Lassult az ingatlanpiacon az remelkeds

by Kevin | Last Updated: April 18, 2020

Az Eurpai Uniban tlagosan 4,7 szzalkkal nttek a laksrak egy v alatt, a listavezet Luxemburg volt 11 szzalkos remelkedssel: az Otthon Centrum adatai szerint Magyarorszgon ugyancsak folyamatosan nttek az rak a tavalyi v egszt nzve, azonban az emelkeds teme hatrozottan lassult.

Az Eurostat jelentse szerint az uniban a tavalyi negyedik negyedvben 2018-hoz kpest tlagosan 4,7 szzalkkal nttek a laksrak. Magyarorszgon negyedves bontsban a kvetkezkpp alakult az remelkeds tavaly: az elsben 19,1 szzalkkal, a msodikban 18,6 szzalkkal, a harmadik negyedvben 13,2 szzalkkal, a negyedik negyedvben 8,7 szzalkkal drgultak a laksok. Vagyis az remelkeds mrtknek meredek emelkedse 2019 vgre jelentsen lelassult, de mg mindig pozitv tartomnyban van.

Az Otthon Centrum rtkestsi adatai szerint tavaly a harmadik s negyedik negyedvben Budapest belvrosi kerleteiben s a rgikzpontokban stagnlt a tglalaksok ra. Ugyanakkor Budn, a fvrosi agglomerciban, illetve a kzepes s kisebb vrosokban 6-12 szzalkos volt az tlagos ngyzetmterr nvekeds a tglapts trsashzi laksoknl” – ismertette az Otthon Centrum remelkedst sszegz tanulmnynak eredmnyt Soki-Tth Gbor.

Elad ingatlanFot: Polyk Attila – Origo

Az elemzsi vezet megjegyezte, a kls pesti kerletekben, a megyei jog vrosokban nhny szzalkos rcskkens volt tapasztalhat. Az remelkeds teme azonban 2020 els negyedvben megtorpant: „Az elz negyedvhez kpest csak Budapest belvrosban emelkedtek a ngyzetmterrak, de ott is lassult a nvekeds, tlagosan t szzalkos emelkedsrl beszlhetnk. Budapest tbbi kerletre, illetve a rgikzpontokra a stagnls, a kisebb vrosokra pedig t szzalknl is nagyobb ress a jellemz a tavalyi v utols negyedvhez kpest” – sszegezte az idei els negyedves eredmnyeket Soki-Tth Gbor.

A panellaksokra is nagyjbl ez a trend rvnyes: 2019 utols negyedvben a budapesti agglomerci vrosaiban s a megyei jog vrosokban nhny szzalkkal ntt az tlagos rszint. Ugyanakkor mr az elz negyedvben is stagnlst lehetett tapasztalni rgikzpontokban, illetve a Budapest kls kerleteiben plt laktelepeken is. „Utbbiak esetben azonban rdemes megjegyezni, hogy ezek eleve a szegmens orszgosan legdrgbban razott ingatlanjai kz tartoznak” – rnyalta az adatokat az Otthon Centrum vezet elemzje. A kisebb vrosokban mr a tavalyi, utols negyedv is 5-8 szzalk kztti cskkenst hozott. Az idei els negyedvben pedig – a rgikzpontok kivtelvel, ahol 5 szzalkos nvekedst tapasztalt az Otthon Centrum az elz negyedvhez kpest – mindentt stagnl, vagy enyhn cskken rak jellemeztk a panellaksok piact.

A csaldi hzaknl is ugyanez a folyamat rvnyeslt: a budai kerletekben a 2019 utols negyedvre jellemz majdnem 10 szzalkos rnvekeds 2020 els negyedvre megtorpant s nhny szzalkkal cskkent a fajlagos tlagr. A kls pesti kerletekben a 10 szzalkos nvekedsbl 2 szzalkos, inkbb stagnl rszint volt az irnyad idn. Jelents cskkenst kell elknyvelnik a rgikzpontokban lv csaldi hz tulajdonosoknak, ezzel szemben a kisvrosokban s kisteleplseken a korbbi stagnlssal szemben az idn eladott hzak 10-20 szzalkkal magasabb fajlagos tlagron keltek el, mint az elz negyedvben.