Kubica sajt Porschjnak lst ptette bele otthoni szimultorba

by Kevin | Last Updated: April 20, 2020

Robert Kubica, az Alfa Romeo F1-es csapatnak tesztpiltja is szimultorozssal ti el az idt a koronavrus-jrvny alatt, radsul nem is akrmilyen szimultorban.

Egyre nagyobb a npszersge a szimultorversenyeknek azon piltk krben, akik eddig nem tettk magukat prbra a virtulis futamokon. Az F1 hivatalos sorozatban a Knai Nagydj helyett rendezett esport-versenyen mr ht jelenlegi F1-es pilta indult el, s az a Charles Leclerc nyert, aki szintn nemrg kstolt bele ebbe a mfajba.

A tavaly a Williamsnl versenyz, az idei vtl az Alfa Romeo tesztpiltjaknt tevkenyked, mellette a DTM-ben indul Robert Kubica nem tervezi, hogy csatlakozik az F1 sorozathoz, szimultorozni azonban is szokott, legutbb a legjobbnak tartott platformmal, az iRacinggel indult egy versenyen egy Porschval, a lehet leglethbb krlmnyek kztt.

Kubica is versenyez az online vilgbanForrs: NurPhoto via Getty Images/Jose Breton/NurPhoto/Nurphoto

A 35 esztends lengyel elmondsa szerint mg csak felfedezi az esport vilgt, s elssorban reflexei szinten tartsa miatt szokott szimultorozni, de azrt a szmtgpes versenyzsben van tapasztalata. A lengyel Onet Sportnak nyilatkozva elmondta, hogy mindig is inkbb a ralis jtkokat kedvelte, a Colin McRae Rallyban 2005-ben lengyel bajnok lett, a kedvence azonban a Richard Burns nevvel fmjelzett program volt. „Amennyi rt eltltttem azzal a jtkkal… Amikor a Forma-1-ben versenyeztem s tengerentli futamok voltak, klnsen, amikor ezek egyhetes sznettel kvettk egymst, mint pldul Ausztrlia utn Malajzia, vagy Malajzia utn Bahrein, akkor mindenki ment a strandra, n azonban elvettem a kormnyt a tskmbl s mr szereltem is r az asztalra a hotelszobmban. Akkora laptopom volt, ht kilt nyomott. Nhnyan nevettek rajtam.”

Kubica most arra adta a fejt, hogy monaci otthonbl a szimultorozs vilgban a legjobbnak tartott iRacingen tegye prbra magt, tbbedmagval rszt vett egy hossz tv versenyen Szuzukban. A virtulis vilgban Porscht vezetett, az lmny pedig neki egy kicsit mg lethbb lehetett, mint a tbbieknek. „2016-ban vagy 2017-ben vettem egy szimultort, amikor a Forma-1-es visszatrsre kszltem. Inkbb az edzs volt a lnyeg, mintsem a szrakozs. ls nem volt a szetthez, gyhogy azt kiszereltem a Porsche GT3 RS-embl, a civil autmbl, amit 2008 ta nem hasznltam” – meslte a lengyel, aki az ominzus autt sajt magnak vette ajndkba, miutn a 2008-as Kanadai Nagydjon megszerezte plyafutsa els s egyetlen gyzelmt a Forma-1-ben.

Kubica egy ilyen Porsche lst szerelte ki s hasznlja szimultorozsraForrs: NurPhoto via Getty Images/Creative Touch Imaging Ltd/NurPhoto/Nurphoto

Addhat a krds, hogy ha maga is elszeretettel hdol a szimultorozsnak, mirt nem indul el az F1 sorozatban? Szavaibl kidelt, hogy nem tartja igazn sokra a Codemasters jtkt, s az sem tetszik neki, hogy ezeken a versenyeken ki van kapcsolva a trsmodell. A komolyabb szimultorversenyekrl elmondta, hogy mindig is rdekeltk, de sosem volt sok ideje gyakorolni, ezrt aztn hamar ki is kapcsolta a gpet, amikor egy-egy alkalommal nekivgott, s mindenki gyorsabb volt nla.Noha az iRacing nagyon magas szintet kpvisel, az ember nem rzi a fenekn s a htn azokat, amiket a valsgban. Persze vannak dinamikus szimultorok, nekem azonban statikus van. Mivel a virtulis vilgban nem rezzk az erket, egy bizonyos szint elrshez olyan dolgokat kell elsajttani, amiknek nincs kze ezekhez az rzsekhez. Ez tuds s gyakorls krdse. Utbbi nagyon fontos, mert a legjobbak vek ta csinljk ezt. Nem gy megy, hogy belk s azonnal gyors leszek. Ezek az emberek specialistk, naponta akr 12 rt is gyakorolnak, gyhogy ellenk nincs eslyem.”

Kubica szerint az online versenyzs ugyanakkor soha nem lphet az igazi futamok helybe, ezrt is remli, hogy minl kevesebb ideje lesz szimultorozni, az ugyanis azt jelenten, hogy hamarosan ismt igazi versenyautt vezethet.