Kudarcra vannak tlve az ceni szemtgyjtk

Kudarcra vannak tlve az ceni szemtgyjtk

Spread the love

A hulladkot a vz felsznrl sszegyjt tisztt technolgik nem jelentenek megoldst az cenok manyag-szennyezettsgre – llaptotta meg egy nemzetkzi kutatcsoport.

A szakemberek sszehasonltottk a jelenlegi s a jvbeni manyaghulladk mennyisgt ezen eszkzk hulladkgyjt kpessgeivel s azt talltk, hogy nagyon kicsi a hatsuk a manyagszennyezs problmjnak megoldsra.

A kutatk szerint a folykon fellltott gtak hatkonyabbak – s br ezeknek nincs hatsuk a mr az cenokban lv manyaghulladkra – “jelentsen cskkentheti a szennyezst, ha egytt alkalmazzk ket a vzfelsznt tisztt technolgikkal”.

Az Exeteri Egyetem, a Leibniz Trpusi Tengerkutatkzpont, a Zoolgiai s Vadvilgkutat Leibniz Intzet, a Jacobs Egyetem s a Making Oceans Plastic Free kezdemnyezs kzs kutatsa az sz manyagokra sszpontosult, mivel az elsllyedt hulladkot bonyolult vagy szinte lehetetlen eltvoltani.

Nagy remnyeket fztek az ceni szemtgyjtkhzForrs: Boyan Slat / The Ocean Cleanup

Az Exeteri Egyetem kzlemnye szerint a kutatk gy becslik, hogy az cenokba rkez manyaghulladk mennyisge 2029-ben ri el a cscspontjt, a vzfelszni manyaghulladk tbb mint 860 ezer tonnt tesz ki 2052-ben, ami tbb mint ktszerese a jelenleg becslt 399 ezer tonnnak.

A tanulmny fontos zenete, hogy nem folytathatjuk az cenok szennyezst abban remnykedve, hogy a technolgia feltakartja azt” – mondta Jesse F. Abrams, az Exeteri Egyetem kutatja.

“Mg ha ssze is tudnnk gyjteni az sszes manyagot az cenokban – amire kptelenek vagyunk -, azt nehz jrahasznostani, klnsen a manyagrszecskket, amelyek hossz ideig sztak s lebomlanak vagy beszennyezdnek. A msik nagy megolds lehet eltemetni vagy elgetni azokat, de eltemetskkel a talajt szennyezzk, elgetskkel mg tbb szn-dioxidot bocstunk a lgkrbe”- magyarzta.

A kutatk kimutattk azt is, hogy ha a csendes-ceni nagy hulladksziget eltakartsra tervezett 600 mter hossz szgtbl 200-et alkalmaznnak 2020 s 2150 kztt, akkor is csak 44 900 tonnval tudnk cskkenteni a manyaghulladkot a peridus vgre.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *