Maszkgyr, nekiskola s tvad, avagy az Opera mindennap Magyarorszgknt vizsgzik

by Kevin | Last Updated: April 13, 2020

[ad_1]

des Nnm,

nem pedig „kedves” (mert egy glns r kiigaztott a rodosti Mikes-stlrl – no, de mit csinlt 133 levlen t? mirt hagyott hibzni), ma a sz szerint „llegzetelllt” jelenbe rvednk. Nem sokat csingznk azon, hittem-e volna egy hnapja, hitte-e volna brki, hogy egy nhny molekuls iz, nem-is-llny, csak lskd, egy kibiztostott biolgiai tojsgrnt megllthatja a vilgot? Ha lerogyva az ablak el, mint gondolom, sokan ezen merengnk felesgemmel, Zsuzsival, a gyerekek mr nagyon unjk. De itt az Opera jelene, mrpedig egy operaintzmny a tdt hasznlja, s llegzete, ami szmra mvszi ltelem is, sok esetben az orszg hangjt hozza ltre – s el ne felejtsk, hogy az irgalmatlan testi terhet jelent klasszikus balett attl mg ugyangy a llegzetre pl, ha a tncos diszciplna mosoly mg fedi el. Noht, nzzk akkor, mi is van ezzel az egsszel 2020 szomor, mgis rgyfakadsos prilisnak elejn?

Maszkokat gyrtunk

Bizony, maszkokat gyrtunk, br nem krt erre senki minket.Nekem a krs nagy szgyen – mr megint itt van, mert tapodtat se tgthat egy magyar melll Jzsef Attila. Tudjuk valamennyien, milyen rzs ez. „Adjon gyis, ha nem krem”, ezt most is hadd rtsem gy: vegyk mi szre, ha msokon segteni kell – plne, ha magunkon is.

Weigand Lvia (jelmeztr-vezet), Ills Brigitta (Erkel mhelyvezet), Fazekas Szilvia jelmezksztForrs: Magyar llami Operahz

A legjobb maszkot hvhatjuk „max”-nak. Maxot, teht „ffp3-at” mi nem tudunk, se anyagunk, se technolgink hozz, viszont vsznunk van (maradt, illetve erre hasznljuk), varrodink vannak s mg mindig mkdnek, bennk ldozatos kollgk nemcsak jelmezeket ksztenek, hanem mellette heti 1000 maszkot is gyrtanak. Ktrteg, moshat, hrom mretben kszl, gyerekeknek is jut kzte alkalmas teht. Krs nlkl vllaltuk be, Oberfrank Pali veszprmi sznhza ugrott elsknt a sorompba, de hozzteszem, mire beszereztem volna tle a szabsmintt s a viden is elksztett know-how-t, a mi jelmezmhelyeink vezetje, Lvia mr mindennek birtokban volt, s aznap el is kszlt az els nhny tucat. Amikor az MTI fotsa odaugrott s kattintott prat – szerettk volna, hogy terjedjen a plda, hisz azon kvl, hogy nincs az a maszkmennyisg, ami elg lenne, llami intzmnyek ezzel forrst is takartanak meg ugyanannak az llamnak, amely ket finanszrozza –, szval akkor mg senki nem tudta Lehel Lszl elnk ron s rajtam (na j, meg Virgon, a helyettesemen) kvl, hogy rgi partnernk, az kumenikus Seglyszervezet lesz majd az els 1000 db cmzettje.

Magyar llami Operahz ltal ksztett maszkokat adjk t az komenikus Seglyszervezetnek.Forrs: Origo

Mr a kvetkez ezreknek is megvan a helye: msik rgi partnernk, az traval CD-ket minden megszlet magyar gyermek gyhoz 2013 ta eljuttatPromoBox kismamknak s szlsznknek viszi majd azokat,utna pedig – remlem, nem akad fenn rajta senki – magunknak varrunk, mert ugyan sokmillirt eleinte mi is rendeltnk ipari maszkokat, de ma mr ezt az Operatv Trzsn keresztl lehet csak futtatni. Biztosan kapnnk r engedlyt elbb-utbb, de valahogy azt rezzk, mintha akkor az orszgos egszsggyi potencilbl hastannk ki rszt. Inkbb gyrtunk teht magunknak is, ha tetszik: nelltk lesznk, legalbbis maszkbl. s igen csinosak is lettek, kreatvak, egyediek!

