Különleges gazdasági övezetté kellett nyilvánítani Göd városát, mert a Samsung-gyárat meg kell védeni a korrupt ellenzéktől

by Kevin | Last Updated: April 18, 2020

A magyar gazdaság újraindításának egyik legfontosabb eleme a Samsung SDI beruházása, mellyel hazánk a hagyományos autóipar után a modern, elektromobilitásra épülő autóipar európai fellegvára is lesz. – ezzel indokolta Szijjártó Péter, külgazdasági, és külügyminiszter azt, hogy a kormány különleges gazdasági övezetté nyilvánította Gödöt, a helyi adóztatás jogát átadva a megyei önkormányzatnak. Mint ismert, a Pest megyei településen súlyos korrupciós vádakról hallani: Balogh Csaba momentumos polgármester egy, az Origo birtokába került hangfelvételen arról beszélt, hogy “korrupciógyanús ügyek kerültek elő” a városban.

Péntek este jelent meg a Magyar Közlönyben a “különleges gazdasági övezetek” kialakításáról szóló kormányrendelet, amely jelen esetben Göd városára vonatkozik. A Pest megyei település azért számít gazdasági szempontból stratégiai jelentőségűnek, mert itt található a Samsung-gyár. Az innen érkező iparűzési adóból ugyanis komoly jövedelme származik a településnek, nagyjából a bevételének harmadát teszi ki ez az összeg. A kérdés az: ezt hogyan és mire használja fel a városvezetés. Az új rendelkezés szerint mind a helyi adóztatás joga, mind a településszervezés átkerül a megyei önkormányzathoz, azaz a kormány elvonja a Samsung SDI helyi adóját a várostól. Nem véletlenül. 

Korrupció és bizalomvesztés

Az Origo birtokába jutott hangfelvételen Balogh Csaba, momentumos polgármester arról beszél, hogy megingott a bizalma az alpolgármesterekben.

Nem kellene úgy történnie, hogy nyolcan, sőt kilencen elindulunk egy pártszövetségben azért, hogy legküzdjük a korrupciót, aztán sorra korrupciógyanús ügyek, illetve konkrét ügyek kerülnek elő. Ezzel polgármesterként nekem igen nehéz bánnom. 

– így szembesítette beosztottjait a legutóbbi gödi frakcióülésen a polgármester azzal, hogy az általa irányított városban “korrupciógyanús ügyek kerültek elő”. A kijelentésnek egyébként akár büntetőjogi következményei is lehetnek. A büntető törvényköny ugyanis kimondja, hogy az a hivatalos személy, aki nem értesíti a hatóságokat a tudomására jutott korrupciós ügyről, nem tesz felejlentést az bűncselekményt követ el. A BTK ezt három évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti.

Jól mutatja az ellenzéki pártok hozzáállását, hogy Balogh kijelentését követően messziről kerülték a témát, helyette inkább a pozícióosztagatás került a beszélgetés középpontjába. “Oké, most elhangzott egy erős korrupciós vád, ezen most lépjünk túl. Azt gondolom, hogy most mindenki gondolja át” – javasolata az egyik jelenlévő. A momentumos polgármester úgy folytatta, “műszaki megrendelésekkel” fog élni, és ezen nyílt pályázatokkal végezteti majd el azokat a munkákat, amit az alpolgármestereknek kellene. Szavait nem fogadta kitörő lelkesedés, pláne, hogy később aláhúzta, egy momentumos, fideszes, vagy egy párbeszédes alpolgármesterben tudna csak megbízni.

Mint ismert, a gödi LMP-s alpolgármester, Fülöp Zoltán, a jobbikos Hives Gábor, a DK-s alpolgármester, Lőrincz László, valamint a szintén DK-s Szilágyi László közös felhívást küldött a szerkesztőségeknek, és az ellenzéki pártok vezetőinek, amelyben arra hívják fel a figyelmet, hogy Balogh visszaél a veszélyhelyzet által ráruházott jogával, összeférhetetlen személy. “Elégedettek vagyunk a gödi polgármesterünk teljesítményével” – így vette védelmébe Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja Baloghot. Sőt, Soproni Tamás terézvárosi momentumos polgármester a napokban szerepeltette őt egyik politikai kezdeményezésében. 

Ennek minden bizonnyal megvan az oka: a Momentum életében ugyanis kiemelten fontos lehet a Pest megyei település, hiszen a Samsung-beruházás miatt milliárdos összegű iparűzési adó fog befolyni a város kasszájába.

A gödi polgármester Facebook-posztban reagált a kormányrendeletre: szerinte elfogadhatatlan a döntés, és demonstrációt hirdetett. Arra nem tért ki, hogy veszélyhelyzet alatt ezt hogyan tervezi.

A kampányban támadta a beruházást a Momentum

A tavalyi önkormányzati kampányban még nem ragaszkodott ennyire a Samsung-gyárhoz a Momentum, és az ellenzéki pártok. “A város életében fontos szerepet játszik a Samsung gyár is, amely nyilván komoly munkalehetőséget ad a városban élőknek, azonban eddig nem történt semmilyen számonkérés abban a tekintetben, hogy megfelel-e a multinacionális cég a környezetvédelmi előírásoknak.” – jelentette ki Balogh Csaba, az összefogás jelöltje a helyi József Attila Művelődési Házban megtartott kampányeseményen.

Donáth Anna EP-képviselő Balogh Csabának (jobbra) kampányol a tavalyi önkormányzati választási kampánybanForrás: Facebook

Meg kell védeni a gazdaságot, másnak nincs helye

“A világjárvány nemcsak egészségügyi, hanem nagyon komoly gazdasági kihívások elé is állítja az országokat. Kulcskérdéssé vált a munkahelyek megvédése és az elveszett munkahelyek pótlása. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha újabb és újabb beruházások jönnek létre. Ennek érdekében határozott szerdán a kormány egy új beruházás-ösztönzési rendszer indításáról és ezért döntöttünk különleges gazdasági övezetek létrehozásának lehetőségéről.” – ezzel magyarázta Szijjártó Péter külgazdasági, és külügyminiszter a döntést. A politikus szerint elsőként Gödnél jön létre különleges gazdasági övezet, ahol a világ egyik legnagyobb elektromos akkumulátorgyára épül.

A magyar gazdaság újraindításának egyik legfontosabb eleme a Samsung SDI beruházása, mellyel hazánk a hagyományos autóipar után a modern, elektromobilitásra épülő autóipar európai fellegvára is lesz.

– magyarázta meg, miért kell mindenképpen megvédeni a Samsung-gyárat az egymást korrupcióval vádoló baloldali politikosoktól. 


A Samsung SDI-nak egyébként három gyára van a világon, kettő Ázsiában, egy pedig Magyarországon. A kormány folyamatosan tárgyal a vállalattal az eddigi – 1,5 milliárd euró értékű – beruházásának további jelentős bővítéséről, így az elsőként létrejövő különleges gazdasági övezetben a jelenlegi 1600 munkahely megvédése mellett további 2700 jöhet létre hamarosan.