Most végezték a legtöbb tesztet Romániában, mégsem gyorsult a koronavírus-fertőzés

by Kevin | Last Updated: April 13, 2020

Ez azért számít jó eredménynek, mert az elmúlt napon végezték a járvány kezdete óta a legtöbb koronavírustesztet:

a kiértékelt minták száma megközelítette az ötezret.

Az elmúlt napon 12-en haltak bele a kórba és szövődményeibe, feleannyian, mint egy nappal korábban. A halottak száma 318-ra emelkedett. A járvány kezdete óta 852 gyógyult hagyhatta el a kórházat. A súlyos betegek száma 27-tel több, mint egy nappal korábban, jelenleg 231 fertőzöttet kezelnek a kórházak intenzív osztályain. Mintegy 24 ezren vannak intézményes karanténban, és több mint 71 ezren lakóhelyi elkülönítésben. A hivatalos közlés szerint 703 román állampolgár betegedett meg külföldön a járványban, közülük 47-en belehaltak a fertőzésbe vagy annak szövődményeibe.

A hatósági szigor a hét végén is fokozódott. A stratégiai kommunikációs törzs hétfői közlése szerint a kijárási korlátozások megszegése miatt csaknem tízezer embert bírságoltak meg az elmúlt napon 21,82 millió lej (1,63 milliárd forint) értékben. A rendőrök azok ellen is felléptek, akik túrázás kedvéért hagyták el a lakásukat. Szombaton például a Tordai-hasadékban bírságoltak meg 14 túrázót.

A román hatóságok erősen tartanak attól, hogy a hétvégi ortodox húsvéti ünnepek miatt lazul a fegyelem, és emiatt romlik a járvány elleni védekezés hatékonysága. Máramaros megye prefektusa közölte vasárnap, hogy nyilvános uszítás miatt indult bűnvádi eljárás az ellen, aki a Facebookon arra biztatta a hívőket, hogy a húsvéti ünnepek alatt tekintsenek el a kijárási korlátozásoktól, és vegyenek részt a feltámadási templomi szertartásokon. Az illető szerint ha a hívők összetartanak és valamennyien elmennek a templomba, nem büntethetik meg őket.

Source link