Kínai hackerek támadtak meg koronavírus-védőoltáson dolgozó kutatólaboratóriumokat

Lebukott a Citi dolgozója: kiderült, hogy Amerika egyik legnagyobb összeesküvés-elméletes oldalát üzemelteti

Spread the love

A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.

A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik:
ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a
Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire.
Tudj meg többet

A New Jersey-i Gelinast szeptember 10-én azonosította a Logically.ai, mint a QMap.pup üzemeltetője. Miután valódi kilétét fölfedték, az oldalról minden adatot törölt, most mindössze más oldalakra vezető linkeket lehet nála találni.

Gelinas pénzt is keresett a konteós oldallal: a Patreon nevű közösségi finanszírozással foglalkozó oldalon havi 3000 dollárnyi bevételre tett szert (ez kb. 917 ezer forintnak felel meg). Azt állította támogatóinak, hogy a pénz az oldal üzemeltetésére kell.

A Citigroupnál Gelinas szenior IT-csoportvezető pozíciót töltött be, a bank most azért indított belső vizsgálatot, mivel szabályzatuk előírja, hogy ha egy alkalmazott cégen kívüli vállalkozást szeretne működtetni, ehhez a pénzintézet vezetésének írásos engedélye kell.

Nem túl valószínű, hogy az oldal üzemeltetésére engedélyt kapott volna Gelinas a Cititől. Az általa propagált QAnon összeesküvés-elmélet lényege, hogy Donald Trump elnök titokban ádáz harcot vív az Egyesült Államokat irányító sátánista gyerekmolesztálókkal és majd eljön az „ítéletnap”, mely során tömegével tartóztat majd le újságírókat és politikusokat, akik részt vettek az ördögi bűnszervezet működtetésében.

Az összeesküvés-elmélet egy állítólag magas nemzetbiztonsági hozzáféréssel rendelkező kormányközeli tisztségviselőtől származik, aki olyan anonim weboldalon teszi rendszeresen közzé a „bennfentes információit,” mint a 4chan, az EndChan vagy az 8kun. Mivel ezeken az oldalakon rengeteg olyan tartalom található, ami alkalmas a nyugalom megzavarására, a legtöbb QAnon-hívő aggregátoroldalakon követi az összeesküvéssel kapcsolatos fejleményeket, ahol összeszedik mindig a lényegesebb újdonságokat az üggyel kapcsolatosan.

Egy ilyen oldal volt a QMap.pub is, melyet Gelinas üzemeltetett, havonta mintegy 10 millió ember látogatta az oldalát.  Nem meglepő, hogy erről a tevékenységről nem akart beszámolni a főnökeinek.

(Bloomberg nyomán)

Címlapkép: Shutterstock


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *