-kibocststl fgg az, hogy milyen gyakran fogja elveszteni jgtakarjt nyron a Jeges-tenger. Ha gyorsan cskken a kibocsts, csak egy-egyszer lesznek ilyen vek, magasabb kibocsts hatsra az vek tbbsgben jgmentes lesz.

(Forrs: MTI)