Monspart Sarolta hivatalosan is a Nemzet Sportolja

by Kevin | Last Updated: April 21, 2020

Monspart Sarolta hivatalosan is tagja lett a Nemzet Sportoli trsasgnak.

A Magyar Kzlnyben kedden jelent meg, hogy a kormny a sporttrvny alapjn – megismerve s tudomsul vve a Nemzet Sportolinak javaslatt – Monspart Sarolta tjkozdsi fut rszre a Nemzet Sportolja cmet s az azzal jr letjradkot adomnyozza.

A 75 ves Monspart az els magyar vilgbajnok tjfut, a magyar amatr futlet egyik legnagyobb alakja.

A Nemzet Sportoli exkluzv trsasgban az olimpiai aranyrmes sz, Szkely va februr 29-i hallval resedett meg egy hely a tizenkettbl.

Monspart Sarolta 34-szeres tjfut magyar bajnok, de kiprblta magt sfutsban is, melyben hatszor lett orszgos bajnok. Az 1970-es tjfut vilgbajnoksgon ezstrmet szerzett vltban, 1972-ben azonban mr els magyarknt v lett az egyni vilgbajnoki cm.

Monspart Sarolta hivatalosan is tagja lett a Nemzet Sportoli trsasgnakForrs: Fortepan/Urbn Tams

1976-ban vilgbajnoki bronzrmet nyert a magyar tjfut vltval, s mg ugyanebben az vben els nem skandinvknt megnyerte a Svdorszgban rendezett tnapos tjfut versenyt, az O-Ringent.

Maratonfutsban is kivl eredmnyeket rt el. 1972-ben hazai sporttrtnelmet rt, amikor elindult a csepeli maratonon, nk ugyanis addig nem indulhattak a klasszikus szmban. A versenyt nemcsak lefutotta, hanem hrom rn belli idejvel Eurpa leggyorsabb ni maratonfutja lett, 1976-ban elrt 2:48:22 rs ideje 1982-ig magyar cscs volt.

Monspart 1980 s 1990 kztt a magyar tjfut vlogatott szvetsgi kapitnyaknt tevkenykedett, az 1990-es vekben a Nemzetkzi Tjfut Szvetsg elnksgi tagjaknt az elitprogramok – vilgbajnoksgok, vilgversenyek – szervezsrt felelt. 2012-ben a Magyar Olimpiai Bizottsg alelnkv vlasztottk. Dolgozott az Orszgos Egszsgfejlesztsi Intzetben, 2004 oktberig a Wesselnyi Mikls Sport Kzalaptvny elnke, 2009-2011 kztt a Nemzeti Szabadidsport Szvetsg elnke volt.

Monspart Sarolta1972-ben hazai sporttrtnelmet rt, amikor elindult a csepeli maratononForrs: vasassc.hu

A Nemzet Sportoli jelenleg: Balcz Andrs, Hammerl Lszl, Weltner Gyrgyn Ivnkay Mria, Kamuti Jen, Krpti Gyrgy, Brn Keleti gnes, Magyar Zoltn, Portisch Lajos, Sgi Gyrgyn Rejt Ildik, Schmitt Pl, Varga Jnos, valamint a most bekerlt Monspart Sarolta.

A testlet tagja az lehet, aki a 60. letvt betlttte, sportolknt kimagasl eredmnyt rt el, s versenyzi plyafutsa utn is fontos szerepet tlttt be a hazai sportletben.