Kt portugl emelte az egekbe a Manchestert s a Tottenhamet

Spread the love

Emlkezetes pillanatokbl s mrkzsekbl – amelyeket ebben a cikkben gyjtttnk ssze – nem volt hiny az idei angol labdarg-bajnoksgban. Ki lehet emelni csapatokat is, a Liverpool dominancijra, vagy az jonc Sheffield United remeklsre taln senki nem szmtott. Kt egyttes viszont a szezon msodik felben produklt risi feltmadst, ezttal rluk lesz sz: megprbltuk megvizsglni, mi llt a Manchester United s Tottenham sikerei mgtt.

Az MU-nl taln valamivel knnyebb a helyzet, ott egy szval, pontosabban egy nvvel el is lehet intzni a dolgot: Bruno Fernandes. Persze, igazsgtalan lenne a tbbiekkel szemben minden sikert a portuglnak tulajdontani, az azonban ktsgtelen, hogy a Sportingtl janurban Manchesterbe rkez jtkos transzfere az utbbi vek legnagyobb igazolsa volt a klubnl. 55 milli eurba kerlt, amelyet gyakorlatilag ebben a flvben teljes egszben trlesztett. rkezse eltt, janur 31-n, mg 14 (!) pont volt a Leicester City elnye a United eltt. Miutn bekerlt a csapatba, s vgigjtszotta a szezon harmadik harmadt, a vgn a vrsk nggyel elztk meg Brendan Rodgers csapatt – bronzrmesknt, s ami ennl is fontosabb, BL-indulknt zrva a tabelln.

Bruno Fernandes (j)Ole Gunnar Solskjaer s a Manchester United aranytojst toj tykja lett ManchesterbenForrs: AFP/Paul Ellis

A portugl 14 bajnokin lpett plyra, 8 glt s 7 glpasszt adott, ez a mutat pedig kln-kln is meglln a helyt, nemhogy egyttesen. Februrban s jniusban is t vlassztottk a hnap jtkosnak, Solskjaer alakulatnak felemelkedsben teht megkrdjelezhetetlen szerepe volt a 25 ves kzpplysnak.

A koronavrus-jrvny miatti knyszersznet abbl a szempontbl jl jtt a Manchesternek, hogy kt kulcsembere, Paul Pogba s Marcus Rashford is felplt – utbbi volt a kulcs, aki a visszatrst kveten nagyszeren futballozott, remekl megrtette magt a trsakkal, fleg Anthony Martiallal. s ha mr a fiatal francirl beszlnk, is kivette a rszt a tavaszi/nyri menetelsbl, hatszor volt eredmnyes, a Sheffield Unitedet pldul egymaga intzte el, az mesterhrmasval nyert a csapat 3-0-ra.

Anthony Martial nagyszeren jtszott s hat glt ltt a PL hajrjbanForrs: AFP/Michael Steele

A sajt nevels fiatalok mellett sem szabad sz nlkl elmenni, akik kzl ketten,Brandon Williams sMason Greenwood alapemberei lettek a Unitednek. Elbbi a kvetkez szezonban nemhogy mlt kihvja lesz, vlheten ki is szortja a balhtvd posztrl Luke Shaw-t, utbbi pedig olyan bajnoki hajrt produklt, amire taln mg maga sem szmtott. Korbban szerzett t gljt megduplzta, gy tzzel zrta a szezont, amellyel megdnttte Wayne Ronney 2003/2004-es vadban az Evertonnal fellltott rekordjt, az egy idnyben ltt glokat tekintve, amelyet 18 ves, vagy annl fiatalabb jtkos szerzett.

Az egyni teljestmnyek feljavulsnak ksznheten rtheten a csapat eredmnyei is vltoztak, termszetesen pozitv irnyba: az sszel s tlen a kis- s kzpcsapatok ellen elszrt pontok a bajnoksg vgn nem voltak jellemzek a Unitedre, hol nygvenyelsen, hol magabiztosan, de legtbbszr hozta a ktelezt Solskjaer csapata. St mg trtnelmet is rt: a Sheffield (3-0), a Brighton (0-3), a Bournemouth (5-2) s az Aston Villa (0-3) elleni egymst kvet bajnokikon egyarnt minimum hrom glt szerzett, amire korbban mg egyetlen grda sem volt kpes a Premier League-ben. Ehhez prosult a Big Six elleni rangadkon nyjtott pards szerepls, amelyeken sszesen 18 pontot gyjtttek a manchesteriek, tbbek kztt oda-vissza legyzve a Chelsea-t s a vrosi rivlis ManCityt. Ezek utn csodlkozik mg valaki, hogy a Manchester United harmadikknt zrt s biztostotta a helyt a Bajnokok Ligja csoportkrben?

A Manchester United risi hajrval nemcsak a top ngybe, a dobogra is odartForrs: AFP/Oli Scarff

A Tottenhamnl kiss bonyolultabb a helyzet, a rapszodikus szezon legfbb okai az elz idnyre vezethetk vissza. Ott ugyanis a Spurs minden vrakozst fellmlva egszen a Bajnokok Ligja dntjig menetelt, a Ligakupban pedig eldntig jutott gy a megszokottnl nagyjbl 20 meccsel tbb volt a jtkosok lbban, amit a nyri sznetben nem sikerlt kellen kipihenni. A hrek szerint radsul a Liverpool ellen elvesztett BL-finl a hangulatra is rnyomta a blyegt – amin persze nem lehet csodlkoni -, gy az j vadnl alaposan beragadt a londoni egyttes.

A vezetsg trelme november 19-ig tartott az argentin Mauricio Pochettinval szemben, miutn a 12. fordult kveten csak a 14. volt a tabelln a csapat, megkszntk a munkjt. Egy nappal ksbb Jos Mourinht neveztk ki a helyre, aki kt 3-2-es gyzelemmel nyitott – igaz, a West Hamet s a Bournemouth-t ennl simbban is legyzhettk volna. Utna viszont elindult egy teljesen hullmz s kiszmthatatlan menetels, amely sorn kikaptak tbbek kztt a Manchester Unitedtl, a Chelsea-tl s dntetlent jtszottak a kies Watford-Norwich kettssel, ugyanakkor legyztk a Southamptont, az Aston Villt, vagy ppen a Manchester Cityt is.

A Tottenham elkpeszten rapszodikus szezonon van tl, a vgn mgis kijutott a nemzetkzi kupaporondraForrs: AFP/Michael Regan

Janurban s februrban egyszerre hrom kulcsember dlt ki a csapatbl, Harry Kane s Szon Hung Min a tmadsorbl,Moussa Sissoko a kzpplya vdekez rszrl, ez pedig gy tnt, teljesen megpecstelte a Spurs sorst. A fvrosiak a Wolves s a Chelsea elleni jabb rangadt elvesztettk, a Burnleyvel leikszeltek, a Norwich-csal szemben pedig hazai plyn bcsztak az FA-kupa nyolcaddntjben. Ekkor jtt azonban a vilgjrvny s mint utlag kiderlt, ez megmentette a Tottenhamet.

A hromhnapos knyszersznet alatt ugyanis felpltek a hinyzk – st, Szon hazjban, Dl-Koreban katonai szolglatot is teljestett! – s segtsgkkel elkpesztt hajrztak. A htralv kilenc meccskbl tt megnyertek, hrom dntetlennel zrult s csupn a Sheffield otthonban kaptak ki – Kane volt a vezr, az angol vlogatott tmad egymaga ht glt szerzett. Mindennek, meg persze az elttk lv rivlisok hullmz teljestmnynek ksznheten vgl risi bravrral odartek a hatodik, Eurpa-liga indulst jelent helyre.

Jos Mourinhnak a szezon vgn volt oka az rmre, a 14. helyrl az Eurpa-ligba vezette a TottenhametForrs: AFP/Michael Regan

s volt mg egy kulcsa a sikereknek: Mourinho sajt maghoz kpest is pragmatikusabb s eredmnycentrikusabb futballt jtszatott a csapattal, amit br sokan brltak, vgl elrte a cljt. A jl megszervezett vdelem mindig is jellemz volt a portugl szakember csapataira, emellett viszont elkpeszt hatkonysggal vittk vgig a kontrkat – a Leicester ellen pldul gy nyertek 3-0-ra, hogy ht prblkozsukbl hrom tallt kaput, a vendgeknl ez a mutat 24/6 volt.

Azon persze lehet vitatkozni, mekkora eredmny egy csapatnak az El-induls azok utn, hogy kt szezonnal ezeltt Bajnokok Ligja dntt jtszott, r egy vre pedig a legjobb 16 kz jutott a legrangosabb eurpai kupasorozatban. m ha valaki november 19-n azt mondja a Spurs brmely vezetjnek, jtkosnak, vagy szurkoljnak, hogy a 14. hely ellenre szezon vgn hatodik lesz a csapat s a kvetkez vadban is szerepelhet a nemzetkzi porondon, alighanem mindenki vakon alrja.

Mrpedig ez trtnt, gy mind a Spurs, mind a United rdekelt lesz Eurpban a kvetkez idnyben.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *