Mg a sajt dolgozival sem trdik Prizs baloldali fpolgrmestere, rengeteg kztk a fertztt, de inkbb ablakkoncertet szervez

by Kevin | Last Updated: April 18, 2020

2020. janur 1-n Anne Hidalgo egy 30 perces, Champs-lyses-n rendezett gigantikus fnyjtkkal ksznttte az j vet. A ltvnyos zenvel ksrt fny-s tzijtkot lben kzvettette a „BFMTV” televzi, a ltottak alapjn orszg-vilg azt rezhette, hogy Franciaorszg egyetlen vrosbl, Prizsbl ll. Legalbbis ezt a kvetkeztetst vonta le az „opinion.internationale.com” , kiemelve, hogy „Prizs” neve folyamatosan feltnt az elads sorn, mikzben az j vi kszntnek elvileg mindenkihez szlnia kellett volna. Knny idzni egy nagy francia rt: a baloldal a ltvnypolitizlshoz mindig rtett, igaz, a valdi feladatok megoldshoz kevsb. Ezt Jean d’Ormesson mondta egyik utols interjjban, Macron elnki gyzelmt kveten.

jvi show-msort szvesen szervezett magnak

Egyrtelm, hogy Anne Hidalgo mr ekkor az nkormnyzati kampnyt ksztette el s az jvi msorban rszletesen beszmolt 6 ves (a valsgban katasztroflis) fpolgrmesteri idszakrl. Az elads egy jl megtervezett kampnyesemny els llomsa volt. A szocialista politikus, Anne Hidalgo a BFMTV-nek adott interjjban azt is elismerte, hogy sajt maga is rszt vett az ersen politikai tartalm, szrakoztatnak sznt msor elksztsben (Hidalgo munkajogsz, ezen bell is a szocilis s szakszervezeti jogokra specializldott diplomt szerzett, ezrt a szrakoztatiparhoz termszetesen semmit sem rt).

Anne HidalgoForrs: AFP/Bertrand Guay

Anne Hidalgo, ahogy televzis interjjban fogalmazott, „valjban szeret mindenbe belekeveredni”, ezrt is volt ennyire tpolitizlt az idei j vi msor. Ltszik is az eredmnyen: ha visszanzzk a harminc perces videt, akkor hossz perceken keresztl gy rezhetjk magunkat, mintha egy Prizsrl szl turisztikai szaklapot, vagy egy wikipdia-cikket ismertetnnek, s persze kzben egy politikusn szemlyes reklmfilmjt ltjuk. Megtudhatjuk pldul, hogy a prizsiak 3.6 milli helyvltoztatst vgeznek gyalog, mikzben – a valsgban – Prizs a vilg egyik legforgalmasabb, legnagyobb kzlekedsi dugkat produkl, drmaian piszkos vilgvrosa. Ismt az res pir-szveg, de semmi tartalom mgtte.Sajt bevallsa szerint teht Anne Hidalgo „szeret mindenbe belekeveredni”, de a koronavrussal sszefggsben tett intzkedsei inkbb azt mutatjk, hogy a jrvny elleni harcba mgsem akart annyira belefolyni, mint amennyire azt egy vilgvros els embertl joggal elvrhatn mindenki s amennyit szles jogkrei, felhatalmazsai biztostannak nekik. Igen, szeret abba belefolyni, ahol tt nlkl szerepelgethet, de elbjik, ha rdemben kellene, valamilyen slyos gyben cselekedni. Ha egy szval kellene jellemezni Anne Hidalgo-nak a jrvny elleni harcban jtszott szerept, akkor a passzivits az a sz, amely jl fedi Prizs szocialista nkormnyzatnak reaglst a koronavrusra. Bvebben: bjkls a feladatok s fleg a felelssg ell.Az els prizsi koronavrus esetrl (rgtn kettrl) janur 24-n szmolt be Agnès Buzyn egszsggyi miniszter.

