Mjus 15-ig lehet plyzni a mezgazdasgi biztostsi djtmogatsra

by Kevin | Last Updated: April 16, 2020

Mjus 15-ig plyzhatnak a mezgazdasgi biztostsi djtmogatsra a gazdlkodk, ezt kveten jnius 9-ig a benyjtott krelmek tmogatsi sszege munkanaponknt 1 szzalkkal cskken – hvta fel a figyelmet a Magyar Biztostk Szvetsge (Mabisz).

A MABISZ kzlemnye szerint mr megnylt az egysges krelem (EK) kitltsi fellete, ezzel pedig lehetv vlt a biztostsi djtmogats ignylse is.

Az eddigi 30 szzalk helyett idn mr a 20 szzalkot meghalad mrtk hozamcskkenst okoz ghajlati jelensgek esetn is segt a djtmogatott biztosts, illetve a tmogats maximlis mrtke az sszes elszmolhat kltsg 65 szzalka helyett annak 70 szzalkra ntt.

IllusztrciForrs: AFP/Sputnik/Alexandr Kryazhev

A tmogats forrssszege 2018-tl 5 millird forint. Amennyiben az ignyek meghaladjk a rendelkezsre ll keretet, a tmogatsi sszeget arnyosan cskkentik – tettk hozz.Kitrtek arra is, hogy az egysges krenyht alapbl csak azok a termelk jogosultak a megtlt krenyht juttats teljes sszegre, akik rendelkeznek a hozamrtk legalbb 50 szzalkra vonatkoz mezgazdasgi biztostsi szerzdssel, amit djtmogatott mezgazdasgi biztostssal is teljesthetnek.

Megfelel biztosts hinyban az egybknt jr krenyht juttatsnak csak a felre jogosultak. A biztosts hinyban nem kifizethet sszeg 2018-ban kzel 3 millird forintra rgott az llamkincstr s Nemzeti lelmiszerlnc-biztonsgi Hivatal (Nbih) adatai alapjn.