O/A – OTTHONRA

Mit csinlunk mg? Ht termszetesen opert s balettet adunk, elvgre ez volna az alaptevkenysgnk. Habr ez ma nem annyira termszetes. Elszr, az n. nulladik htvgn, a nemzeti nnep szombat-vasrnapjn indultunk neki, kln e clra gyrtott felvtelekkel. A fprbja utn lefjt m, a Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) anyagnak keresztmetszete utn felvettk a mrcius idusn termszetesen vlasztsnak tetsz Bnk bn rszleteit is, kis beszlgetsekkel. De sajnos, a helyzet annl sokkal komolyabb, hogy nhny nekessel, zongorval s minimlis tvstbbal az Eiffel mgoly hatalmas, sok ezer kbmteres tereiben bolyongjunk. s itt a hangsly az nekeseken van, akik hatatlanul egyms kzelben llnak, szerelmi kettsnl szorosan egyms mellett, radsul „egymsra” nekelnek, s mindezt felhevlt nylkahrtykkal teszik. Kedves Nnm, akarom rni: „des”, ezen nem szabad kuncogni, mert tnyleg gy van. Ahogy felhevlt testtel vzbe ugrani sokszoros kockzat, gy felhevlt garat, szjpad, orrnylkahrtya rvn a fertzspermetek szrsba kerlni is az – hogy vulgrinfektolgiai eszmefuttatsom vgre lezrjam. Teht ettl a formtl ahogy megtalltuk, rgtn el is kellett llnunk.

Hadd jegyezzem meg ehelytt: elkerekedett szemmel nzem a Fesztivlzenekar nem szn l kamaraeladsait, ahol legutbb kt tubamvsz cscslt egyms mellett. Aki nem tudn: a rzfvs hangszerek elkpeszt nylmennyisggel „mkdnek”, kln nylereszt szelepek vannak rajtuk, amelyekbl – ez van – a fldre engedik a hangszer mlyebb pontjain sszegylt mennyisget. Cseppfertzs a kbn, arrl nem is szlva, hogy a hatalmas tubafvkt megszlaltatni csak gy lehet, hogy nemcsak abba, hanem a nem tkletes „zsilipels” miatt mell is megy a nedves levegbl, teht a szabadba.

Ez jtk a tzzel, szerintem. s nem rtem, mirt tesznk gy, mintha klnben nem lenne elg nzni-hallgatni val az archvumokban, amelyek el ma mr egy jobb telefonnal pazar minsg kommentr ragaszthat otthonrl, pillanatok alatt – hogy az illeszkeds, az aktulis kontextus is meglegyen. A teljes l ads varzsa addig tart, mg nincsenek hallos kvetkezmnyek.

Mi gy jrtunk el, biztonsgira vltottunk. Az utbbi 4-5 vben nerbl rgztett televzis felvteleinket sugrozzuk azta is htvgente: lement mr a Tndrkirlyn, a Don Giovanni, a Nabucco, a Werther, a Lammermoori Lucia s A kalz-balett is, kszlnk a Keresztny vad hsvti nnepi htvgjn ahol Nagypnteken biztosan vettjk A krmelitkat, snagyszombaton A kkszakll herceg vrt s Etvs Pter Vrtelenl c. mvt, illetve hsvthtfn este a Szkely fon felvtelt.Sajt Parasztbecslet/Bajazzk eladsunk felvtelnek M5-s sugrzsba pedig hsvtvasrnap csatlakozunk be,s mr most rom, hogy gy lesz a holocaust ldozatainak emlknapjn is, amikor ugyancsak tvesszk az MTVA ltal sugrozott Sba kirlynje-eladsunkat – azaz inkbb „visszavesszk”. Sok opera vr rnk, nzze, aki tudja, ne felejtse el a mfajt s a trsulatot, erre nagyon j az internetes forma.

s milyen j most, hogy van sajt, sok-kamers felvtelekbl ll archvumunk? – krdezem az rk sandtktl. 61 este sorakozik benne, amg egy jogszably-vltozs nem drgtotta meg, s gy nem lehetetlentette el, fel tudtunk pteni egy rendszert, amely az elszll pillanatot mint llami pnzbl ltrejtt ugyancsak „llami vagyontrgyat” rgzteni lett kpes. Csaknem 100 CD felvtele mellett ezekre a televzis kzvettsekre ugyancsak bszkk lehetnk – az M5 indulsakori megegyezs rtelmben ezekkel s az MTVA sajt, vi 6-8 rgztsvel tudtuk a htfket operai napp tenni a friss kulturlis csatornn.

Nemzeti Dalaink

Amikor a krach bettt, hiba szmtottunk vele valahol a kisagyunkban, htul – mgis ledbbentett. Emlkszem, szerdn dleltt a miniszterelnk stbjnak nagyobb kldttsge szemlzte mr msodszor az Eiffel Mhelyhzat, kzel ugyanis az tadsi nnepsg, tz napra se vagyunk tle. Nem kicsi a komplexum, rkig rttuk a termeket, folyoskat, s mikzben magam is szba hoztam: amirl most egyeztetnk, nagy esllyel megy a kukba, mgis szven ttt, amikor koradlutn vilgoss vlt, hogy tnyleg vge.s nemcsak a 21-i nagy nnep, hanem – feljebb mr cloztam r – a holnapi Ments meg, Uram! bemutat sem mehet, viszont akkor este mg elindult a fprbja… Egy igazn nem tl motivlt helyzetben tisztes hozzllssal a kollgk lebonyoltottk mgis: s akkor is a kamernak szlt minden, hisz tudtuk, brmikor indulhatunk jra, ennek a felvtelnek a krztetsvel a produkci prbkat sprolhat meg a visszatanuls sorn.

Valamit viszont addig is kellene csinlni. Amikor hazartem, taln biztosan tudni mg nem lehetett, csak sejteni, hogy htftl iskola sem lesz. Nlunk a hrom nagyobb ugyanabba az egyhzi gimnziumba jr, nyolcosztlyos, teht nagy a szrs, van kt kisgimnazistnk is kztk. A legkisebb pedig nagycsoportos ovis: neki nem adatott meg, hogy trsaitl, a kis Baglyocskktl s szeretett vodjtl ill bcst vehessen az iskola kezdete eltt. Soha nem volt nygs, mindig csak jkedv: most nagyon az. Hinyzik neki a korosztlya, ha a kertben gyerekszt hall, odarohan a kertshez s vgyakozva cvekel le. A nagyobbak lete szintn hatatlan hullott szt, a piarista pedaggusokon ez nem mlik, k megteszik a magukt, de ht netkapcsolattal tanulni, az egsz napra szratva szt a kszlst, s mindezt otthon: megette a fene, Nnm, ez a szemlyes vlemnyem.

De legalbb nekeljenek valamit, gondoltuk, s Zsuzsi anyai tletre mi tehettem volna, berffentettk a Nemzeti Dalaink projektet. Egsz rviden: minden iskolai nap reggeln egy-egy otthon rostokl operanekesnk home videjt tesszk fel a kzssgi oldalunkra, partnereink is segtenek ebben, s azt a nem tl nehz, kzpfekvsben s nem tl opersan elnekelt npdalt kell estig visszatanulnia s -nekelnie a dikoknak, hasonl telefonos videk formjban. Msnap zsriznk, a legjobbakat kiszerkesztjk az Opera csatornjra, s van Napi Nyertes is, aki majd az Eiffel ptolt avatjn egytt nekelheti legszebb Nemzeti Dalunkat, a Himnuszt az Opera gyerekkarval (a csald pedig a nztren l majd). Minden berkez videra vlaszolunk kis szakmai megjegyzssel, htha ezzel olajat ntnk a npdalnekls tzre! (Annyira meg szerettem volna gyzni a gyerekeket s tanraikat a program indulsa kapcsn, hogy nagyfiammal az eiffeles szeneskocsiban csszklva mg fel is vettnk egy ilyen lelkest videt, amely viszont olyan jl sikerlhetett, hogy Zsoldos Dvid tancsadm nem javasolta a publiklst…)Az els kt htben brtam a zsrizst, aztn mr annyi lett vele a feladat, hogy tadtam az Opera, az iskolagy s az nekls dolgban is sokoldal jrtassgot kpvisel Kkay Istvn kollgmnak, aki azta is terelgeti a kis dalos nyjat. Holnaptl itt is sznet, de jv szerdn jraindulunk, s a sok tzezer felgyjttt magyar npdallal akrmeddig brnnk…

Se ez, se az, mgis minden

De ne maradjon ez gy akrmeddig, hisz a vesztegzr-flnek mr ngy hete. Sem maszkgyr, sem tvlloms, se kzoktatsi intzmny nem vagyunk. Ugyanakkor mr lassan tz ve gy gondolkodunk itt, az Operban sokan, hogy nem a szken rtelmezett sznhzi szerep a mienk, hanem inkbb a – mr megint Jzsef Attila-i – nagy felhorgads, miszerint neknk egsz npnket kell segteni. gy, ha a helyzet gy hozza, gy, ha gy. Opers eleink is arra tantottak minket, hogy az Opera mindig Magyarorszgknt vizsgzik, amit csinl, azt teht tegye a legmagasabb sznvonalon. Termszetesen nem vitatjuk el, hogy van a haznknak sok ms imzsdarabja is, amely nemcsak cseppben a tenger-alapon, hanem a szebbik arcunkat, a sajt nidelunkat felmutatva kell helyt llnunk magyarknt: a Balaton ppgy egyenl Magyarorszggal, mint a Parlament, a Nemzeti Sznhz vagy akr egy referenciakrhz.

Mivel tegnapeltt volt a Lthatatlan Munka Vilgnapja, a sok otthon tovbb robotol desanya s desapa rdemeit nem kisebbtve (plne, mert sok opers van kztk) szeretnm ehelytt is megksznni annak a csaknem 700 kollgnak a munkjt, jelen idben is rvnyes helytllst, aki a most ttlensgre knyszertett 500 kzalkalmazott s 150 szerzdses mvsz (nekes, karmester, balettmester) kiteljesedst minden idben sajt feladatteljestsvel tmogatja. Hol gy, hol gy, hol maszkvarrssal, hol tvfelvtelek kiszolglsval, hol pedig videk zsrizsvel, leveleket intzve – mikzben „csak” egy operahz volnnk…

„Zsd tvt, kk szlvej lt!” s j egszsget!

Szilveszter

2020. prilis 10.[ad_2]

Source link