Medvebocsokat fotzott egy vadkamera a Mtrban

by Kevin | Last Updated: April 20, 2020

prilis 11-n Psztn egy vadkamera kt medvebocsot rgztett. Vlheten az anyamedve is a kzelkben volt, de rla nem kszlt felvtel. Ksbb a kzelben egy sztmarcangolt szarvastetemet talltak, amely felteheten a medve csald ldozatv vlt. Kell-e tartanunk a kborl medvktl? Mit tegynk, ha kirnduls kzben tallkozunk velk? Erre kerestk a vlaszt.

A Ngrd megyben fekv telepls Hasznos nev vrosrszn tallhat Gortva Birtok vadkamerja rgztette prilis 11-n hajnalban a kt medvebocsot. A felvtelbl pr kpkocka kikerlt az internetre is.


Pr nappal ksbb egy 120 kils szarvas tetemre bukkantak pr szz mterrel attl a helytl, ahol a kt bocsot rgztette a kamera. A Bkki Nemzeti Park Igazgatsgnak oldaln arrl rnak, hogy egyelre nincsenek megbzhat adatok arrl, hogy a medvk tartsan bekltznnek haznk erdeibe, vagy itt szaporodnnak. Az viszont igaz, hogy egyre gyakrabban bukkannak fel nlunk. Ami gy fordulhat el, hogy lelem utn kutatva nagy terleteket jrnak be. Mivel a hatr fogalmt nem ismerik, tjhetnek Magyarorszgra is.

Felkerestk a Gortva Birtokot, hogy megtudjuk, mit tapasztalatak azta, hogy kzztettk a fott a medvebocsokrl. Elkerlik-e az emberek a krnyket? Meglep vlaszt kaptunk.
Iszonyatosan megnvekedett a kirndul forgalom a kilt krnykn. znlenek a katasztrfa turistk. Sokan keresik a medvket, de vannak olyanok, aki nem hiszi el, hogy itt vannak, s azrt jnnek. Pedig lehet, hogy a medvvel ksztett szelfi lenne az utols kpe a kvncsiskodknak.

– mondtaGortva Zsolt a terlet tulajdonosa.

Forrs: Facebook/Gortva Birtok

Ezt bizonytja az is, ahogyan elbntak a zskmnyukkal. Gorvta Zsolt elmondsa szerint, egy 120 kils szarvast tmadtak meg. Valsznleg nem volt felkszlve a medvetmadsra s nem tudott elmeneklni a gyors ragadoz ell.

Elrulta, hogy a szarvasok hozzszoktak a rjuk leselked ragadozkhoz az erdben s ahhoz is, hogy ltalban el tudnak meneklni ellk. Valsznleg ez az llat is azt gondolta, hogy elszalad az ismeretlen tmad ell, de ezttal ez nem sikerlt neki.

Forrs: Facebook/Gortva Birtok

A medve egy hatalmas s ers ragadoz, amely akr 40 km/rs sebessggel is kpes ldzni az ldozatt. A kzssgi oldalra feltlttt posztban egybknt felhvjk a figyelmet a veszlyre.

Nem szabad kzel menni a bocsokhoz, mert az anyjuk agresszvan vdelmezi ket, ami azt jelenti, hogy rtmad az emberre.

A Veresegyhzi Medveotthon llatokrt felels igazgatjt, Kuli Blintot arrl krdeztk, mit kell tennnk abban az esetben, ha mgis tallkozunk egy ilyen hatalmas ragadozval.
Mindenre van esly a medvvel val tallkozskor, de ltalban elkerlik az embert. Mivel nagyon j a szaglsuk, ezt knnyen meg is tudjk oldani.Elrulta, hogy mr a hangunk is elg lehet ahhoz, hogy ne vljunk hallos medvetmads ldozatv.
Ajnlott kirnduls kzben beszlgetni, vagy ha egyedl vagyunk, akkor zent hallgatni, hogy vletlenl se tallkozzunk ssze a medvkkel. Ha meghalljk az embert, inkbb elkerlik a tallkozst.

– tette hozz a szakember, aki azt javasolta, ha valaki mindenkppen a termszetben szeretne storozni, mghozz kzel a medvk felbukkansi helyhez, mindenkpp tegye magtl j messze az lelmiszert, lehetleg egy fra akassza fel. A medvk ugyanis mindent megtesznek, hogy megszerezzk az ember finomsgait s ha megtalljk, legalbb ember ne legyen a kzelkben.