Megkezdik a tisztifőorvos utasítására a Pesti úti idősotthon lakóinak második tesztelését

by Kevin | Last Updated: April 19, 2020

Vasárnap az országos tisztifőorvos utasítására megkezdődik a fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthon lakóinak második tesztelése is – értesült az Origo. Az otthonban már csak olyanok vannak, akiknek az első tesztje negatív volt, most második körben is ellenőrzik őket, nehogy újra kitörjön a járvány. Karácsony Gergelyék továbbra sem biztosítanak főállású orvost az otthonban.

A Pesti úti idősotthon lakói közül már 21-en haltak meg, miután a főváros által fenntartott intézmény lett az ország első koronavírus-gócpontja. Az idősotthonban több, mint kétszáz fertőzöttet találtak, miután Karácsony Gergelyék március 20. óta nem biztosítanak főállású orvost. Pedig törvény írja elő: kétszáz főnél nagyobb férőhelyű szociális intézmény esetében kötelező a főállású orvos biztosítása.

Szombatra már 21-re nőtt a Pesti úti idősotthonban meghaltak száma.

A Fidesz-KDNP pártszövetség az ügy kapcsán Karácsony Gergely főpolgármesterhez intézett kérdéseket, azonban válasz mindezidáig nem érkezett tőle.

Fertőtlenítés a Pesti úti idősotthonbanForrás: Koncz Márton – Origo

Az országos tisztifőorvos, Müller Cecília személyesen tartott szemlét az intézményben, ami után a betegeket és a pozitív teszteredményt produkálókat kórházba szállították.  Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézeten kívül a Szent János Kórház és a Bajcsy-Zsilinszky Kórház fogadta a gondozottakat. Olyanokat is, akik egyelőre semmilyen tünetet nem mutatnak, őket is szigorúan figyelik, hogy ha bármilyen romlást tapasztalnak az állapotukban, azonnal tudjanak segíteni.

A betegeket és a fertőzötteket már elszállították az intézménybőlFotó: Koncz Márton – Origo

Első körben már mindenkit teszteltek, az Origo úgy értesült, hogy

vasárnap és hétfőn második körben végeznek vírustesztet a Pesti úti idősotthon lakóin. 

Az újabb ellenőrzés jelentőségét az is adja, hogy a honvédség 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóaljának Biológiai Mentesítő Csoportja befejezte a fertőtlenítést, így az intézmény már teljesen biztonságos. Így, ha az újabb tesztek is negatívak lesznek, akkor jelentősen csökken a fertőzés esélye, a bentlakók és rokonaik megnyugodhatnak. A gondozottak az elmúlt napokban egy külön, fertőzésmentes szárnyban voltak. 

A tesztelések mellett 
továbbra is folytatódik majd a vizsgálat és az intézmény szigorú ellenőrzése.