minden, amit a fizetsi moratriumrl tudni rdemes

by Kevin | Last Updated: April 16, 2020

A magyar kormny a koronavrus vilgjrvny nemzetgazdasgot s llampolgrokat rint hatsnak enyhtse rdekben klnbz intzkedseket hozott. Egyik ilyen, hogy egyes, mr felvett klcsnk esetben fizetsi moratriumot vezetett be az adsok terheinek cskkentse cljbl. A D.A.S. JogSzerviz szakrtje ttekinti, hogy pontosan mit is rdemes tudni a fizetsi moratriumrl.

A kormnyzati knnyts egyarnt vonatkozik a vllalkozsok s a magnszemlyek ltal felvett hitelekre is. Egyetlen kikts, hogy klcsnsszeg folystsra 2020. mrcius 18. napjn huszonngy ra eltt kellett, hogy sor kerljn – fejtette ki dr. Blint Boglrka.

nmagban teht nem elg, hogy a szerzds ezen idpont eltt megktsre kerlt, szksges az is, hogy ads addigra mr tnylegesen rendelkezhetett az sszeggel.

Mire vonatkozik a fizetsi moratrium?

A fizetsi moratrium nem csak a hitel-, illetve klcsnszerzdsekre vonatkozik, hanem a megkttt lzingszerzdsekre is, gy a gpjrm lzingszerzdsekre is. Szintn vonatkozik a fizetsi moratrium a munkltati klcsnkre, valamint a Nemzeti Eszkzkezel Programban rszt vev magnszemlyek vtelrrszlet-fizetsi s brletidj-fizetsi ktelezettsgre is.

Babavr klcsnkre is vonatkozik a knnyts, ezek esetben a fizetsi moratrium alatt fizetend kezessgvllalsi dj tejes egszben elengedsre kerlt.

A moratrium lnyege, hogy az adsoknak a most esedkess vlt trlesztrszleteket jelenleg nem kell megfizetnik, fizetsi ktelezettsgknek ksbb fognak eleget tenni. Ennek rtelmben teht ezen klcsnk esetben a futamid hosszabbodik meg.

A moratrium 2020. december 31. napjig tart, ezen idszak alatt az adsokat nem terheli sem a tke, sem a kamat, sem pedig a klnbz djak fizetsi ktelezettsge. A lehetsg ugyanakkor minden ads szmra tovbbra is fennll, hogy szerzdsszeren teljestsen, azaz a havi trlesztrszleteket fizesse ugyangy, ahogyan a moratrium eltt tette.

Gyakorlati tapasztalatok

A D.A.S. JogSzerviz tapasztalatai szerint a legtbb bank, pnzintzet a napokban telefonon megkereste gyfeleit, hogy kvn-e lni a fizetsi moratriummal, avagy sem. Fontos megemlteni, hogy ha az ads nem nyilatkozik, akkor gy kell tekinteni, hogy kri a trlesztrszletek tmeneti felfggesztst.

Javasolt azonban, hogyha be kvnnak lpni a moratrium hatlya al, gy errl mindenkpp tjkoztassk bankjukat, a ksbbi flrertsek elkerlse rdekben. Termszetesen, amennyiben valaki jelenleg mg tudja fizetni az esedkess vlt trlesztrszleteket, gy arra is lehetsg van, hogy a moratrium tartama alatt brmikor jelezze, hogy fel kvnja fggeszteni havi fizetsi ktelezettsgt.

A moratrium alatt esedkess vl kamatot a pnzintzetek nem szmthatjk hozz a tketartozshoz, teht kamatos kamatot nem szmolhatnak erre az idszakra. Az tmeneti felfggeszts ideje alatt felhalmozott kamatot pedig a htralv futamidben esedkes trleszt rszletekkel egytt, a fizetsi moratrium lejrata utn, a futamid alatt, vente egyenl rszletekben kell megfizetni.

A fizetsi moratrium lejrtt kveten a futamid gy hosszabbodik meg, hogy az esedkess vl trlesztrszlet s a fizetsi moratrium alatt keletkez rszletekben megfizetend kamat sszege egyttesen ne haladja meg az eredeti szerzds szerinti trlesztrszletek sszegt.

Fot: Szab Gbor – Origo

Mindez teht azt jelenti, hogy a fizetsi moratrium alatti tketartozsok, kamatok, djak nem kerlnek elengedsre, azokat a moratrium utn kell megfizetni egyenl rszletekben. Fszably szerint a moratrium lejrta utn sem emelkedhet az adsok havi trlesztrszlete pusztn a trlesztsek tmeneti felfggesztse miatt.

Egyb tnyezk azonban hathatnak a ksbbi trlesztrszletekre (pldul a kamatperidus lejrta), gy javasolt, hogy alaposan fontoljk meg dntsket a moratrium ignybevtelvel sszefggsben, illetve szksg esetn egyeztessenek az rintett pnzintzettel is.

Fontos: csak ezekre a szerzdsekre vonatkozik

Nagyon fontos kiemelni, hogy a fentiek csak s kizrlag a mg hatlyban lv, fel nem mondott, kvetelskezelnek t nem adott, illetve vgrehajts al mg nem kerlt szerzdsekre vonatkoznak. A fizetsi moratrium teht sajnos nem vonatkozik azokra az adsokra, akik mr a vgrehajtsi eljrsban teljestik ktelezettsgeiket az eljr vgrehajtnak.

Szintn nem vonatkozik a knnyts azokra, ahol a szerzdst felmondta a bank, tartozst a bank mr engedmnyezte s kvetelskezel cg jr el annak rvnyestse rdekben. Ugyanakkor letbe lptek bizonyos, vgrehajtsi eljrsokban az adsokat segt kormnyzati intzkedsek is – mutatott r dr. Blint Boglrka.

https://das.hu/