Lassan belpnk a tmeges megbetegedsi szakaszba

by Kevin | Last Updated: April 17, 2020

Az operatv trzs pnteki tjkoztatjn Maruzsa Zoltn kznevelsrt felels llamtitkr elmondta, az idei rettsgi vizsgk az eredeti idben, azaz mjus 4-n elindulnak, s teljes rtknek fognak szmtani. Ugyanez vonatkozik a nyelvvizsgkra, ahol szintn csak rsbeli szmonkrs lesz, azonban ennek ellenre a ksbbiekben komplexnek tekintik majd. Az llamtitkr kiemelte, nem ktelez rettsgizni, van md a visszalpsre. Mller Ceclia orszgos tisztiforvos pedig arrl beszlt, hogy hamarosan belpnk a tmeges megbetegedsi szakaszba.

Megszletett a kormny dntse az idei rettsgikrl: kizrlag rsbeli vizsgkra kerl sor, hogy minimalizljuk a szemlyes kontaktusokat – jelentette ki Maruzsa Zoltn, kznevelsrt felels llamtitkr az operatv trzs pnteki sajttjkoztatjn. Mint mondta, kizrlag akkor kerlhet sor szbelire, ha nem megoldhat az rsbeli vizsga lebonyoltsa, illetve azok a tanulk, akik nem felelhetnek rsban.

Idn szinte teljesen csak rsbeli lesz az rettsgi (korbbi felvtel)Forrs: MTI/Koszticsk Szilrd

Meg kell tartani a tvolsgot

Emlkeztetett, az elrehozott rettsgiket nem tartjk meg idn, vagyis csak a vgzsk rettsgiznek. Br rendhagy lesz az idei rettsgi, az teljes rtk, vagyis a felsoktatsi felvtelikhez elgsges – hangslyozta az llamtitkr. rettsgiznie senkinek nem ktelez idn, ha valaki nem tudott kellen felkszlni vagy egszsggyi okokbl dntene gy, jelezni lehet a visszalpst – tette hozz.

Az llamtitkr elmondta: az emelt szint rettsgire beadott jelentkezst lehet kzpszintre vltoztatni, a nyelvek esetben pedig fordtva is, s gy a nyelvvizsga is megszerezhet. Szavai szerint tbb nyelvvizsgakzpont jbl elkezdi a vizsgztatst. Az rettsgin pedig egy helyisgben maximum 10 f tartzkodhat, s msfl mteres tvolsgot kell kztk tartani.

Maruzsa Zoltn kzlte: j helyszneket is bevonnak be a vizsgkhoz, brmely kznevelsi intzmny tantermei bevethetk lesznek. Az iskolk krnykre pedig rendri jelenltet krnek, akik arra gyelnek, ne alakuljanak ki csoportosulsok. – Az rettsgi els hetben 8 rai helyett 9 ra kezds lesz, hogy ne egyszerre rkezzenek sokan – tjkoztatott az llamtitkr.

Nincs semmi befolysa az intzkedsnek a ponthatrokra

Kollgiumi elhelyezst biztostanak azoknak, akiknek szksges az rettsgi kapcsn: egy szobban egy tanul lehet – mondta el Maruzsa Zoltn. Ezekkel a mdszerekkel idn sikeres rettsgit tudunk bonyoltani – fogalmazott, hozztve: nincs politikai konszenzus a kormny dntsben, de az ellenzk rszrl is vannak olyanok, akik szakmai llspontot kpviselnek.

A klfldrl rkez rettsgiz magyarok nincsenek sokan, de lehetv fogjk tenni a hatrtlpst szmukra s nem kell karantnba vonulniuk – tette hozz az llamtitkr. A ballagsokrl azt mondta: jelenleg nem tarthatk meg a jrvnygyi vdelmi szempontok miatt. – Krjk, hogy aki beteg, kiemelten, akinek lgti panaszai vannak, ne jelenleg meg az rettsgin – hvta fel a figyelmet Maruzsa. Maruzsa Zoltn hangslyozta: a vizsgt egyszerst magyar intzkedsek illeszkednek az EU-s gyakorlatba. Szavai szerint sem a ponthatrok emelkedse, sem a cskkentse nem kvetkezik az intzkedsekbl.

Augusztusban vrhat a szoksos ptfelvteli meghirdetse, a keresztflves jelentkezseknl pedig mg a korbbiaknl is tbb lehetsg lesz.

Hamarosan belpnk a tmeges megbetegeds szakaszba

Az orszgos tisztiforvos elmondta: a haznkban beazonostott fertzttek szma 1763 fre ntt s meghalt jabb 14 ids krnikus beteg, ez az eddigi legmagasabb szm, kztk vannak a Pesti ti idsek otthona laki is. Ezzel 156 fre emelkedett a meghaltak szma, 207-en pedig mr gygyultan tvoztak a krhzbl. Mller Ceclia elmondta, az utbbi idben naprl napra gyorsulni ltszik a jrvny terjedse, hamarosan belpnk a tmeges megbetegedsek szakaszba.

Jelenleg 847 ft polnak krhzban a fertzttek kzl s hatvanhrman vannak llegeztetgpen, de az helyzetk sem remnytelen, hiszen mr kzel tz beteget le tudtak venni llegeztetgprl – emlkeztetett Mller.