Agnes BuzynForrs: AFP/Christophe Archambault

Egy 80 ves knai turistrl s 50 ves lnyrl volt sz, elbbi 2020. februr 14-n halt meg egy prizsi klinikn, francia forrsok szerint az els eurpai koronavrus ldozatrl beszlhetnk. Mivel orszgos szinten is csak februr 23-n, azaz majdnem egy hnap elteltvel indtottk el a szoksos jrvnygyi vdekezsi tervet, Prizsban sem trtnt semmi rdemleges a koronavrus jrvnnyal sszefggsben.Pontosan errl beszl Agnès Buzyn korbbi egszsggyi miniszter is, Macron ksbbi prizsi fpolgrmester jelltje az „Europe1″ rdi februr 24-i reggeli adsban, amikor rmutatott, hogy Anne Hidalgo nem kszlt fel megfelelen a jrvnyelleni harcra, nem kpezte ki s nem ksztette fel az nkormnyzati hivatalokban dolgozkat a jrvny megfelel kezelsre, a maszkok helyes alkalmazsra s a jrvny veszlyessgre. A jrvny ellen a polgrmestereknek, gy Anne Hidalgo-nak is szmos feladata lenne, mondta az egykori miniszter, mint pldul felvilgost kampny indtsa a jrvny veszlyeinek ismertetsvel, vagy maszkok, vdfelszerelsek elrnyzatos beszerzse. s mg egyszer: sajt dolgozi felksztse. Ez a legkisebb teleplseken megtrtnt, Prizsban nem. Nem vletlen, hogy tbb tucat prizsi nkormnyzati dolgoz lett koronavrussal fertztt.

Hidalgo, aki zavarbaejten aktv facebook-letet l, van, aki facebook-kirlynnek gnyolja, a valdi cselekvsekben valahogyan kevsb eredmnyes, mint posztok rsban.

Arcmaszkot visel n vsrol egy francia zletben.Forrs: NurPhoto via AFP/Mehdi Taamallah/NurPhoto/Mehdi Taamallah

A legfontosabb vdekez, megelz feladatokat Anne Hidalgo nem vgezte el a jrvny idejn. Agnès Buzyn azt is elmondta, hogy sem a szocialista fpolgrmester, sem hivatala nem juttatott el az egszsggyi minisztriumnak akcitervet Prizs vdelmre. Pedig ez feladat volt, hogy kidolgozzk. Anne Hidalgo helyettesei ezt az lltst egy ksbb leleplezett, knos hazugsggal prbltk cfolni. Kzztettek egy Anne Hidalgo ltal jegyzett levelet, amelyet valban Agnès Buzyn egszsggy miniszternek rt, de abban nem szerepel semmilyen akciterv, csak a Vuhanbl hazateleptett francikra vonatkoz intzkedsekkel sszefggsben feltett krdsek, amelyekre Buzyn vlaszt is kldtt.

Azaz, az elrt akcitervet nem ksztette el a baloldali vrosvezets, majd hazugsggal vdekeztek.

Az elnptelenedett Champs-lyses sugrt a prizsi Diadalv eltt a koronavrus-jrvny idejn.Forrs: MTI/AP/Thibault Camus

Teljes kzny

A prizsi koronavrus helyzet, az orszgos tendencit kvetve, igazbl februr vgn kezdett el rohamosan romlani. Februr 21-n egy, mr jrvnygcknt elknyvelt rgibl (Oise) szrmaz koronavrusos beteget vettek fel a prizsi Tenon krhz jjlesztsi osztlyra, slyos tnetekkel, de csak 27-re, azaz 6 nap mlva lett meg a pozitv koronavrus teszt. Addigra mr hrom pol kapta meg a fertzst, majd tovbbi 50 szemlyt karantnba helyeztek. rtkelsek szerint ez a krhz lehetett a prizsi jrvny kiindulpontja s arra is rirnytja a figyelmet, hogy a prizsi fpolgrmesteri hivatal semmit nem tett a jrvny elterjedsnek megakadlyozsa rdekben. Ugyanis tjkoztat s oktatsi kampnyt kellett volna indtania az polszemlyzet rszre, gy senki sem tudta, hogy mi a teend egy koronavrusos beteggel szemben. De ezt is elmulasztottk. (Egy egyetemi krhzrl van sz, de a francia nkormnyzati trvny szerint ez nem jelenti azt, hogy nincs semmi felelssge a vrosnak a vrosban lev krhzval kapcsolatban.)

Akrcsak London baloldali fpolgrmestere, Sadiq Khan, ppgy Anne Hidalgo is a jrvny ideje alatt Prizs fpolgrmestereknt klns passzivitst, rdektelensget, kzmbssget mutat.

