Mi az a nyájimmunitás?

by Kevin | Last Updated: April 19, 2020

Nyájimmunitásról akkor beszélünk, amikor egy populációban olyan sokan ellenállóak egy adott betegséggel szemben, hogy az nem terjed tovább. Az immunitást kétféleképpen lehet elérni: vagy a fertőzések hatására természetes módon, az immunrendszer által gyártott antitestekkel, vagy széles körű védőoltással.

A nyájimmunitás sok kórokozó esetében hatékony lehet, a mostani koronavírus viszont annyira új, hogy nagyon kockázatos lenne erre a stratégiára játszani.

Bizonyos betegségeknél a nyájimmunitás akkor képes megakadályozni a további átadásokat, amikor a populáció minimum 40 százaléka ellenálló. A legtöbb esetben azonban 80-95 százalékos immunitásra van szükség. Ez a kanyarónál például azt jelenti, hogy 20-ból 19 személyt be kell beoltani, hogy ne alakuljon ki járvány.

A nyájimmunitást a legbiztonságosabban vakcinákkal lehet elérni – a természetes nyájimmunitás ugyanis tömeges megbetegedéseket, adott esetben sok halottat követel. A COVID-19 ellen egyelőre nem fejlesztettek ki védőoltást, a természetes ellenállás kialakulására várni viszont nagyon veszélyes lenne.

Bár bizonyos országokban, így az Egyesült Királyságban femerült ez az ötlet, a stratégia úgy tűnt, nem kezelhető következményekkel jár. Egészen új kórokozóról van szó, többek közt azt sem tudni, képes-e újra fertőzni. Ennek ellenére elképzelhető, hogy a mostani járvány, illetve a későbbi vakcina segítségével idővel az új koronavírussal szemben is létrejön a nyájimmunitás.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!

Kiemelt kép: Getty Images