Legjobb vben Button az igazi plykon megverte Hamiltont

by Kevin | Last Updated: April 16, 2020

Daniel Ricciardo gy vli, Jenson Button az egyik legalulrtkeltebb pilta egykori, illetve jelenlegi ellenfelei kzl. A Renault piltja szerint a brit versenyz 2011-ben nyjtotta a legjobb teljestmnyt, amikor Lewis Hamilton csapattrsaknt legyzte a mra mr hatszoros vilgbajnok rivlist.

A koronavrus-jrvny miatt az els kilenc futamot elhalasztottk vagy trltk, gy a piltknak tbb szabadidejk maradt. Ezt kihasznlva Daniel Ricciardo havi rendszeressg online naplt kezdett rni, az els fejezetben megnevezte az t legalulrtkeltebb piltt, akivel valaha egy plyn versenyzett. A listn tbb, elsre meglepnek tn nv is szerepel.

Az t pilta kzl Jenson Button futotta be a legsikeresebb karriert, hiszen a brit pilta 15 futamgyzelmet s egy vilgbajnoki cmet szerzett az F1-ben. Button 2011-ben olyan tettet hajtott vgre, ami azta csak Nico Rosbergnek sikerlt, s Ricciardo szerint a kzvlemny nem kezeli a helyn ezt a bravrt.

Button 2011-ben Hamilton eltt vgzett a pontversenybenForrs: Getty Images/2011 Getty Images/Mark Thompson

„Jensonnak volt pr remek ve az F1-ben, de a 2011-es szezonban nyjtott teljestmnye miatt kerlt fel a listra – olvashat az ausztrl versenyz Twitter-oldaln. – Ekkor ugyanis a McLaren hzi csatjban legyzte Lewis [Hamiltont], ami tudjuk, hogy soha nem knny. Az »igazi« plykon, mint pldul Szuzukban rendre megverte t, vlemnyem szerint az volt a legjobb idnye.”

Az emltett szezonban Button a 2. helyen vgzett a vilgbajnoki tabelln, s neki volt a legtovbb matematikai eslye arra, hogy legyzze Sebastian Vettelt.

A 19 futambl 10-szer legyzte Hamiltont, ha pedig csak azokat a versenyeket nzzk, amelyeket mindketten befejeztek, akkor 7-7 lett a vgeredmny. Ez szoros kzdelmet mutat, de az idsebbik brit pilta egsz vben sokkal kiegyenslyozottabb volt, ennek ksznhet a 43 pontos klnbsg.

Ricciardo hozztette, Button krl mindig remek stb dolgozott, maga pedig rendre felhajtsok nlkl tette a dolgt.

2011-ben a Kanadai s a Magyar Nagydjat is vltoz idjrsi krlmnyek kztt nyerte meg, nem vletlen, hogy egykori kollgja szerint ebben a helyzetben a legjobb pilta, akivel valaha versenyzett.

Jules Bianchi neve szintn ott van a listn. Ricciardo tindzserkora ta ismerte a 2014-es Japn Nagydjon slyos balesetet szenved, majd kilenc hnappal ksbb lett veszt francia versenyzt, akivel barti viszonyt polt. A Renault piltja gy vli, Bianchi nem volt alulrtkelt, de nem mutathatta meg igazn, mire kpes.

Bianchinak nem volt lehetsge megmutatni, hogy mire kpesForrs: AFP/Toshifumi Kitamura

„Ami mg szomorbb teszi az egszet, hogy mostanra mr biztosan nagycsapatban versenyezne, s futamgyzelme is lenne. Bizonyos szempontbl gy rzem, Charles [Leclerc] a sikereivel megmutatja, hogy Jules mit rhetett volna el” – fogalmazott Ricciardo.

A prhuzam nem vletlen, hiszen Bianchi volt Leclerc keresztapja, s mindketten a Ferrari akadmijn nevelkedtek.

Button s Bianchi mellett Marcus Ericsson, Vitantonio Liuzzi, valamint Roberto Merhi szerepelt a listn. A svd piltt valban nem soroltk a legjobbak kz az F1-ben tlttt t ve alatt, de Ricciardo szerint az alsbb kategrikban megmutatta, mire kpes. Liuzzi esetben a gokartban nyjtott teljestmnyt emelte ki, Merhit pedig az egyik legnagyobb ellenfelnek tartja az F1 eltti idkbl, akinek elssorban a gumikezels volt az erssge, de ezt a legjobbak kztt nem tudta megmutatni.