Megszólalt a kormány a szép csendben eldöntött óriási munkaügyi módosításról

by Kevin | Last Updated: April 13, 2020

[ad_1]

Teljes mértékben a munkavállalókra tolja a járvány kezelésének a költségeit – vélekedett a csatornának nyilatkozva László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke.

A szakszervezet szerint a tőkeerős multinacionális vállalatoknak a következő két évben teljesen kiszolgáltatottak lesznek a dolgozók és folyamatos túlórát vagy hétvégi munkavégzést is elrendelhetnek a cégek, hogy a mostani leállások miatt kieső munkaórákat ledolgozzák a munkavállalók.

Az a munkáltató, aki megteheti, hogy 1-2 hétre, vagy akár hónapra megelőlegezi a munkabért a leállás miatt, ő felé most eladósodik a munkavállaló és ezt az adósságot kell visszafizetni akár 24 hónap alatt – magyarázta a szakszervezeti vezető, aki szerint 1 éves munkaidőkerettel is kezelhető lett volna a jelenlegi válság.

A kormány rendeletéről itt írtunk részletesen:

Az RTL megkereste a foglalkoztatásért felelős Innovációs és Technológiai Minisztériumot, amely azt a tájékoztatást adta, hogy

A munkaszervezést igyekeztek rugalmasabbá tenni. Az intézkedés szerintük nagy mértékben hozzájárulhat a munkahelyek megvédéséhez. Hiszen a munkáltatók így hosszabb időtartamot alapul véve is beoszthatják a munkaidőt, amivel a bérek nem csökkennek.

Ezt már csak mi jegyezzük meg, hogy érdekes, hogy a 24 hónapos munkaidőkeretről szóló kormányzati döntést egyetlen sajtótájékoztatón sem jelentették be a kormány tagjai, csak a nagypénteki rendeletcunamiból olvashatták ki az érintettek.

Az RTL kereste a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségét is, de nem kívánták kommentálni a kormány döntést.

Címlapkép forrása: MTI/Bús Csaba[ad_2]

Source link