Magyarorszg a negyedik legbiztonsgosabb hely Eurpban a jrvny kezelse szempontjbl

by Kevin | Last Updated: April 14, 2020

Magyarorszg a negyedik legbiztonsgosabb eurpai orszg a koronavrus-jrvny tekintetben, ez ktsgtelenl elismers. jraindult a gyri Audi-gyr, a jrvnygrbt pedig tovbbra is sikerl laposan tartani. Ahogy az Operatv Trzs tjkoztatjn is elhangzott, tovbbra is nagyon fegyelmezetten kell betartani a kijrs korltozsokat. A htvgn sok embert, aki nem tartotta be a jrvnygyi elrsokat, megbrsgoltak.

Kedden is folytatdott a koronavrus-jrvny elleni kzdelem Magyarorszgon s vilgszerte. Itthon az igazolt fertzttek szma 1512 fre ntt, s meghalt jabb 13 beteg, mindannyian valamilyen krnikus megbetegedsben szenvedtek. Ezzel 122 fre emelkedett a meghaltak szma. Mller Ceclia arrl is tjkoztatott, hogy 122-en meggygyultak a betegsgbl, 9 ember a llegeztetgprl lekerlhetett. Az is kiderlt, hogy elrendeltk az orszg valamennyi idsotthonnak ellenrzst. Mller Ceclia orszgos tisztiforvos elmondta, ez nem lesz knny, mert 1035 ilyen otthont tartanak nyilvn. A magas lakszm intzmnyekkel kezdik az ellenrzst.

Magyarorszgon tobbbra is rvnyben van a kijrsi korltozsFot: Csudai Sndor – Origo

A hossz htvgn 4692 esetben intzkedtek a rendrk, s tovbbra is a figyelmeztetsek voltak tbbsgben. A htvgre a polgrmesterek kln szablyokat llapthattak meg a kijrsi korltozssal kapcsolatban, ezek betartst a rendrsg, a polgrrsg, az nkormnyzati rendszeti szervek s ms, rendszeti feladatot ellt szervezetek ellenriztk. Ezeket a korltozsokat az emberek tbbsge nem szegte meg, nhny helyen azonban semmibe vettk ket, pldul a Balaton dli partjn, ahol tbb tz emberbl ll csoportok alakultak ki, amelyek a figyelmeztetsek utn egyik teleplsrl a msikra utaztak. A rendrsg 69 embert jelentett fel emiatt Somogy megyben.

Koronavrus: Magyarorszg a negyedik legbiztonsgosabb hely Eurpban

Kedden ltott napvilgot az a hr is, hogy nagyon elkel helyen vgzett Magyarorszg azon a listn,ami az alapjn rangsorolta az egyes orszgokat, hogy mikor vezettk be az els korltoz intzkedseket, milyen szigorak az utazsi korltozsok, a polgrok milyen mrtkben tartjk be a szablyokat, rendelkezsre ll-e elegend teszt, illetve milyen a krhzak felszereltsge. Magyarorszgot csak Nmetorszg, Ausztria s Svjc elzi meg Eurpban. Magyarorszg viszont olyan orszgokat elztt meg, mint Dnia, Hollandia vagy Norvgia. A listn egybknt nagyon rossz helyen ll, azaz feltnen rosszul kezeltk a jrvnyt a kvetkez orszgok: Olaszorszg, Spanyolorszg s Franciaorszg.

Magyarorszg komoly nemzetkzi elismerst kapott a koronavrus-jrvny elleni vdekezs kapcsnFot: Koncz Mrton – Origo

jraindul hazai autgyrts

Kedden egyre tbb hr szlt Magyarorszgon jraindul gyrakrl, a termelst fenntart intzkedsekrl, illetve termkekrl s szolgltatsokrl, amelyek a jrvny idejre, de akr azt kveten is hasznlhatk lesznek. Az autipar fokozatosan prbl visszallni a termelsre. A gyri Audinl kedden mr rszlegesen jraindult a munka a motorgyrban, egy sszeszerel soron, a termelst lpcszetesen futtatjk fel. A jrmgyrban ezen a hten mg nem dolgoznak.

A termelst jraindt cgek kz kedden a Bridgeston is bellt. A nemzetkzi gumiabroncsgyrt kzlte: folyamatosan jraindtja gyrai mkdst a termkei irnti kereslet alapjn az EMIA (Eurpa, Oroszorszg, Kzel-Kelet, India s Afrika) rgiban.

