Felakasztottak egy katonatisztet, aki megölte Mudzsibur Rahman sejket és családját

Kövekkel, petárdákkal támadtak a tüntetők a rendőrökre Londonban, Bristolban ledöntötték egy rabszolgakereskedő szobrát

Spread the love

A koronavírus-járvány miatti hatósági intések ellenére vasárnap is tízezrek vonultak az utcákra a brit nagyvárosokban. A nyugat-angliai Bristolban ledöntötték az egyik leghírhedtebb XVII. századi angol rabszolgakereskedő szobrát, Londonban vasárnap este a tüntetők összecsaptak a rendőrséggel.

Vasárnap demonstrációk voltak Manchesterben, Wolverhamptonban, Nottinghamben, Glasgowban és Edinburghban is. Londonban több tízezres tömeg vonult a Temze déli oldalán nemrégiben felépült új amerikai nagykövetség elé, ahol George Floyd halála miatt tiltakoztak.

 

Londonban a tüntetők vasárnap este az amerikai nagykövetségtől a kormányzati negyedbe, a parlament elé és a miniszterelnöki hivatalnak otthont nyújtó Downing Streethez vonultak, itt azonban rendőrsorfal állította meg a menetet.

A tüntetés nagyrészt békés volt, de több csoport fémkorlátokkal, kövekkel kezdte dobálni a rendőröket, akik ezután visszaszorították a parlament közeléből a tömeget. Cressida Dick, a Scotland Yard – a londoni rendőrség – főparancsnoka vasárnap esti közleményében tudatta, hogy a londoni megmozdulások kezdete óta eddig 27 rendőr sérült meg, közülük 14 a hétvégén.

Különösen heves összecsapások voltak szombat este a Downing Street közvetlen közelében, ahol a tüntetők közül többen tűzijáték-rakétákkal, petárdákkal, kövekkel támadtak a rendőrökre.

Az egyik megbokrosodott rendőrségi ló ledobta lovasát, egy rendőrnőt, akit kórházba kellett szállítani. A ló ezután a tömegbe rohant, ahol szintén többen megsérültek.

A Scotland Yard főparancsnoka közölte, hogy a megmozdulások számos résztvevőjét őrizetbe vették és nekik bíróság előtt kell felelniük a rendőrök elleni erőszakos fellépésért.

A nyugat-angliai Bristolban vasárnap a tüntetők ledöntötték és a kikötőben a vízbe dobták Edward Colston egykori rabszolgakereskedő szobrát.

A Bristolban született Colston 1680-ban a Nyugat-Afrikából az amerikai kontinensre irányuló angol rabszolgakereskedelem monopóliuma, a Royal African Company tagja, 1689-ben alkormányzója lett.
A II. Károly király alapította Royal African Company becslések szerint legalább 85 ezer afrikai rabszolgát – köztük nőket és gyerekeket – szállított Amerikába.

Colston megítélése rendkívül ellentmondásos és vitatott. A rabszolgakereskedelemben játszott szerepe miatt sokan – köztük történészek is – régóta követelték szobrának eltávolítását és személyiségének átértékelését. Miután azonban vagyonának jelentős részét Bristol felvirágoztatására és jótékonysági célokra fordította, a nyugat-angliai nagyvárosban máig számos közintézmény és utca viseli nevét.
Priti Patel brit belügyminiszter vasárnap esti nyilatkozatában “szégyenteljes vandalizmusnak” nevezte a szobor ledöntését.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *