Koronavírus: összefog két gyógyszeripari óriás a vakcinafejlesztésben

by Kevin | Last Updated: April 17, 2020

Együttműködésre kötött szándéknyilatkozatot a két gyógyszeripari óriásvállalat, a Sanofi és a GSK vakcinafejlesztésre. A két vállalat anyagátadási szerződést kötött, amely lehetővé teszi, hogy azonnal megkezdjék a közös munkát.  Az együttműködés konkrét feltételeit várhatóan a következő hetekben véglegesítik majd. 

  • A Sanofi az S-protein Covid–19 antigénjével járul hozzá a vakcinafejlesztéshez, amelyet rekombináns DNS-technológiával állít elő. Ez a technológia lehetővé teszi a vírus felületén található fehérjék pontos genetikai másának létrehozását, majd ennek az antigénnek a DNS-szekvenciáját kombinálják a baculovírus expressziós platform DNS-ével, amely a Sanofi USA-ban engedélyezett influenza elleni rekombináns védőoltásának az alapja.
  • A GSK a már bizonyított pandémiás adjuváns technológiáját adja az együttműködéshez. Az adjuváns alkalmazása világjárvány esetén rendkívül fontos lehet, mert használatával csökkenthető az egy adagnyi vakcinához szükséges fehérje mennyisége, így több dózis állítható elő, ami pedig több ember számára nyújthat védelmet a fertőzés ellen. 

Egy fehérjealapú antigén és egy adjuváns kombinálása már számos, napjainkban is elérhető vakcina esetében bevett és alkalmazott eljárás – áll a cég közleményében. Bizonyos vakcinákhoz hozzáadva az adjuváns fokozza az emberi szervezet immunválaszát, bizonyítottan erősebb és hosszabb ideig fennálló védettséget biztosít a fertőzések ellen, mint a vakcina önmagában. Emellett adjuváns felhasználásával egy hatékony és a szükséges mennyiségben gyártható vakcina előállításának esélye is növelhető. 

A két gyógyszergyártó vállalat a tervek szerint 2020 második felében kezdi meg az I.fázisú klinikai vizsgálatokat, és a cél az, hogy – a vizsgálatok és az engedélyezés sikeressége esetén – a fejlesztés folyamatának lezárására és a vakcina forgalomba hozatalára 2021 második felében kerüljön sor.

A Sanofi korábban már bejelentette, hogy a rekombináns Covid–19-vakcina kifejlesztését az Egyesült Államok Egészségügyi és Szociális Minisztériumának egy hatósága, a BARDA (Biomedical Advanced Research and Development Authority) támogatásával és vele együttműködésben végzi. A két gyógyszercég a tervek szerint más olyan kormányokkal és nemzetközi intézményekkel is tárgyal majd a gyógyszerfejlesztés anyagi támogatásáról, amelyek számára szintén prioritást jelent a vakcina globális elérhetősége.

A vállalatok közös munkacsoportot hoztak létre, amelynek elnökei David Loew, a Sanofi globális vakcina üzletágának igazgatója, illetve Roger Connor, a GSK vakcina üzletágának elnöke.

Címlapkép: Shutterstock