Koronavírus: szép csendben 14-ről 10 napra csökkenti a kormány a kötelező karantén idejét

Koronavírus: szép csendben 14-ről 10 napra csökkenti a kormány a kötelező karantén idejét

Spread the love

A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.

A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik:
ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a
Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire.
Tudj meg többet

A pénteken délután megjelent kormányrendeletek tartalmáról külön közleményt adott ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az országos tisztifőorvos is, de ezekből valahogy kimaradt egy elég fontos információ,mégpedig az, hogy azoknak,

akik a fertőzés szempontjából kockázatos területnek minősített országokból érkeznek Magyarországra – függetlenül attól, hogy magyar, vagy külföldi állampolgár – 14-ről 10 napra csökken az önkéntes, vagy járványügy által elrendelt kötelező házi karantén idejük, ha nincs fertőzésgyanú ezen időszak alatt.

Ez konkrétan a 432/2020. (IX. 18.) kormányrendeletben van benne, amely módosította a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. (VIII. 30.) kormányrendeletet, mégpedig az alábbi módon:

“A járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelet 3.  § a)–c) pontjában, valamint 7. § (3) bekezdés b) pontjában a „14” szövegrész helyébe a „10” szöveg lép.”

A karanténból ugyanazon szabályok mentén lehet hamarabb „szabadulni”, mint eddig, azaz két negatív PCR-teszttel, de ha ezt önköltséges módon kell kifizetnie valakinek, akkor egy szintén ma megjelent másik kormányrendelet szerint már hatósági áras lesz a teszt, amelynek díja darabonként legfeljebb 19500 forint lehet.

A 14-ről 10 napra módosítás azzal függhet össze, hogy erről minden uniós tagállam megállapodott egy szeptember eleji tanácskozáson – jegyzi meg a turizmus.com.

Címlapkép forrása: MTI/Komka Péter


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *