Meghalt Gene Deitch

by Kevin | Last Updated: April 19, 2020

A 95 ves, Oscar-djas animcis filmest pntekre virradra prgai laksban rte a hall.

Cseh szvivje, Petr Himmel elmondta, hogy az ids mvsz vratlanul halt meg, de tovbbi rszleteket a halla krlmnyeirl nem osztott meg.
Deitch Munro cm rvid animcis filmjvel nyerte el 1960-ban a legjobb rvid animci Oscar-djt. Erre a djra jelltk mg 1964-ben a Here’s Nudik s a How to Avoid Friendship cm alkotsait is.
Az illusztrtor, animtor, animcis filmrendez s producer Deitch nevhez fzdik mg az tvenes vek vgn a Tom Terrific-sorozat valamint az Oscar-djra is jellt Sidney’s Family Tree cm rvid animcisfilm.


Az 1924-ben Chicagban szletett Deitch 1959-ben tz napra rkezett Prgba, de ott beleszeretett ksbbi felesgbe, s ezrt a csehszlovk (mai cseh) fvrosban maradt.
A vasfggny mgtt lve a Tom s Jerry-rajzfilmsorozat 13 epizdjt rendezte meg, s tbb rszt jegyzett a Popey, a tengersz-szribl is.
1989-ben, a rendszervlt prgai brsonyos forradalom utn megjelent For the Love of Praga cm memorjban szmolt be a csehszlovk szocializmusban tlt veirl.

2004-ben a Winsor McCay-djjal ismertk el animcis plyafutst. Deitch els hzassgbl szletett fiai mind apjuk rkbe lptek, s szintn animcis filmesek s illusztrtorok lettek.