Mjusban jn a kilbalsi terv, a fvrosi fenntarts Pesti ton legalbb egy htig nem volt orvos

by Kevin | Last Updated: April 20, 2020

68 j esetet regisztrltak a hatsgok, ezzel1984 ntt a magyarorszgi koronavrusos megbetegedsek szma. Orbn Viktor bejelentette, hogy mjus elejre vrhat a kilbalsi terv bemutatsa.Az Operatv Trzs sajttjkoztatjbl kiderlt, hogy az orszg els jrvnygyi gcpontjban, a Pesti ti idsotthonban legalbb egy htig nem volt szolglatban orvos. A fvrossal ellenttben Magyarorszg jl teljest a jrvny elleni kzdelmben: a WHO elismerst fejezte ki a magyar kormnynak.Eurpa tbb orszgban lassul a jrvny.Htfn is sszefoglaljuk a nap legfontosabb trtnseit.

68 j megbetegedst regisztrltak. Ezzelakormnyzati tjkoztat oldalkzlse szerint1984 fre ntt az azonostott fertzttek szma.Meghalt 10 ids, krnikus beteg, ezzel a jrvny ldozatainak szma 199-re ntt.Eddig sszesen 267-en gygyultak meg, gy az aktv esetek szma teht 1518. Jelenleg811 koronavrusos beteget polnak krhzban, 60-an vannak llegeztetgpen. A krhzak – a biztonsg kedvrt – orszgszerte nvelik gykapacitsukat kszlve a tmeges megbetegedsek fzisra.

Orbn Viktor: Mjus elejn vrhat a kilbalsi terv bemutatsa.Mjus 3-n Magyarorszg kpes lesz arra, hogy – tbb orszg tapasztalatt is figyelembe vve – legyen egy kilbalsi, visszatrsi terve – mondtaa miniszterelnk a Mria Rdinak adott interjban.A kormnyf a koronavrus-jrvnnyal kapcsolatban azzal szmol, hogy Magyarorszg mjus 3-ra ri el “a teljes nvdelmi kpessget”, aminek kvetkeztben lpsrl lpsre megprblhat visszatrni a megszokott, normlis let kerkvgsba. “Jv ilyenkor egy olyan gazdasgrl lehet majd beszlni, amely azt a teljestmnyt kpes nyjtani, mint amit kt hnappal ezeltt” – szmolt be ellkpzelseirl Orbn Viktor. A miniszterelnk a jrvny kordban tartsval kapcsolatban arrl is beszlt, hogyegy keresztny forgatknyvet alkotott meg:“remnykedj a legjobban, s kszlj a legrosszabbra”. Facebook-oldaln is zent a magyaroknak: csak egytt sikerlhet.

A Miniszterelnki Sajtiroda ltal kzreadott kpen Orbn Viktor miniszterelnk (b) interjt ad Lukovits Miln szerzetesnek, a Mria Rdi msorigazgatjnak 2020. prilis 20-n. MTI/Miniszterelnki Sajtiroda/Fischer ZoltnForrs: MTI/Miniszterelnki Sajtiroda/Miniszterelnki Sajtiroda/Fischer Zoltn

Az orszg els jrvnygyi gcpontjban, a fvrosi fenntarts Pesti ti idsotthonban legalbb egy htig nem volt jelen orvos. “Megkaptuk az intzmnnyel kapcsolatos dokumentcit, s annak ttekintse utn kiderlt, hogy legalbb egy htig nem volt jelen orvos az intzmnyben, s nem tudta helyben vizsglni a gondozottakat” – szmolt be a megdbbent rszletekrl Mller Ceclia az Operatv Trzs htfi sajttjkoztatjn. Az orszgos tisztiforvoselmondta tovbb, hogy jabb mintavtelezs trtnt a Pesti ton, gy jelenleg 223 megbetegeds trtnt az intzmnyben, kzlk 19 dolgoz. “Emellett 23-an haltak meg az otthonban, ahol 267 lakt vizsgltak teszttel. Folyamatos a mintk elemzse” – ismertette Mller Ceclia, hozztve, hogy kedden fogjk pontosan ismertetni, milyen intzkedsekre van mg szksg az otthonban, avizsglatok pedig folytatdnak. Mindezidig19 idsotthonban jelent meg a koronavrus, tovbbra isa zrt kzssgek jelentenek magas kockzatot elmondsa szerint. Mindezkzben folyamatosan ellenrzik a bentlaksos szocilis intzmnyeket, idsotthonokat az orszgos tisztiforvos ltal elrendeltek alapjn a vidki teleplseken is.A sajttjkoztatn elhangzott, hogy a szakemberek tovbbra ismjus 3-ra vrjk a “megbetegedsek cscst”.

A WHO megdicsrte Magyarorszgot a jrvny kezelse miatt.Ledia Lazeri, az egszsggyi vilgszervezet, a WHO budapesti irodavezetje azt mondta, hogy elg koronavrustesztet vgeznek el Magyarorszgon, s sikerlt elkerlni a fertzs vilgszerte ltott ugrsszer nvekedst. “A tbbi orszggal val sszevets is ezt mutatja, hisz hat ht telt el a fertzs kitrse ta. Teht az adatok arra engednek kvetkeztetni, hogy Magyarorszgnak sikerlt menedzselnie, hogy elkerlje az exponencilis nvekedst.” – fogalmazott Lazeri.A Hr TV-ben arrl beszlt, a magyar kormny lpsei nagyon kvetkezetesek, hiszen idejben megtette azokat az intzkedseket, amelyek a szocilis tvolsgtartsra vonatkoznak. “A magyar kabinet tjkoztatta a kzssget a vdekezs s a higinia szablyairl s mr a jrvny kitrse eltt fenntartott krhzi gyakat a betegek szmra, valamint a tesztelsek is idben megkezddtek, melyek szma exponencilis nvekszik az elmlt hetekben.” – sorolta, hozztve, hogy amit Magyarorszg tesz az sszhangban van WHO s az ECDC javaslataival, ajnlsaival.

Fot: Csudai Sndor – Origo

“Magyarorszg sikeresen vdekezik a jrvny ellen”.Ksler Mikls, az emberi erforrsok minisztere htfn a Kossuth rdi J reggelt, Magyarorszg! cm msorban kijelentette, hogyMagyarorszg eddig sikeresen vdekezik a jrvny ellen, ms orszgokkal sszehasonltva kimagaslan jl ll a fertzsek szmt s a fajlagos hallozsi arnyt tekintve.A miniszter hozzfzte, hogy a kormny a lehet legrosszabb varicira kszlt fel, hogy elkerlje az egszsggy sszeomlst.

Megtartjk az rettsgit, a kormny biztostja az ehhez szksges vdfelszerelseket. Lesz rettsgi, a kormny biztostani fogja a szksges vdfelszerelseket – jelentette ki Maruzsa Zoltn htf dlutni Facebook-videjbab. A kznevelsi llamtitikr ugyanakkor hozztette, amennyiben a jrvny miatt szksges lesz, a kabinet megvltoztatja az idpontot.

Tbb tzezer liter ferttlentszert szllt a MOL a krhzaknak.42 ezer liter kz- s felletferttlentt szlltott ki a MOL a mai napon az llami Egszsggyi Ellt Kzpontnak, a MV Zrt. 24 ezer litert kapott – olvashat a MOL sajtkzlemnyben.

Maradj otthon felirat molin a BelvrosbanFot: Csudai Sndor – Origo

Lassul a koronavrus terjedse a kontinensen. Mikzben vilgszerte megkzeltette a 2,5 millit az j koronavrusos fertzttek szma, a hallesetek meghaladta a 167 ezret, a gygyultak pedig a 639 ezret, Eurpa tbb orszgban lassul a jrvny.

Biztat jelek Olaszorszgban. Htfn els nap cskkent a hivatalos adatok szerint az j igazolt fertzsek szma, a SARS-CoV-2 vrus ltal fertzttek – a meggygyultakat s hallesetetek nem szmtva – 108 237 volt, azaz 20-szal kevesebb, mint vasrnap. A msik biztat jel, hogy az intenzv osztlyon kezelt betegek szma szintn cskkenben van, s egy hnap ta a legalacsonyabb: 2573. Olaszorszgban az elmlt 24 rban 454-en haltak meg, gy a hallesetek szma 24 114. A jrvny februr vgi kezdete ta sszesen 181 ezer ember fertzdtt meg az j koronavrussal, kzlk 48 877-en gygyultak meg.

Spanyolorszgban cskken a hallozsok szma. Spanyolorszgban 200 210 ezerre emelkedett a vizsglatokkal igazolt j tpus koronavrus-fertzttek szma, mikzben a hallozsok napi szma folyamatosan cskken. Az elmlt egy nap sorn 399-en haltak meg, legutbb egy hnappal ezeltt volt 400 alatt a hallos ldozatok napi szma. A fertzsbe eddig 20 852-en haltak bele. A koronavrussal kiszrtek szma 4266-tal ntt, amelybl 2881 szmt j esetnek.

Flp edinburghi herceg ksznetet mondott. Nagy-Britanniban jelentsen cskkent az j koronavrus okozta hallozsok s az jonnan kiszrt fertzsek napi szma, az elmlt 24 rban 449 hallesetet jelentettek. A jrvny kezdete ta 16 509-en haltak meg a Covid 19-en betegsgben, 124 743 fertzttet tartanak szmon, ebbl 4676 az j fertztt. Htfn a brit uralkod frje, a 99. letvben jrFlp edinburghi herceg szemlyes zenetben ksznte meg a koronavrus-jrvny megfkezsn dolgozknak ldozatos helytllsukat.

Franciaorszgban cskken a slyos betegek szma. Ahallesetek szma meghaladta a 20 ezret, vasrnap ta 447-en haltak meg, a krhzban polt s intenzv osztlyon polt betegek szma tovbbra is lass cskkenst mutat.

Angela Merkel figyelmeztette a nmeteket: azrt mg nem mlt el a veszly. Nmetorszg mg mindig csak a koronavrus-jrvny elejn tart, ezrt tovbbra is bersgre s fegyelmezettsgre van szksg, s meg kell akadlyozni az orszg mkdsnek jbli lelltst kvetel helyzet kialakulst – mondta Angela Merkel nmet kancellr Berlinben htfn, a jrvny miatti korltozsok fokozatos laztsnak els napjn. Nmetorszgban a fertzttek szma 146 200, a hallesetek 4669, a gygyultak 915 000.

A Benelux-llamokban nem lassul a jrvny terjedse. A jrvny kezelsvel kapcsolatban rengeteg hibt s mulasztst elkvet Belgiumbantovbbra is emelked tendencit mutatva megkzeltette htfn a negyvenezret az igazolt fertzttek szma, az elmlt egy hnapban heti mintegy 10 ezer j esetrl szmoltak be az illetkes belga hatsgok. Hollandiban s Luxemburgban sem lassul jelentsen a jrvny terjedse.

Gazdasgi intzkedsek Csehorszgban. Csehorszgban jniustl megemelik az egszsgbiztostknak fizetett llami hozzjrulst – kzlte Andrej Babis miniszterelnk, aki megerstette, hogy emelni fogjk az egszsggyben dolgozk breit is. Csehorszgban az utbbi idben javul a helyzet. Htf reggel az ismert fertzttek szma 6787 volt, nagyjbl szzzal tbb mint egy napja, a hallesetek 188, a gygyultak 1311.

Romniban prilis vgre vrjk a jrvny tetzst. Tbb helysznen kellett ert alkalmazniuk a romn belgyi szerveknek az ortodox hsvt idejn a kijrsi korltozsokat megszeg randalrozk megfkezsre. Ezektl az elszigetelt esetektl eltekintve a lakossg tlnyom rsze betartotta a jrvnygyi intzkedseket. Nelu Tataru egszsggyi miniszter kifejezte remnyt, hogy a jrvny prilis vgre vrt romniai tetzsekor sem lesz 10-12 ezernl tbb koronavrusos beteg Romniban, majd jabb egy-kt ht utn (mjus kzepn) a betegek szma cskkeni fog. Romniban 8746 fertzttet s 451 hallesetet tartanak nyilvn.

Ukrajnban cskkent az j betegek szma. Htfre, egy nap alatt 261 j esettel 5710-re emelkedett a regisztrlt fertzttek szma, a betegsgben elhunytak pedig tz jabb hallos ldozattal 151-re ntt. Az j fertzttek szma ugyanakkor 82-vel kevesebb volt, mint elz nap.

Putyin szerint sikerlt lefkezni a jrvnyt. Oroszorszgban a helyzet slyos, de a megelz intzkedseknek ksznheten sikerlt lefkezni a koronavrus-jrvny terjedst – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnk htfn. Oroszorszgban az ismertt vlt fertzsek szma 4268-cal 47 121-re, a hallozsok 44-gyel 405-re, a gygyulsok pedig 155-tel 3446-ra ntt.

Tbb mint szzan megfertzdtek egy portugliai migrnsszllson.Egy migrnsszlls tbb mint szz lakja megfertzdtt az j tpus koronavrussal Portugliban – tudatta egy helyi tisztsgvisel htfn.

jra megnyitottk a kapuikat az iskolk Fehroroszorszgban. Htfn 6264 fertzttet s 51 hallesetet nyilvntart orszgban a hrom heti meghosszabbtott tavaszi sznet utn htfn jra megnyltak az iskolk, a szlk azonban otthon tarthatjk a gyermekeiket.

Irnban kezd jraledni a gazdasg, de ismt emelkedett a halottak szma. Indiban vidken fokozatosan laztjk a korltozsokat htftl, akrcsak az amerikai Florida llamban, New York llamban viszont sok a hallos ldozat, egy nap alatt legalbb 478 beteg halt meg. A Boston Globe cm lap hallozsi hrei vasrnap 16 oldalt tettek ki.