Mi lesz a mr befizetett nyri utakkal?

by Kevin | Last Updated: April 21, 2020

Az utazsi irodk szakmai szvetsge az Eurpban tbb helyen bevezetett voucheres megolds jogszablyba foglalst szorgalmazza a nagy vesztesgek s a csdk elkerlsre.

Szinte teljesthetetlen feladat el lltja az utazsi irodkat a koronavrus-jrvny miatt veszlybe kerlt utak rnak visszafizetse, hiszen ennek a pnznek a j rszt mr k maguk is tovbbutaltk a lgitrsasgoknak s a szllsadknak. Miutn pedig az rintett ipargak szerepli is rendkvl slyos problmkkal kzdenek, hallani sem akarnak az ellegek visszautalsrl. Ismert ugyanis, hogy a jrvny miatt lnyegben lellt a turizmus, s egyelre megjsolhatatlan, mikor indulhatnak jra az utazsok.

Mindez azrt is rzkenyen rinti az utazsi irodkat, mert a nyri utakra az elmlt veknl is ersebb volt a first minute foglalsi szezon, s az utazsok zme most veszlybe kerlt.

A horvtorszgi Rovinj, a magyar utazk egyik kedvenceForrs: Shutterstock / Ksztette: LuckyPhoto

Ugyanezzel a visszafizetsi gonddal kzd a vilg minden orszgnak turisztikai ipara. Mris tbb eurpai orszgban (Franciaorszg, Olaszorszg, Grgorszg, Belgium, Litvnia) gy mdostottk az utazsszervezsre vonatkoz jogszablyokat – vagy ppen zajlik a mdostsok kodifikcija –, hogy lehetv tettk az utazsi irodknak a jrvny idejn lemondott foglalsok ellenrtkt a jrvny utni idszakban (ltalban egy v alatt) leutazhat voucherrel visszatrteni. AVilggazdasg informcii szerint hasonlt kezdemnyezett a Magyar Utazsi Irodk Szvetsge is kormnynl.

Koronavrus: utazs, foglals, visszatrts, sztornbiztosts

Az elmlt idszakban a kialakult helyzet miatt rengeteg megkeress rkezett a Fogyasztvdelmi Egyesletek Orszgos Szvetsghez, amely igyekszik vlaszolni a felmerlt krdsekre. Sok jogszably rendelkezik az ilyen helyzetekre, s ezek kzl az egyik legfontosabb az utazsi szolgltatsokra vonatkoz szerzdsekrl, klnsen az utazsi csomagra s az utazsi szolgltats egyttesre vonatkoz szerzdsekrl rendelkez 472/2017.

Az emltett orszgokban a mdostst nem pusztn az utazsi irodk, szllodk vagy lgitrsasgok tmogatsra hoztk meg, hanem azrt is, mert az utazsi irodk tmegnek fizetskptelensge a pnzgyi rendszernek is rzkeny vesztesget okozna.

A hazai utazsi irodknak fizetskptelensg esetre a krokat enyht vagyoni biztostkkal kell rendelkeznik. Azonban marginlis azok szma, amelyek ezt az elrst pnzbeli lettben teljestik: Budapest Fvros Kormnyhivatalnak nyilvntartsa szerint a nemzetkzi utazsszervezk egyttes kaucibiztostsa, illetve bankgarancija 19,8 millird forintot tesz ki. Tmeges csd esetn e biztostkok kifizetse jelents vesztesget okozna a biztostknak, bankoknak.