Medvebocsokat észleltek a Mátrában

by Kevin | Last Updated: April 17, 2020

A Pásztóhoz közeli Nyikom-hegyen álló Gortva-Jójárt kilátó tulajdonosa tette ki az oldalára azt a kamercsapdás képet, amin két medvebocs látható múlt vasárnap hajnalban. Az oldal szerdán egy leterített szarvasról is mutatott pár képet, ami nem messze hevert attól a helytől, ahol a bocsokat észlelték. 

Péntek délután a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága jelezte,

a szerdán a Pásztó külterületén észlelt medvével kapcsolatos jelzésnek valós alapja volt. Ezért felhívják a külterületen tartózkodók figyelmét, hogy tartsák be a barna medvével kapcsolatos konfliktuskerülő viselkedési tanácsokat. 

A nemzeti park szerint a medve alapvetően kerüli az embert. „Megfelelő viselkedéssel és felkészültséggel elkerülhetők az esetleges problémák. Nagyon fontos, hogy a medvét ne csalogassuk magunkhoz semmilyen módon. Azokon a helyeken, ahol nagyragadozók előfordulhatnak, célszerű zártan kezelni a kommunális hulladékot, hogy a szemetet ne tekinthessék táplálékforrásnak. A szabad természetben ugyanúgy tart az embertől, mint amennyire az ember megijedhet a medvétől. Csak szorult helyzetben, vagy a bocsait védve mutathat támadó magatartást”- írják. Megjegyezték azt is, hogy a barna medve fokozottan védett, kiemelt közösségi jelentőségű faj, engedély nélküli kilövése bűncselekmény.

A bocsok közelében nagy valószínűséggel az anya is ott van. A legtöbb konfliktus az anyamedvékhez kapcsolódik.A konfliktusok elkerülése érdekében azt tanácsolják: