Koronavírus: Oroszországban berobbant, Amerikában lelassult a járvány terjedése

by Kevin | Last Updated: April 20, 2020

A világszintű esetszámokat az alábbi ábrán mutatjuk:

A napi új esetszámok szerint kis gyorsulás van 78-ról 84 ezerre, de az elmúlt hetek alapján az látszik, hogy megtört a meredek emelkedő trend, amit anno főként az váltott ki, hogy Amerikában a tömeges tesztelés miatt a fertőzöttek tömege jelent meg a statisztikában.

Az amerikai teljes esetszám már 760 ezer felett jár, hatalmas tempóban emelkedik, Donald Trump a vasárnap esti tájékoztatón már jóval 4 millió feletti elvégzett tesztszámról beszélt.

Az amerikai napi új esetszám felfutásának trendje is megtört, ami azért összességében jó hír és ez magyarázza leginkább azt, hogy a világszintű felfutási trend is megtört, hiszen sehol máshol nem végeznek ennyire nagy számban teszteket.

A másik nagyhatalom Oroszország számai még csak most kezdenek nagyon intenzíven felfutni.

Az orosz járvány berobbanás dinamikája az alábbi ábrán még inkább látszik és a napi 6 ezerre gyorsuló új esetszám miatt már le is hagyták a teljes belga esetszámot az európai gócpontok közül.

A nagy európai országok görbéi ellaposodóban vannak.

Idehaza mára 1984-re emelkedett az összes esetszám, míg a halálozásoké 199-re, így a nyers halálozási ráta 10% feletti, ami abszolút kiugró minden régiós ország hasonló adatából és arra mutat rá, hogy nagyon keveset tesztelnek az itthoni hatóságok, és így gyenge a fertőzöttek megtalálása, miközben  a halálozásoknál tetten érhető a vírus. Ez a probléma pedig mostanra elvezetett a tömeges kórházi ágy szabaddá tételi rendelkezésig, mert a kormány inkább a legrosszabbra készül és reménykedik a jobb kimenetelben. Erről bővebben ma reggeli elemzésünkben írtunk.

Az alábbi ábrákon az látszik, hogy Budapest az országos fertőzési adatok feléért felel (1002 eset, a 286 Pest megyei fertőzöttel együtt pedig kétharmadra jönne ki).

Címlapkép forrása: Artyom GeodakyanTASS via Getty Images