Igaz, a hazug gesztusokban azrt aktv. Mint kzismert, mrcius elejn elterjedt Olaszorszgban, hogy a jrvny miatt sajt laksukba zrt olaszok este nyolckor kimentek az erklyre, killtak az ablakba s megtapsoltk a hsiesen kzd orvosokat, polkat. Ezt a szokst mrcius kzepn a legtbb francia vros is tvette. Mrcius vgn Anne Hidalgo gy gondolta, hogy rtelepszik erre a gesztusra. Bejelentette a baloldali vrosvezets, hogy ablakkoncert-sorozatot szervez Prizsban az egszsggyi dolgozk tiszteletre, ami jobbra tapsolsbl ll s ezt fel is veszik majd videra. Ez ktsgtelenl egyszerbb, mint egyetlen maszkot kiosztani.

Sadiq KhanForrs: Getty Images/2018 Getty Images/Chris J Ratcliffe

De ne legynk igazsgtalanok: Nemcsak az res gesztusokban volt aktv. Ha a jrvny elleni vdekezs nem is rdekelte, de a mrcius 15-ei nkormnyzati vlasztsi kampny s sajt maga jravlasztsa igen. Egszen abszurd zlstelensgekre is kpes volt.J plda erre, hogy mrcius 11-n a Franciaorszgban kavir-baloldalnak gnyolt elit viselkedsi norminak megfelelen magtl rtetdnek tartotta, hogy a stadion VIP pholybl nzze vgig a PSG-Dortmund Bajnokok Ligja zrtkapus meccst, mikzben a jrvny miatt a PSG tbb tzezres szurkoltbora nem lphetett be a stadionba. Kztudott, hogy Anne Hidalgo nem szereti a focit, ennek ellenre, pr nappal az nkormnyzati vlasztsok eltt, a jrvny kells kzepn, kpes volt kihasznlni a PSG meccst arra, hogy gy kampnyoljon. Igazi PR vrosirnytsnak vagyunk ismt a tani, Anne Hidalgo – ahogy a Les valeurs actuelles-ben gyakran rtak errl – az integetsek, a szelfik s a kzssgi mdia-bejegyzsek hatsvadsz lpolitikusa.

Miutn orszgos szinten mrcius 12-n kijrsi korltozsokat, iskolabezrsokat jelentettek be, amelyeket mrcius 16-n tovbb szigortottak, a mr hetek ta teljesen passzv baloldali fpolgrmester asszony megszlalt, s kritikval illette a francia kormnyzat ltala tlsgosan megengednek tartott szablyait…

Mint ismert: korbban prblta nem szrevenni a jrvnyt, hiszen Prizs turistavros, irgalmatlan bevtele szrmazik a klfldi turistkbl. Viszont amikor ltta, hogy visszafordthatatlan a jrvny elleni vdekezs, hirtelen – szavakban – a szigortsok politikusnak prblta mutatni magt. A francia baloldal egyik „hzilapjaknt” nyilvntartott „Le Monde” lersa alapjn Hidalgo beszlt a „kltri piacok kordonokkal val felszerelsrl”, a „ktelez tvolsgtarts szablyairl”, a fpolgrmesteri hivatal maszk-kszletrl, de semmilyen konkrt intzkedst nem tett vagy javasolt. Tenni meg vgkpp nem tett semmit, ahogy korbban sem.A fpolgrmesteri hivatalban egybknt mr 56 koronavrusos esetet tartottak nyilvn, erre vonatkozan sem adott vilgos informcikat az egszsggyi hatsgoknak, valdi megelzsrl pedig nem gondoskodott. 56 beteg – mr a jrvny elejn, sajt dolgozi kztt. Kt httel ksbb erre gy vlaszolt: ablakkoncertet kell tartani s filmezni Prizsban…

Mirt nem ferttlentett?

Hidalgo semmittevst hangslyozta Rachida Dati, a Republiknusok fpolgrmester-jelltje, Nicolas Sarkozy volt kztrsasgi elnk egykori igazsggyi miniszter asszonya is.

