Lassult a koronavrusos fertzsek szmnak napi nvekedse Csehorszgban

by Kevin | Last Updated: April 19, 2020

Csehorszgban a ht vgn is lassabb volt az j koronavrussal fertzttek szmnak napi nvekedse, mint a korbbi idszakban.

Vasrnap reggel 6657 j koronavrussal fertzttet tartottak nyilvn, ami 105-el tbb, mint szombaton.
Az utbbi napok nvekmnye szz krl alakult, s gy jval alatta marad a korbbi hetek ktszzat is meghalad napi tlagnak – derl ki a cseh egszsggyi minisztrium honlapjn nyilvnossgra hozott legfrissebb kimutatsbl.A Covid-19 betegsg ldozatainak szma vasrnap reggelre 181-re emelkedett, az utbbi kt napban 11-en haltak meg. A cseh krhzakban jelenleg 390 embert kezelnek Covid-19 megbetegedssel.A gygyultak szma 1235-re ntt.

Kutyt stltat frfi Prgban a koronavrus-jrvny idejn.Forrs: MTI/EPA/Martin Divisek

Vasrnap reggelig mintegy 170 ezer tesztet vgeztek.
Csehorszgban az els fertzst mrcius elsejn mutattk ki, a hnap vgn 3300 krl alakult a fertzttek szma. A jrvny megfkezst szolgl kzletet s a gazdasgi tevkenysget korltoz intzkedsek mrcius kzeptl vannak rvnyben, s a kormny forgatknyve szerint jnius els felig fokozatosan t szakaszban lesznek feloldva. Mr egy hnapja ktelez az arcmaszkok viselete a kztereken.

A kztereken tovbbra is ktelez az arcmaszkok viselete.Forrs: Anadolu Agency/2020 Anadolu Agency/Lukas Kabon

A rendelet megsrtsrt akr tzezer korons bntets is kiszabhat. Jan Hamcek belgyminiszter szerint azonban a hatsgok a bntetsekkel alig lnek, szinte mindig elegend volt a figyelmeztets.
A jrvny kvetkeztben jelentsen megugrott az internetes zletek forgalma Csehorszgban.Az E15 gazdasgi napilap hrportljn vasrnap megjelent kimutats szerint az internetes zletek forgalma az utbbi kt htben 44 szzalkkal volt magasabb, mint egy ve. A legnagyobb mrtkben, 215 szzalkkal az lelmiszervsrlsok emelkedtek. Ktszmjegy a forgalom nvekedse a gygyszereknl, a klnfle egszsggyi kellkeknl, a szmtgpeknl, a webkamerknl, de a szeszes italoknl is. Ez utbbiak eladsa ves sszehasonltsban most mintegy 35 szzalkkal magasabb – mutatott r a hrportl.