A gyri Audi-gyrban is jraindult a termelsFot: Marton Szilvia – Origo

A Magyar Suzuki Zrt. egyelre annyit kzlt: minden korbbinl sszetettebb egszsggyi biztonsgi intzkedseket vezetett be, gy az esztergomi gyra kszen ll a termels jraindtsra. Az Opel Szentgotthrd szintn azt jelezte, hogy kszen ll a termels jraindtsra, szigortott egszsgvdelmi intzkedsek bevezetst kveten.Ekzben egy msik nemzetkzi vllalat, a Procter and Gamble (P&G) arrl szmolt be, hogy kt magyarorszgi gyra – Csmrn s Gyngysn – teljes kapacitssal mkdik, amit az tett lehetv, hogy szmos intzkedst hoztak a koronavrus fertzs megakadlyozsra. A kt gyr mintegy 2500 dolgozja kzl az irodai alkalmazottak tbbsge otthonrl vgzi feladatait.

A jrvnyhelyzet miatt a Molt ferttlentk gyrtsba kezdett. Az egyik els felhasznlja az j termknek, a Volnbusz. Az els szlltmnnyal 5000 liter MOL Hygi Fluid kzferttlent s 5000 liter MOL Hygi Flow Rapid felletferttlent folyadk rkezett a kzlekedsi vllalathoz kedden.

Olaszorszgban javult a helyzet, Nagy-Britanniban romlott

Megtrtnt az els lps a normalits fel, a koronavrus-jrvny visszaszortsra irnyul ausztriai intzkedsek hatsosak voltak, ezrt ismt kinyitottak a 400 ngyzetmternl kisebb zletek – jelentette ki Sebastian Kurz osztrk kancellr. Ausztriban keddig 14 147-en fertzdtek meg koronavrussal, 7542 gygyultat s 6168 igazolt beteget tartanak nyilvn.

Olaszorszgban s Franciaorszgban cskkent, Nagy-Britanniban, Belgiumban s Svdorszgban pedig ntt a napi fertzttek s a hallesetek szma. Olaszorszgban egy nap alatt kevesebb mint a felre cskkent az igazolt fertzttek szma, a htfi 1363 helyett 675 volt a nvekeds. A napi j hallesetek szma 600 fltt volt, s keddre tllpte a 21 ezret. A jelenleg pozitv tbb mint 104 ezer betegbl valamivel tbb mint 28 ezret kezelnek krhzban, tizenegy napja cskken a krhzban s az intenzv osztlyokon levk szma. A gygyultakat s halottakat is szmolva a diagnosztizlt fertzttek szma tllpte a 162 ezret.

Sebastian KurzForrs: AFP/Roland Schlager

Javul helyzet Spanyolorszgban

Spanyolorszgban egyre kevesebb a napi regisztrlt j koronavrus-fertztt. A vizsglatok 3045 fertzst igazoltak az elmlt egy napban, htfn ez a szm 3477, vasrnap 4167 volt. Az sszes fertztt szma meghaladta a 170 ezret. A fertzsbe 567-en haltak bele az elmlt 24 rban. Htfn 510, vasrnap 619 ember vesztette lett, mg sszesen 18 056-an.

Nagy-Britanniban keddre tlpte a hallos ldozatok szma a 12 ezret, az igazolt fertzttek szma egy nap alatt 5252-vel emelkedett, s elrte meghaladta a 93 ezret.

Franciaorszgban cskken az intenzven poltak szma

Franciaorszgban az elmlt 24 rban 762-vel 15 729-re emelkedett a koronavrus-fertzs hallos ldozatainak a szma, tbb mint 500-an krhzban, 206-an idsotthonokban vesztettk letket – kzlte Jrome Salomon, a francia egszsggyi trca jrvnygyi igazgatja. A hallozsok napi szma mg soha nem volt ilyen magas a minisztrium sszestse szerint a jrvny kezdete ta. A korbbi hallozsi rekordot rpilis 6-n regisztrltk, 605 meghalt beteggel. Az illetkes ugyanakkor ismtelten kiemelte, hogy az egyms utni hatodik nap cskkent az intenzv osztlyon polt betegek szma, 91-gyel 6730-ra.

Belgiumban meghaladta a ngyezret a meghaltak szma, a fertzttek pedig a 31 ezret. A kedden jelentett 262 j halleset kzl 171-en idsek otthonban haltak meg. Belgium valamennyi idsotthonnak sszes, mintegy 210 ezer lakjn elvgzik a koronavrus-tesztet. Hollandiban valamelyest lassult a jrvny terjedse, a hallesetek szma 2823, a fertzttek 26 712.

Belgiumban mr tbb mint ngyezren haltak megForrs: BELGA via AFP/Dirk Waem

Mr tbb mint ezren haltak meg Svdorszgban

Svdorszgban ezer fl emelkedett a Covid-19 betegsgben meghaltak szma, az azonostott fertzttek szma 11 450. A baloldali svd kormny a legtbb eurpai llamtl eltr stratgit kvet a jrvny elleni kzdelemben: nincsenek kijrsi korltozsok, az iskolk, az ttermek s a sportltestmnyek nyitva tartanak. Emellett az 50 fnl kisebb rendezvnyeket is meg lehet tartani.

