Macron: Az Európai Unió az igazság pillanatában van

by Kevin | Last Updated: April 17, 2020

A mostani válság meg fogja változtatni a globalizáció természetét és a nemzetközi kapitalizmus struktúráját, mondta Emmanuel Macron francia elnök a Financial Timesnak adott interjújában. 

Úgy látja, a járvánnyal járó kataklizma arra késztette a kormányokat, hogy az emberéleteket helyezzék előtérbe a gazdasági növekedés helyett, de szeretné, ha ez csak nyitánya lenne a környezeti katasztrófákkal és társadalmi egyenlőtlenségekkel vívott harcnak. Szerinte utóbbiak már a világrend stabilitását veszélyeztették. 

A cikk szerint ugyanakkor Macron 

„nem titkolja az azzal kapcsolatos aggodalmát, hogy a határzárak, a gazdasági problémák és a demokráciába vetett bizalom elvesztése az autoritereket és a populistákat fogja erősíteni, akik próbálják kihasználni a válságot, Magyarországtól Brazíliáig”.A gazdasági válsággal kapcsolatban azt mondta, szeretné, ha az Európai Unió több száz milliárd eurós veszélyhelyzeti befektetési alapot hozna létre, amin keresztül az északi államok segíthetnének Olaszországnak és Spanyolországnak. 

Emmanuel MacronFotó: YOAN VALAT/AFP

Azt mondta, ha nem mutatnak szolidaritást a közösségen belül, az a populisták malmára fogja hajtani a vizet. „Ez nyilvánvaló,az emberek meg fogják kérdezni, mit kínál nekik az EU, ha egyszer nem védi meg őket egy válság idején, de még utána sem.”

„Az igazság pillanatában vagyunk. Most fog eldőlni, hogy az Európai Unió egy politikai projekt, vagy csak egy piaci projekt.”Ezen kívül azonnali hiteltörlesztési moratóriumot sürget az afrikai országok számára is.

A Financial Times megkérdezte, nem gondolja-e, hogy a járvány ráirányította a figyelmet a Kínához hasonló autoriter berendezkedések előnyeire. Azt mondta, össze sem lehet hasonlítani azokat az országokat, ahol az információ szabadon áramolhat és az állampolgárok kritizálhatják a kormányukat azokkal, ahol elnyomják az igazságot. „Ne legyünk naivak, ne gondoljuk, hogy Kína sokkal jobban kezelte ezt” – mondta.

Macron szerint, ha feladnánk a szabadságjogainkat, az veszélybe sodorná a nyugati demokráciákat. „Néhány ország meghozta ezt a döntést Európában. Ezt nem fogadhatjuk el. Nem adhatunk alább az alap beállítottságainkból arra hivatkozva, hogy egészségügyi válság van” – mondta Macron, a lap szerint Magyarországra utalva.

Ugyanakkor szerinte, ha ilyen elképzelhetetlennek tartott gazdasági intézkedéseket hozunk a járvány lassítása érdekében, a klímaváltozás megállítása érdekében is meg kell tennünk ugyanez. Úgy látja, az emberek megértették, hogy „senki sem habozik, amikor mélyreható, brutális döntéseket kell hozni az emberek megmentéséért. Ugyanez a helyzet a klímával kapcsolatban”.

„Ha kijövünk ebből a válságból, az emberek nem fogják elfogadni többé, hogy szennyezett levegőt kell szívniuk.”

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan
megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó,
bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak
a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan
még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon
kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek
lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a
saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.