Mirt szrnyal a tzsde, ha pp befkezett az amerikai gazdasg?

by Kevin | Last Updated: April 20, 2020

Mikzben az amerikai gazdasgbl egyre gyengbb adatok rkeznek a koronavrus-jrvny miatt, a rszvnypiac mintha egyltaln nem is reaglna a hrekre. A kezdeti sszeomls utn ugyanis a Wall Street magra tallt, s egy ideje szinte tretlen emelkedsben van. Mi ll a furcsa mozgs htterben?

Amikor a vilggazdasgban kitrt a koronavrus miatti pnik, az amerikai rszvnypiacok hatalmas mlyreplsbe kezdtek. Egszen 1929 ta nem ltott temben omlott ssze a tzsde, s rt vget a 11 ve tart felfuts (bikapiac). Aztn valami megvltozott. Noha az elmlt hetekben sorra jttek a drmai makrogazdasgi adatok az Egyeslt llamokbl, bizonytva a jrvny slyos hatsait, az S&P 500 rszvnyindex az elmlt hrom htben mgis 29 szzalkot emelkedett. Ez ltszlag kevss rthet. Normlis esetben ugyanis a befektetknek flnik kellene attl, hogy a rszvnyek mgtt ll vllalatok rosszul teljestenek majd.

Ha meg akarjuk rteni a mostani klns helyzetet, egyetlen szereplre kell figyelnnk. Ez pedig az amerikai jegybank szerept betlt Federal Reserve – rja a Business Insider elemzse.

Az elmlt nhny ht sorn ugyanis a Fed olyat mutatott, amit eddig mg soha. Lnyegben bizonytotta, hogy kpes s ksz is eddig plda nlkli mrtkben tmogatni a gazdasgot, annak rdekben, hogy meggtolja a tovbbi piaci zavarokat. Ez a jelzs pedig eddig elg ers volt a befektetk szmra, aminek kvetkeztben a rszvnyindexek stabilizldtak.

Az S&P 500 rszvnyindex idei teljestmnyeForrs: Investing.com

Egyszerbben fogalmazva, a Fed kzvetett mdon meglltotta a tzsdei sszeomlst azzal, hogy a klnbz lnkt programjaival megnyugtatta a befektetket, akik amiatt aggdtak, hogy a jrvny miatt mennyire omlanak ssze a vllalati profitok, s mekkora veszlyt jelentenek a vllalati adssgok.

A jegybank mrcius kzepn kezdett el akciba lpni, amikor bejelentetett egy tervet, melynek sorn 5000 millird dollrnyi likvid tkt pumpl a pnzgyi rendszerbe. Nhny nappal ksbb a Fed nulla kzeli szintre vgta vissza az alapkamatot, amire a 2008-as vlsg ta nem volt plda.

Majd a kvetkez nhny htben jabb csomagokkal jtt el. A bejelentett hitelprogramok szinte mindenkit megcloztak, a kisebb munkltatktl a nagyvllalatokon t a hztartsokig. Ekzben beindult az eszkzvsrls is, belertve szmos klnbz rtkpaprt, az llamktvnyektl a jelzloghitel-fedezet paprokig. prilis 9-n pedig a Fed bejelentett egy jabb, 2300 millird dollros lnkt csomagot, hogy fokozza a hitelkihelyezst, s a jegybank elkezdett vllalati ktvnyeket is vsrolni.

Mindezek egyetlen clt szolgltak. A pnzcsap kinyitsval a Fed elrasztotta olcs pnzzel a pnzgyi rendszert, hogy gtat szabjon a piaci mlyreplsnek. A befektetk pedig elgedettek voltak. Elhittk, hogy a jegybank egy kzvetett vdhlt biztost szmukra, vagyis rdemes vsrolni, mert nagy baj nem lehet.

Ez viszont azt eredmnyezte, hogy a tzsdeindexek teljesen elszakadtak az amerikai valsgtl. Mikzben az indexek lendletesen emelkedtek, az elmlt ngy htben az USA-ban megntt a munkanlkliek szma. A kiskereskedelmi eladsok 8,7 szzalkkal zuhantak mrciusban, a fogyaszti bizalom pedig 2016 ta nem ltott mlypontra cskkent. Utbbi kt adat azrt is fontos, mert az USA GDP-jnek jelents rszt a bels fogyaszts adja.

Az amerikai jegybank ll a rszvnypiaci emelkeds mgttForrs: AFP/Anadolu Agency/Basri Sahin

A Goldman Sachs elemzi egybknt gy ltjk, a valdi fordulatot a legutbbi, 2300 millirdos csomag hozta el, amely elssorban a kisvllalatokat s a helyi nkormnyzatokat tmogatta. Ennek hatsra a Goldman elemzi mr gy reztk, a rszvnypiac elrhette a mlypontot, ahonnan mr tartsabb emelkeds kvetkezik. A bank ezzel egytt gy szmolt, az S&P 500 rszvnyindex az v vgre mr 3000 ponton llhat. Pnteken a mutat 2,68 szzalkos emelkeds mellett 2874,56 ponton zrt.

Mindazonltal a Business Insider ltal megkrdezett elemzk arra is figyelmeztettek, hogy a Fed teljes egszben nem fogja tudni biztostani a rszvnypiaci emelkedst, ugyanis a jegybank nem tudja megszntetni a jrvnyt. Egyfell krdses teht, hogy amennyiben a kvetkez idszakban a vllalati eredmnyek s a makrogazdasgi adatok romlanak, akkor kitart-e a mostani rszvnypiaci felfuts. Msfell ha jabb lejtmenet jn, akkor rdekes krds lesz, mit tud mg lpni a jegybank a krok enyhtse rdekben.