Megolddott a sikolt mmia hallnak rejtlye

Megolddott a sikolt mmia hallnak rejtlye

Spread the love

Vajon mirt fagyott rkre ilyen fjdalmas kifejezs a „sikolt asszony mmijnak” az arcra 3000 ve bekvetkezett hallakor? Az egyiptomi Kairi Egyetem radiolgusai s rgszei gy tnik, megoldottk a rejtlyt.

A kzelmltban vgzett CT-vizsglatok kimutattk, hogy a n slyos atherosclerosisban (rgebbi, pontatlan nevn relmeszesedsben) szenvedett. Ebben a betegsgben a szv koszorereinek, illetve ms ereinek bels falt plakkok bortjk, amelyek levlsa elzrhatja a vrramls tjt s infarktust okozhat.

A vizsglatok azt megllaptottk, hogy az atherosclerosis kiterjedt a nyaki vererekre, a hasi aortra s combartrikra ppgy, mint az als lbszr artriira.

Br azt nem lehet egyrtelmen kijelenteni, hogy a mmia hallt szvmeglls okozta, az biztos, hogy nagyon rossz llapotban volt a szve.

A “sikolt mmia” feji rszeForrs: Cairo University via Dr Zahi Hawass/Facebook

Az eredmnyek ismertben dr. Zahi Hawass neves egyiptolgus, aki a kutatson dolgozott, azt valsznsti, hogy a n szvrohamban halt meg, s a hallval jr agnia rfagyott az arcra, ezrt a sikolyra ttott szj, amit megrztt a hullamerevsg.

„gy vljk, hogy a sikolt n holttestt csak rkkal ksbb tallhattk meg, ami elg volt a hullamerevsg kialakulshoz” – mondta Hawass egy kzlemnyben.

„Felttelezzk, hogy a balzsamozk mg az eltt kezdtk a test mumifiklst, mieltt az bomlsnak indult volna, illetve olddott volna a hullamerevsg. A balzsamozk nem tudtk becsukni a szjat, illetve az sszerndult testet a ms mmiknl szoksos fekv pozciba helyezni, gy megmaradt a hall idejn fennll arckifejezs s testhelyzet” – magyarzta Hawass.

A mmia egyik CT-felvteleForrs: Cairo University via Dr Zahi Hawass/Facebook

Napjainkban az atherosclerosis jellemzen az egszsgtelen trenddel, a mozgshinnyal s a dohnyzssal hozhat kapcsolatba. Az si Egyiptomban azonban nmileg ms volt a helyzet.

Egy 2014-es tanulmny azt lltotta, hogy az si mmik a parazitk s mikrobk okozta gyulladsoknak, valamint a nylt tz fstjnek bellegzse miatt mutatjk az atherosclerosis jeleit.

A 3100 ves mmit 1881-ben fedeztk fel Luxorban. A n kilte azonban nem teljesen bizonyos.

Br a mmia mellett talltak egy szvetdarabot, amelyen az ll, hogy a test „Kirlylny, Meritamon kirlyi nvre”. Azonban nagyon sok hercegnnek volt ugyanez a neve, s egyelre ms tmpont nem ll rendelkezsre az azonostshoz. A kutatcsoport DNS-elemzst akar vgezni, htha gy sikerl pontosan megllaptani a sikolt n kiltt.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *