Levelet kapott Kásler Miklós a kamarától, magyarázatot várnak

by Kevin | Last Updated: April 19, 2020

A levelet felvezető cikkben a Magyar Orvosi Kamara felrója többek között azt, hogy

A kormányzat adós a magyarázattal, mivel a jelenlegi intézkedések és a jelenlegi epidemiológiai adatok egyáltalán nincsenek összhangban.

Ezzel arra utal, hogy míg a szombati nyilvános adatok alapján országszerte 829-en voltak kórházban az 1834 koronavírus fertőzött közül, akik közül 60-an voltak lélegeztető gépen, aközben a kissé lazított menetrend szerint mára, azaz április 19-re, országszerte a kórházi ágykapacitások 50%-át, majd egy későbbi időpontra 60%-át, azaz több mint 30 ezer ágyat kell miniszteri utasításokban érkező levelek alapján felszabadítani. (A mai, azaz vasárnapi friss adatok alapján 784 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, 61-en vannak lélegeztetőgépen.) Az is lényeges a témában, hogy még pénteken Orbán Viktor kormányfő arról beszélt, hogy a legnagyobb terhelés idején majd 7500-8000 lélegeztető gépre lesz szüksége az országnak.

Ezek a jelzések annyira súlyos járványhelyzetre való felkészülést sejtetnek, ami egyetlen európai országban sincs, messze súlyosabb lenne minden eddigi gócpont ország arányos adatainál (pl. spanyol, belga).

Ezek alapján érthető, ha a kórházi érintettek magyarázatokat kérnek, hiszen nekik kell végrehajtani az utasításokat. A Magyar Orvosi Kamara elnöke a nyilvánosságra hozott levele elején azt emeli ki Kásler Miklósnak, hogy „az ellátórendszerben fokozódik a bizonytalanság és a feszültség, mert számukra ad hoc utasítások alapján, a célállapot és az odavezető folyamat ismerete nélkül zajlik az egészségügyi rendszer járványhelyzet miatti szükségszerű átszervezése.”

Azt is felrója a miniszternek, hogy „Az egészségügy dolgozói egy – egy miniszteri levélből tudják meg a következő lépést, de nem tudják milyen ütemezésben, mire kell felkészülniük. Nem ismert, hogy milyen járványterjedési dinamika esetén milyen forgatókönyvhöz kell igazodniuk, számolniuk kell-e esetleges kirendelésükkel.” Súlyos mondat, de szerepel a levélben, hogy „A szakmailag nem indokolhatóan rövid határidejű átszervezések komoly orvosetikai – lelkiismereti problémákhoz vezettek.”

Ezután a MOK elnöke leszögezi: „Bízunk benne, hogy mindezek a lépések egy meghatározott terv részei, és nem pillanatról pillanatra, ötletszerűen meghozott döntések. Erről a tervről azonban az egészségügy szereplőit is tájékoztatni kell, mert egy reális, megalapozott terv megvalósításához elengedhetetlen a szakma bizalma és együttműködése.”

Ezután a levélben többször hangsúlyozza azt, hogy ha átlátható lenne a minisztérium kommunikációja a járványhelyzetbeli szükséges lépésekről, akkor a szakma is támogatóbban, nagyobb bizalommal tudna fellépni, hiszen mindenkinek közös érdeke a járvány elleni védekezés sikere.

Címlapkép forrása: MTI/Bruzák Noémi