Rachida DatiForrs: AFP/LIONEL BONAVENTURE/Lionel Bonaventure

Prizs 7. kerletnek jelenlegi konzervatv polgrmestere a „Sud Radio” reggeli adsban felrtta Hidalgo-nak, hogy mikzben szmos lehetsge, jogkre s felhatalmazsa lenne arra, hogy tegyen valamit a jrvny ellen, semmi mst nem tesz, mint „kveti” a kzponti intzkedseket, mikzben semmifle kockzatot nem vllal. Dati konkrt pldnak hozta fel, hogy javaslatt, amely szerint rdemes lenne ferttlenteni egyes prizsi utckat, a baloldali vrosvezets elutastotta, mondvn, hogy az „szksgtelen”. „Mi mirt nem tesszk ezt, ha ms orszgok megtettk?” tette fl a krdst Rachida Dati. „Sajnos a prizsi fpolgrmester passzivitsa miatt megfosztja a prizsiakat egy elengedhetetlen intzkedstl” –tette hozz.

Arrl is beszlt Dati, hogya fpolgrmester asszony passzivitst s ttlensgt mutatja, hogy a prizsi klvrosokban kialakult aggaszt jrvnygyi helyzet rendezse rdekben sem tett semmit.

Drmai a helyzet a migrnsnegyedekben

Az Orig tbb rsban is bemutatta, hogy a prizsi klvrosokban, elvrosokban l migrnsok nem tartjk be a kijrsi korltozsokat, st, sokszor a rendrkre tmadnak. Ezekrl a negyedekrl ksztett riportot nemrgiben a nem ppen konzervatv irnyvonalrl ismert „New York Times”, kiemelve, hogy a koronavrus okozta hallozsi rta rendkvl magas Seine-Saint-Denis-ben. (Errl az Orig itt rt). De nem jobb a helyzet az Anne Hidalgo kzvetlen fennhatsga al tartoz migrnsok lakta prizsi klvrosokban sem. A zsfolsig megtelt panellaksokban l migrnsok s a rendrsg kztt gyakoriak a konfliktusok. A „New York Times” Bilal Chikri migrns htter, klvrosban l filmrendezt idzi, aki szerint a migrns fiatalok s a rendrsg kztt sok konfliktus alakult ki a kijrsi korltozsok miatt, akik a kijrsi korltozsokat „brtnnek” tartjk. Ismt egy olyan terlet, ahol Anne Hidalgo s krnyezete elmulasztotta elvgezni a megfelel felvilgost s tjkoztatsi munkt, elfelejtette megmagyarzni a koronavrus veszlyeit s ez a hallozsi statisztikkban is megmutatkozik.

Vdmaszkot viselk vsrolnak egy prizsi bevsrlkzpontban.Forrs: NurPhoto via AFP/Mehdi Taamallah/NurPhoto/Mehdi Taamallah

Persze, nehz eldnteni azt is, hogy mi a jobb, ha a szocialista fpolgrmester asszony „intzkedik” vagy ha inkbb nem. prilis 8-i hatllyal elrendelte pldul, hogy Prizsban futni, vagy sporttevkenysget folytatni csak dleltt 10 eltt s este 7 utn lehet. A Le Parisien napilap ltal megkrdezett emberek s szakrtk kptelennek tartjk ezt az intzkedst, ugyanis dleltt 10 eltt s este 7 ra utn risi tmegek lepik el a Szajna menti rakpartokat, parkokat, ennek kvetkeztben tarthatatlanok pldul a tvolsgtartsra vonatkoz szablyok s ez slyos veszlyeknek teszi ki az embereket. Egy msik tlete alapjn Prizsban hamarosan ktelez lehet a maszk viselse, legalbbis a France Info rdiadnak adott interjjban Anne Hidalgo arrl beszlt, hogy „ebbe az irnyba rdemes menni”. Az egy ms krds, hogy jelenleg mg az egszsggyi intzmnyek, krhzak dolgozinak sincs elegend maszkja, hogyan lehetsges teht megoldani, hogy hirtelen tbb milli ember kapjon maszkot? Jrvnygyi szempontbl dilettns bejelentsei utn mr televzis httrbeszlgetsekben is, azaz nyilvnosan elkezdtk Doktor Hidalgonak gnyolni.

