Már most vakarják a fejüket a szervezők és a WHO: hogyan lehet így jövőre olimpia?

by Kevin | Last Updated: May 16, 2020

A Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB) közösen tartott sajtótájékoztatón Tedros Adhanom Ghebreyesus főigazgató “nemzeti egységet és globális szolidaritást” szorgalmazott a koronavírus-járvány legyőzésére.

A NOB és a japán szervezők az olimpia egyéves halasztásáról történt megállapodás előtt a WHO ajánlásait is figyelembe vették. Tedros a szervezet központjában, Genfben szombaton úgy fogalmazott: “reméljük, Tokió olyan hely lesz, ahol az emberiség a COVID feletti diadal után találkozhat”.

“A mi kezünkben van a megoldás, de nem lesz könnyű. Ugyanakkor lehetséges, ha megtesszük a tőlünk telhetőt, elsősorban nemzeti egységgel és globális szolidaritással.”

Jelenleg az az egyik legfontosabb kérdés, hogyan lehet biztonságosan lebonyolítani a versenyeket, ha az olimpiáig esetleg még nem áll rendelkezésre hatékony védőoltásprogram.

Ebben a pillanatban nincs senki, aki meg tudná mondani, hogyan fog kinézni a világ 2021 júliusában – vélekedett Thomas Bach NOB-elnök. – Korai most még a különböző forgatókönyveken spekulálni, és azt találgatni, mi szükséges majd az összes résztvevő számára biztonságos környezet garantálásához

– tette hozzá.

A két szervezet megújította együttműködési megállapodását, melynek célja, hogy a sportot, a sportolást, vagyis az aktív és egészséges életmódot népszerűsítse a kormányok körében.

“Az olimpia, az atlétika vagy a labdarúgás nem csupán a versenyzőké. Mindenki kultúrájának a része, mindenki felelőssége kell, hogy legyen” – hangsúlyozta a Tedros.

A vakcina megtalálásával és a WHO különböző témákban mondott üzeneteivel kapcsolatos cikkeink:

Címlapkép forrása: Eric Dubost/Pacific Press/LightRocket via Getty Images