Mjus harmadikra rhet a cscsra a jrvny Magyarorszgon

by Kevin | Last Updated: April 19, 2020

Orbn Viktor miniszterelnk vasrnap Ajkn jrt. A vrosi krhzban arrl beszlt, hogy mjus harmadikra, amikorra a szakemberek a jrvny cscst prognosztizltk, 5 ezer llegeztetgp fog rendelkezsre llni. Ez mr nagyjbl biztonsgos. A gpek szma 8 ezerre fog emelkedni. Vasrnap az is kiderlt, hogy Magyarorszgon tbb esetben is sikeresen tudtk gygytani a llegeztetgpre kerlt koronavrusos betegeket. Nyugat-Eurpbl a jrvny terjedsnek lassulsrl rkeztek hrek. Az Egyeslt llamokban viszont nem javult a helyzet.

Orbn Viktor Ajkn jrt

Orbn Viktor miniszterelnk vasrnap dleltt az ajkai Magyar Imre Krhzban tartott elzetes bejelents nlkli ellenrzst, melyrl kzssgi mdia oldaln videbeszmolt kzlt. A koronavrusos betegek elltsra kijellt gynevezett jrvnykrhzban a miniszterelnk vgigjrta az intzmny teljes betegtjt, a belp zsilipelstl az intenzv rszlegig. A krhzban “bkeidben” 6 intenzv gy mkdik, de az elmlt hetekben az intzmny vezetse sikeresen kiptette a kapacitsokat akr 86 intenzv elltst ignyl beteg egyidej elhelyezsre, amit szmra a veszlyhelyzeti tervben elrtak.


Ezzel kapcsolatban Orbn Viktor felhvta a figyelmet: figyelmeztet jel, hogy az sszes Magyarorszgon regisztrlt koronavrusos beteg egyhetede a Fvrosi nkormnyzat idsotthonbl kerlt ki. Emlkeztetett: szerte az orszgban 1100 idsotthon van, s arra is kszlni kell, ha a betegsg mindenhol felti a fejt. A krhzi gyak felszabadtsa ma mg csak egy fprba, a legrosszabb lehetsg fprbja – mondta a bejrson a miniszterelnk, hozztve: ha a legrosszabb kvetkezne be, a magyar korhzaknak akkor is biztostaniuk kell az elltst minden koronavrusos beteg szmra. Mindenki nyugodtan aludhat, mindenkinek, aki beteg lett, lesz helye – fogalmazott Orbn Viktor.

A miniszterelnk a videban arrl is beszlt, hogy mjus harmadikra, amikorra a szakemberek a jrvny cscst prognosztizltk, 5 ezer llegeztetgp fog rendelkezsre llni. Ez mr nagyjbl biztonsgos. A gpek szma 8 ezerre fog emelkedni. Ez, akrmi trtnik, mr hbor idejn is elg. Ez akkora mennyisg– hvta fel a figyelmet a miniszterelnk.

A llegeztetgpre kerlket is jl tudjk gygytani

Mller Ceclia orszgos tisztiforvos az Operatv Trzs szoksos tjkoztatjn elmondta, 1916 fre ntt az azonostott koronavrus-fertzttek szma Magyarorszgon, 250-en pedig meggygyultak. Megerstette, hogy a fertzttek 80 szzalka enyhe tnetekkel tvszeli a fertzst. A 250 f kztt voltak slyos llapotban lvk is, de ket is sikerlt meggygytani. Jl tudjk gygytani azokat is, akik llegeztetgpre kerlnek. A vrtnl is jobb a gygyulsi arny – tette hozz. Arrl is beszlt, hogy tovbbra is az ids, krnikus betegsgben szenvedk a legveszlyeztetettebbek. 17 ember halt meg 24 ra alatt.