Edouard Philippe s Anne Hidalgo2018. november 13-n.Forrs: MTI/EPA/POOL/REUTERS/Benoit Tessier

A francia baloldal rzketlensge: mindegy, mi van a nyugdjasokkal

Teljes szereptvesztsrl tesz tanbizonysgot az a levl is, amelyet prilis 8-n kldtt duard Philippe miniszterelnknek. Hidalgo ebben a levlben a jrvny megsznse utni helyzettel foglalkozik, „masszv tesztelst” javasol s felveti a koronavrussal megfertztt betegeket elszigetelst, rszletek kidolgozsa nlkl. Politikai elemzk szerint Franciaorszgban s gy Prizsban is most a jelenleg is slyos jrvnygyi helyzettel kellene foglalkozni, a tovbbi terjedst kellene megakadlyozni, a szmok ugyanis mg mindig rendkvl aggasztk. Egsz Franciaorszgban messze Prizsban a legrosszabb. Hidalgo egybknt semmit nem tett a nyugdjasok vdelmben, pedig a prizsi fpolgrmester hatskre ebben elg komoly. A baloldal teljes rzketlensge az elesettek irnt Hidalgo viselkedsben is elg egyrtelmen ltszik.

A francia nyugdjas otthonokban eddig mr tbb mint 4500 hallos ldozat van.Forrs: AFP/Julie Sebadelha / Hans Lucas

A jrvny Jrme Salomon, a magyar orszgos tisztiforvosi rangnak megfelel funkcit ellt, jrvnygyi forvos szerint mg mindig nagyon dinamikusan terjed, rgik szerint is nagyon eltr a helyzet. pp ezrt is dnttt gy a francia kormny, hogy a mrcius 16-n elrendelt kijrsi tilalmat az eredeti prilis 15-i idpont utni idszakra is meghosszabbtja, mjus 11-ig. A f krds teht mg mindig a vlsgkezels s nem a jrvny megsznse utni helyzet szablyozsa. Ezrt is hat furcsn Anne Hidalgo Philippe miniszterelnknek rt levele, amelyben a szocialista fpolgrmester mr a korltozsi intzkedsek utni letet clozza meg, nyilvnvalan azt leplezend, hogy a jrvny ellen eddig semmit sem tett. s megfelelni annak a baloldali demagginak, hogy nem a vdekezssel kell trdni, az gyis megy a maga tjn, hanem a kijrsi korltozsok feloldsnak a tervezsvel.

Ids nnek segt egy dolgoz a csaldjval val kapcsolattartsban.Forrs: AFP/Julie Sebadelha / Hans Lucas

rdemes megemlteni mg, hogy az Anne Hidalgo-s Agnès Buzyn egykori egszsggyiminiszter kztti „hbor”-ban Anne Hidalgo nem vlogatott az eszkzkben sem. (Emlkeztetl: Agnès Buzyn Macron fpolgrmester jelltje volt.) A Le Point informcii alapjn magtl Anne Hidalgo-tl szrmazik az a pletyka, hogy „Buzyn megkapta a koronavrus-fertzst”, s emiatt nem indul majd az nkormnyzati vlasztsok htralev msodik forduljban. Kiderlt ugyanis, hogy az els vlasztsi fordul eltti televzis vitt kveten Hidalgo emberei jsgrkat kerestek fel azzal az lhrrel, hogy Buzyn, Hidalgo ellenjelltje koronavrus fertztt, s maga Hidalgo mondta azt, hogy „mr a televzis vitban is sokat khgtt”. Hidalgo kampny stbja ezutn terjeszteni kezdte azt az lhrt, hogy Agnès Buzyn koronavrus tesztje pozitv lett. (Egybknt Hidalgo megnyerte az els fordult mrcius 15-n, a msodikat elhalasztottk. Mr az els fordul megrendezse is bns mulaszts volt, ez ktsgtelenl Macron elnk slyos hibja.)

Hidalgo a Le Point szerint mg a koronavrus-jrvnyt is kihasznlta, hogy gy rtson politikai ellenfelnek. Gtlstalanul azt terjesztette rla, hogy fertztt, holott nem volt az.

Mivel Prizs ersen baloldali vros, a katasztroflis jrvnykezels ellenre nem elkpzelhetetlen, hogy Anne Hidalgo a felteheten sszel megtartott msodik fordult is megnyeri s jabb hat vre fpolgrmester maradhat.

Persze krds, hogyha a jrvny csendesedsvel mr nem fogja tudni terjeszteni (egszsges) politikai ellenfelrl, hogy koronavrussal fertztt, az mennyiben befolysolja majd a vgeredmnyt.