– A legrosszabb forgatknyvre kszlve fel kell szabadtani gyakat a krhzban, ahol a slyos llapot fertztteket lehet majd polni – emelte ki a tisztiforvos. Az egszsggyi intzmnyekben mintegy 66 ezer gy ll rendelkezsre a betegek gygytsra, m ez nem jelenti, hogy valamennyi foglalt egyszerre, tlagosan 60-70 szzalk van kihasznlva. A foglalt gyakbl 15 szzalkot kell felszabadtani a krhzaknak.

Mller Ceclia hangslyozta:a krhzi gyak felszabadtsa sorn nem trtnhet olyan, ami kedveztlenl befolysoln a beteg egszsgi llapott, senki nem maradhat elltatlan. Szavai szerint minden egyni esetben orvosszakmai grmium dnt, s elzetes egyeztetst vgeznek a hziorvossal, a szocilis elltssal, az nkormnyzattal, s az polsi tevkenysget vgzkkel, tovbb a csaldot is tjkoztatjk. Mint mondta, a beteg kt zrjelentst kap: egy az egszsgi llapotrl szlt, valamint az otthoni elltsrl szl irnymutatst.

A szocilis intzmnyekben zajlik az ellenrzs, kiemelt figyelmet fordtanunk a magasabb ltszm intzmnyekre, de valamennyi intzmnybe szeretnnk eljutni, gy konzultcis lehetsget is biztostunk – hangslyozta Mller. Hozztette, a kormny azzal is segt, hogy jelents mennyisg egyni vdeszkzt osztanak ki, jv hten jra szlltanak ezekbl orszgszerte, fenntarttl fggetlenl.

Tbb szablysrts Budapesten

Kiss Rbert rendr alezredes arrl beszlt, az nkormnyzatok ltal hozott szablyok a hsvti htvgn bevltak, gy ezen a htvgn is lehetsget adnak, hogy a kijrsi korltozssal sszefggsben hozhatnak kln, akr szigorbb intzkedseket. A fvrosban emelkedtek a szablysrts miatti rendri intzkedsek: az elmlt 24 rban 530 esetben volt erre szksg – ismertette az alezredes.

Kiss Rbert kzlte: tbb mint 53 tonnnyi vdfelszerels rkezett cstrtkn Knbl. Szavai szerint a krhzak 10 napra elre rendelkeznek vdfelszerelssel, amelyek kiadst a krhzparancsnokok ltjk el, a kiszlltsokat pedig ennek megfelelen temezve hajtjk vgre.

Most htvgn is dnthetnek az nkormnyzatok a kijrsi szablyok szigortsrlFot: Csudai Sndor – Origo

jabb tkelket nyitottak meg

Mint mondta, Horvtorszg irnyba tbb tkelhelyen visszalltjk a teherforgalmat, Romnia fel pedig megnyitottk a battonyai tkelhelyet, ami az ingzknak kedvezhet. Kzlte: Ausztria fel is megnylik egy tkelhely, s Rszknl s Nagylaknl kell nagyobb vrakozsi idvel szmolni. Kis Rbert tjkoztatsa szerint 59 esetben indtottak eljrst rmhrterjeszts miatt, s a tbbi kztt kt budapesti csal ellen is eljrs indult, akik idseket krostottak meg.

Kiss Rbert elmondta, valban cskken tendencit mutat az elrendelt hatsgi hzi karantnok szma, hiszen a tizenngy napos idtartamot egyre tbben kitltik. Jelenleg 12 401 karantn van rvnyben s folyamatosan ellenrzik ezeket, mr tbb mint ktszzezer esetben. A rendr alezredes azt mondta, mg nem tudnak informcit adni a krhzbl eltnt vdfelszerelsekrl, de a krhzparancsnokoknak van felhatalmazsa arra, hogy a rendrsg bevonsval biztostsa a kszletek megltt.

Az Origo krdsre Mller Ceclia azt mondta, hogy a jrvnyhelyzet szempontjbl nem volt kedvez a budapesti kzlekedsben az, hogy az embereknek tmegesen kellett vrakozniuk s a jrmveken lennik prilis elejn, amikor egy idre szombati menetrendet vezetett be a BKK.

Mller Ceclia elmondta, 1035 idsotthon van az orszgban, jv hten mr kpet kaphatunk ezek jrvnygyi helyzetrl, de tbb id, mire mindenhol lezajlik az ellenrzs.

A kijrsi korltozssal kapcsolatban Kiss Rbert emlkeztetett: csak alapos indokkal lehet elhagyni otthonunkat, ezek rszleteirl a kormny mr rendelkezett, ennl csak szigorbb szablyokat hozhatnak az nkormnyzatok is.

Mller Ceclia elmondta: a koronavrust eleinte otthon tvszelknek, amennyiben slyos tneteik lesznek, krhzban kell tovbb kezelni. A tisztiforvos arra is kitrt: az eddigi tapasztalatok szerint a fertzsen tesettek szervezetben nem szksgszeren alakul ki megfelel vdettsg. Az esetleges visszaesk szmra ismtelten karantnt rnak el.