Koronavírus: tüntetés volt Németországban a kormányzati korlátozások ellen

by Kevin | Last Updated: May 16, 2020

Nagyobb megmozdulások Berlinben több helyen is voltak, és ezres nagyságrendben vonultak az utcára a járványügyi szabályokat elutasító tüntetők Münchenben és Stuttgartban is.

A résztvevők száma nem változott jelentősen az utóbbi hetekhez képest a több nagyvárosban már megszokottá vált szombat délutáni demonstrációkon, az viszont változás, hogy egyre több az ellentüntetés. Számottevő rendbontás kora estig nem történt, a szórványos dulakodásokban két rendőr megsebesült. Az utóbbi hetekben sem voltak mindig békések a járványügyi korlátozások elleni tüntetések. Így például május elején egy berlini demonstráción – amelynek részvevői a sajtószabadság általuk vélt korlátozását is kifogásolták – többen rárontottak a ZDF országos köztelevízió Heute Show című szatirikus magazinműsorának stábjára, a csatorna öt munkatársa megsebesült, négyet kórházba kellett szállítani.

A Robert Koch járványügyi intézet (RKI) adatai szerint Németországban szombatig 173 772 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t, ami 620 esettel több az egy nappal korábbinál. A gyógyultnak minősülő, vagyis azon igazolt fertőzöttek száma, akik már átestek a fertőzésen, 900-zal 152 600-ra emelkedett. A vírus okozta betegségben (Covid-19) 7881 igazolt fertőzött halt meg, ez 57-tel több az egy nappal korábbinál.

A vírus úgynevezett reprodukciós rátája (R) 0,88, ez azt jelenti, hogy száz új fertőzött átlagosan 88 embernek adja tovább a kórokozót, amely így egyre inkább visszaszorul.

Címlapkép: Thomas Lohnes/Getty Images