Krhzi kapacitshinytl tart a moszkvai polgrmesteri hivatal

by Kevin | Last Updated: April 14, 2020

A kvetkez kt-hrom htben kevsnek bizonyulhat a Covid-19-betegek kezelsre alkalmas krhzi gyak szma Moszkvban, ezrt tz nap alatt jabb 24 egszsggyi intzmnyt ksztenek fel koronavrus-fertzttek fogadsra – kzlte kedden az orosz fvros polgrmesteri hivatalnak egszsggyi osztlya.

A bvts eredmnyeknt 21 ezer koronavrus-fertztt kezelsre alkalmas gy ll majd rendelkezsre Moszkvban. A felplsnek indul, de mg pozitv teszteredmny betegek – trtsmentes – gygytst otthon fogjk folytatni, a hatsgi karantnelrsok betartsa mellett, orvosi tvfelgyelettel.

A fvrosban jelenleg mintegy htezren kapnak otthoni kezelst azzal a kiktssel, hogy az llapotuk romlsa esetn azonnal krhzba viszik ket. Oroszorszgban egy nap alatt 2774-gyel 21 102-re ntt az igazolt koronavrus-fertzsek szma a kedden nyilvnossgra hozott hivatalos adatok szerint. Ez 15,1 szzalkos nvekedst jelent. A hallesetek szma 22-vel 170-re ntt, a gygyultak pedig 224-gyel 1694-re.

Moszkvban 460 j fertzttrl tud a statisztika, az esetszm kettvel meghaladta a 13 ezret. Nyolcvant szzalkk 65 vesnl idsebb. A fvrosban 95 hallesetet regisztrltak.
Szergej Nyetyoszov, a Novoszibirszki llami Egyetem mikrobiolgiai s virolgiai laboratriumnak vezetje, a Vektor kutatintzet volt igazgatja a Reminder orosz egszsggyi portlnak nyilatkozva lehetsgesnek tartotta, hogy Moszkvban a New York-ihoz hasonl katasztrfahelyzet alakul ki.

A zsfoltsg New Yorkban, fleg Manhattenben ugyanolyan, mint Moszkvban a Kerti krton bell. Az emberek nagyon aktv kapcsolatban vannak egymssal, az itt lakk megszoktk, hogy napi kt-hrom alkalommal kvzba vagy tterembe jrnak. Nagyon sok felttele megvan ott a fertzs tovbbadsnak, ezrt tombol a jrvny. Nagyon ersen gyantom – br nem szeretnm, hogy gy legyen -, hogy ugyanolyan kp alakul majd ki nlunk, klnsen Moszkvban” – mondta a szakrt.

A koronavrus egyre intenzvebben terjed Oroszorszgban, Moszkvban pedig, amely az Egszsggyi Vilgszervezet (WHO) kritriumai szerint mr a jrvnygyi folyamat harmadik, st, negyedik szakaszba lpett, mr nehzz vlt a fertzsi lncolatot kvetse.

Szerdtl kizrlag digitlis szemlyes kd (igazolvny) birtokban lehet majd kzlekedni a fvrosi jrmforgalomban, amit a rendrsg ellenrizni kszl.
Moszkvban a jrvnyhelyzet miatt htfn este elmaradt a Bcs nci nmet megszlls alli felszabadtsa 75. vforduljnak tiszteletre tervezett tzijtk.

Moszkva, 2020. mrcius 20. Ferttlentst vgeznek egy busz utasterben az j koronavrus-jrvny terjedsnek megakadlyozsa rdekben Moszkvban 2020. mrcius 20-n. Oroszorszgban eddig 206 megbetegedst regisztrltak. MTI/EPA/Szergej IlnyickijForrs: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Miroslav Lazanski moszkvai szerb nagykvet a RIA Novosztyi hrgynksgnek elmondta, hogy Belgrd ismt egszsggyi felszerelsrt, elssorban llegeztetgpekrt s vdltzetrt fordult Moszkvhoz. Az jabb segly rszleteirl a kt kormny kztt mg egyeztets folyik.
Szerbiban orosz katonaorvosok segdkeznek a jrvny elleni kzdelemben.
Szergej Lavrov orosz s Vang Ji knai klgyminiszter kedden telefonon egyeztetett a kt orszg jrvnyellenes s diplomciai egyttmkdsrl. Hejlungcsiang knai tartomny keddi bejelents szerint 23 tonnnyi humanitrius seglyt, fleg vd- s tesztfelszerelst juttatott el Moszkvnak. Orosz hrgynksgek szerint az orosz fvrosba rkezett knai orvosszakrtk elismeren nyilatkoztak orosz kollgik tevkenysgrl.

Az orosz klgyminisztrium kedden tiltakozott a moszkvai amerikai nagykvetsgnl, amirt a jrvnygyi korltozsok kvetkeztben 74 olyan orosz tanul rekedt az Egyeslt llamokban, akit “az orosz hatsgok tudta nlkl” szlltottk ki oda. Marija Zaharova szviv szerint a moszkvai diplomciai trca igyekszik sszegyjteni a gyerekek szemlyi adatait, akik kzl tbben a washingtoni orosz nagykvetsghez fordultak segtsgrt.