Htvgn tbben szegik meg a kijrsi korltozst, mint htkzbenFot: Csudai Sndor – Origo

Ktszer annyian szegtk meg a kijrsi korltozst a szombati j idben, mint egy tlagos htkznap, hangzott el az Operatv Trzs vasrnapi tjkoztatjn. Lakatos Tibor, az Operatv Trzs gyeleti kzpontjnak vezetje elmondta, eddig 145 797 szemlyt ellenriztek, akik Magyarorszgra jttek a teherforgalomban. Cskken a klfldrl hazatr magyarok szma, ezrt az elmlt 24 rban mr csak 761 hatsgi hzi karantnt rendeltek el. Jelenleg 11 959 f van hatsgi hzi karantnban. Ezek ellenrzst is folytatjk. 8932 ellenrzst hajtottak vgre egy nap alatt, s 30 szablytalansgot tapasztaltak.

Az Eurpai Bizottsg alelnke szerint a magyar intzkedsek nem ellenkeznek az eurpai unis joggal

Vasrnap Vera Jourov, az Eurpai Bizottsg alelnke kijelentette, hogy Magyarorszg az j koronavrus-jrvny elleni vdekezs sorn eddig nem fogadott el olyan trvnyt, amely ellenkezne az eurpai unis joggal. A csehkzszolglati hrtelevzi (CT24) vitamsorban azt mondta, “Egyelre nem aggdom. Magyarorszg eddig nem fogadott el olyan jogszablyt, amely ellenkezne az eurpai unis jogrenddel” – vlaszolta Vera Jourov a msorvezet felvetsre, miszerint aggdik-e a magyarorszgi helyzet miatt. Elmondta, tallkozott Varga Judit igazsggyi miniszterrel, akivel rszletesen megvitatta a magyarorszgi dntseket.

Alexander Vondra, az ellenzki Polgri Demokratikus Prt (ODS) alelnke, eurpai parlamenti kpviselje dvzlte Jourov kijelentst, amely szerinte arrl tanskodik, hogy Brsszelben vgre elolvastk a magyar trvnyeket. A jobboldali politikus rmutatott: Brsszelben s a sajtban szmos olyan informci s vlemny ltott napvilgot, amely nem felelt meg a magyarorszgi valsgnak.

Cskken hallozsi szm a briteknl

A vasrnap ismertetett legjabb statisztika szerint tlpte a 120 ezret az j koronavrus okozta fertzsek szma Nagy-Britanniban, a napi hallozsi szm viszont jelentsen cskkent. A brit egszsggyi minisztrium vasrnap dlutni bejelentse szerint az elmlt 24 rban 596 hallesetrl rkezett jelzs a hatsgokhoz. Nagy-Britanniban vasrnapig 372 967 embert vetettek al szrvizsglatnak, s kzlk 120 067-rl llaptottk meg, hogy megfertzdtek az j koronavrussal.
Az elmlt 24 rban 21 626 koronavrustesztet vgeztek. A brit kormny clkitzse az, hogy a hnap vgig 100 ezerre emelkedjen a naponta elvgzett koronavrus-szrsek szma.

A francik valsznleg mg hossz ideig nem lhetnek gy, mint korbban – mondta vasrnap Edouard Philippe francia miniszterelnk azoknak a koronavrus-jrvny miatt vrhat hossz tv intzkedseknek az elksztsrl tartott tjkoztatjn, amelyek a jelenlegi szigor kijrsi korltozsokat vltjk fel mjus 11-n, mikzben a betegsg hallos ldozatainak szma a legfrissebb adatok szerint megkzeltette a 20 ezret. “Az egszsggyi vlsg mg nem rt vget” – jelentette ki a kormnyf. “A jrvnnyal szemben gyzelemre llunk, a helyzet lassan s fokozatosan, de biztosan javul” – mondta, miutn a krhzi betegek szma immron tdik napja cskkent. A mrcius 17-n letbe lpett kijrsi korltozsokat a mlt hten Emmanuel Macron llamf mjus 11-ig meghosszabbtotta. A miniszterelnk szerint azonban a “karantn utn s valsznleg mg hossz ideig nem lesz olyan a francik lete, mint korbban volt”. “Fokozatosan fogjuk megtanulni megszervezni kzs letnket a vrussal szemben” – tette hozz.
A sajttjkoztatn az egszsggyi trca jrvnygyi igazgatja bejelentette, hogy az elmlt 24 rban 395-tel 19 718-ra emelkedett a koronavrus-jrvny krhzakbl, idsotthonokbl s ms szocilis intzmnyekbl jelentett hallos ldozatainak szma az elz napi 642 utn.

Az elmlt egy napban nyolcvanhrman haltak meg koronavrus-fertzsben, mely mrcius 26. ta a legalacsonyabb szmnak szmt Hollandiban. Az orszgban eddig sszesen 3684-en haltak meg a fertzsben, mg az eddig regisztrlt fertzttek szma 32 655.

Nagy-Britanniban a napi hallozsi szm jelentsen cskkentForrs: AFP/Anthony Devlin

Kedvez hrek Olaszorszgbl

Msodik napja tszz alatt van a koronavrus-fertzs huszonngy ra alatt mrt hallos ldozatainak szma, amely elrte a 23 660-t Olaszorszgban – kzlte vasrnap este az olasz polgri vdelmi hatsg. A halottak szma 433 volt, ami tovbbi cskkenst mutat a szombati 482-hz kpest.Vasrnap 3 047-re cskkent az azonostott j fertzttek szma, az egy nappal korbbi 3 491-rl.

Spanyolorszgban 410-en haltak meg egy nap alatt az j tpus koronavrus-fertzs miatt, ezzel hetek ta elszr 500 al cskkent a napi hallozs – derlt ki a spanyol egszsggyi minisztrium vasrnapi tjkoztatsbl. Az elmlt egy napon 4218 jabb fertzst szrtek ki a vizsglatok, szombaton 4499, pnteken 5252 j esetet igazoltak.

Ellenttes intzkessek a ramadn eltt

Irnban vasrnapra virradan 82 211-re ntt az j tpus koronavrussal igazoltan fertzttek szma, a hallos ldozatok pedig elrte az 5118-at – jelentette be az irni egszsggyi minisztrium szvivje. Kianus Dzsahnpur irni minisztriumi szviv kzlse szerint az elmlt 24 rban 87-en haltak bele a vrus okozta Covid-19 betegsgbe. Az orszgban mjus 20-ig meghosszabbtottk annak a tbb mint 80 ezer embernek az eltvozst, akiket a jrvny miatt ideiglenesen engedtek szabadon a brtnkbl.

Szad-Arbia iszlm hittudsokbl ll testlete arra krte a hvket, hogy a ramadn idejn a mecsetekben szoksos kzssgi ima helyett otthonaikban imdkozzanak. A testlet a SPA szadi llami hrgynksghez is eljuttatott kzlemnyben a csoportosulsokat a vrus terjedsnek f okainak nevezi.

Pakisztnban ezzel szemben nyitva maradnak a mecsetek ramadn idejn. Az Imran Hn miniszterelnk vezette kormny szombaton hozott dntst elemzk a pakisztni hittudsoknak a kormnyra gyakorolt befolysval magyarzzk, hozztve: tbbszr elfordult, hogy Iszlmbd s a hittudsok konfliktusai sorn az utbbiak a hvket az utcra hvtk.

Irak legbefolysosabb sita vallsi vezetje, Ali asz-Szsztni nagyajatollah legutbbi vallsjogi rendelete (fatva) a bjt elhagyst is engedlyezi a hvknek abban az esetben, ha tartanak a fertzs kockzattl. Ramadn idejn a muszlimoknak egyebek kzt napkelttl napnyugtig tilos telt fogyasztani s folyadkot inni.

Az Egyeslt llamokban mg nem gyztk le a jrvnyt

A jrvny elleni harcnak mg csak a kzepn jrunk – jelentette ki Andrew Cuomo, New York llam kormnyzja. Hangslyozta, hogy a jrvnyt mg korntsem gyztk le, ezrt mg nincsenek tervek az llam gazdasgi s mindennapi letnek jraindtsra. “A szrny jrvny ismt tmadhat, ha tl korn nyitjuk meg az llamot” – fogalmazott hozztve, hogy a jrvny cscspontjn tljutottak, a jrvnygrbe leszllban van. Cuomo leszgezte, hogy az jraindtst az egszsggyi helyzet alakulshoz kell igaztani.