Romniban jabb harminc napra meghosszabbtottk az j tpus koronavrus-jrvny megfkezse rdekben mrcius kzepn bevezetett rendkvli llapotot. Iohannis ksznetet mondott a koronavrus-jrvny ellen “az els vonalban harcol” egszsggyi alkalmazottaknak, ugyanakkor felhvst intzett a romn llampolgrokhoz, hogy tartsk be a kijrsi korltozsokat, mert betartsuk leteket ment, kijtszsuk viszont a csaldot s ismersket is veszlybe sodorja.

Szlovkiban, ahol 835 fertzttet tartanak nyilvn, gyorsul tendencit mutat a jrvny, a htfi j fertzsek tbbsgt egy bazini idsotthonban diagnosztizltk. A kr miatt jelenleg 121 szemlyt kezelnek krhzban, ngyen vannak intenzv osztlyon. Csehorszgban viszont hsvtkor jelentsen lelassult az j koronavrussal fertzttek szmnak nvekedse, kedden 6059 fertzttet s 147 hallesetet tartanak nyilvn. prilis 20-tl kezdve fokozatosan jra megnylnak az j koronavrus-jrvny miatt mrcius kzepn bezrt zletek, szolgltatsok, piacok s az iskolk. A kormny t szakaszra bontott tervt a keddi kormnyls utn ismertettk Prgban.

Sr Lankn mr mintegy 26 ezer embert tartztattak le, amirt megszegte a koronavrus-jrvny terjedse ellen hozott szablyokat. Litvniban 15 ezer autst fordtott vissza a rendrsg hsvtkor ugyanezrt.

Hosszabbtanak Indiban

A Fggetlen llamok Kzssghez (FK) tartoz Fehroroszorszgban 2919-rl 3281-re ntt a koronavrussal igazoltan fertzttek szma, a betegsgnek eddig 33 hallos kimenetele volt. Kirgizisztnban Szooronbaj Dzsejenbekov elnk egy sor vrosban s rgiban prilis 30-ig meghosszabbtotta a koronavrus miatt korbban bevezetett rendkvli llapotot,

Irnban az elmlt 24 rban 1574 j koronavrus-fertzst regisztrltak, s 98-an haltak meg a Covid-19 betegsgben, ez utbbi szm egy hnap ta elszr maradt 100 alatt. Az orszgban a regisztrlt fertzttek szma 74 877, a halottak pedig 4683.

Indiban meghosszabbtottk a kijrsi tilalmatForrs: AFP/Sam Panthaky

Az j tpus koronavrus-jrvny elleni sszehangolt fellpsrl egyeztettek keddi virtulis cscstallkozjukon a Dlkelet-zsiai Orszgok Szvetsgnek (ASEAN) tagorszgai, Indiban meghosszabbtjk a kijrsi tilalmat, ntt a fertzttek szma a dlkelet-zsiai trsgben.

A brazil kormny kitiltotta a nem slakosokat a trzsi terletekrl a koronavrus terjedsnek megfkezse rdekben, s vdfelszerelst, illetve lelmet oszt ki a bennszltteknek. Mexikban – ahol 853 jabb esettel meghaladta az tezret az igazoltan fertzttek szma – egszsggyi dolgozk tiltakoztak a felszerelshiny miatt.

Wuhanbl egyetlen Pekingbe utaz kztt sem volt fertzttForrs: AFP/Noel Celis

A vesztegzr feloldsa ta Vuhanbl Pekingbe utazk kztt eddig egyetlen koronavrus-fertztt sem volt – kzlte a knai fvros egszsggyi bizottsga.

New York is nehz helyzetben

New York vrosn kvl az llamban nem n az jonnan diagnosztizlt fertzsek szma – jelentette ki Andrew Cuomo, New York llam demokrata kormnyzja . Elmondta azonban, hogy vltozatlanul nvekszik a hallozsok s a krhzba szlltott j betegek szma. Vasrnap 671, htfn pedig 778 ember halt meg az j tpus koronavrus okozta Covid-19 betegsgbe, s htfn 1600 j beteg kerlt krhzba az llam terletn. New York llamban a kormnyz adatai szerint a jrvny kedd reggelig 10 834 hallos ldozatot kvetelt.

“Az embereknek muszj visszatrnik a munkba, az llamnak szksge van a gazdasg mkdsre. A jelenlegi llapot nem tarthat fenn sokig, s ebben mindenki egyetrt” – hangoztatta a politikus. Majd hozztette, hogy rendkvl fontos a gazdasg jraindtsnak idpontja s mdja.Megerstette a htfi sajtrtekezletn elmondottakat, miszerint szksg van a tagllamok regionlis egyttmkdsre, mert – mint mondta – “a vrus nem ismer hatrokat”.

Mindenesetre, az amerikai adatok egyltaln nem igazoljk, hogy brmilyen korltozs feloldsa idszer lenne.