Meghalt Magyarország első paralimpiai érmese, Fejes András

by Kevin | Last Updated: April 15, 2020

73 éves korában elhunyt Dr. Fejes András asztaliteniszező, Magyarország első paralimpiai érmese, klinikai szakpszichológus, a hazai paralimpiai mozgalom meghatározó alakja, számolt be róla az MTI a paralimpiai bizottság közleménye alapján.

Dr. Fejes András kétszeres világ- és ötszörös Európa-bajnok asztaliteniszező volt, aki 1972-ben, Heidelbergben, atlétaként megszerezte az első magyar paralimpiai érmet: a 60 méteres kerekesszékes kocsiversenyen harmadik lett.

17 évesen egy baleset miatt kényszerült kerekesszékbe. Ausztriai rehabilitációja során ismerkedett meg a mozgássérültek sportjával, ennek hatására kezdett el versenyszerűen sportolni. 1970-re már a világ legjobb parasportolói közé tartozott.

Részt vett a Mozgásgátoltak Halassy Olivér Sport Clubja megalakításában, az aktív sportélet mellett summa cum laude elismeréssel végezte el az ELTE pszichológia szakát, 1978-ban pedig kandidátusi fokozatot szerzett. Nyolc könyve és több mint 200 szakközleménye jelent meg.

Publikációi mellett a sportdiplomáciában is tevékenykedett, tíz éven át volt a Nemzetközi Rokkantszövetség (FIMITIC) elnökségi tagja.

A sportban elért eredményeiért, tudományos és közéleti munkásságáért számtalan díjat kapott, szülővárosa, Gyöngyös többször kitüntette, róla nevezték el a gyöngyösi Dr. Fejes András Sport- és Rendezvénycsarnokot. 2001-ben Csík Ferenc-díjat vehetett át, 2002-ben Paralimpiai Érdemérmet kapott, 2018-ban megkapta az egyik legmagasabb állami kitüntetést, a Magyar Arany Érdemkeresztet.

A Magyar Paralimpiai Bizottság Dr. Fejes Andrást saját halottjának tekinti.

Kiemelt kép: hparalimpia.hu