Koronavírus: Olaszország még nem döntött az újraindításról

by Kevin | Last Updated: April 18, 2020

Domenico Arcuri járványbiztos szombaton kijelentette: “az egészség megfizethetetlen, úgy kell újraindítani az olasz gazdaságot, hogy működését fenn is lehessen tartani újabb vészhelyzet kialakulása nélkül”.

Arcuri elsősorban a járvány gócpontjaként ismert, északi Lombardia és Veneto tartománynak üzent, amelyek kormányzói május 4-ét tűzték ki az “újranyitás” dátumaként. Az ország ipari és gazdasági motorjának tartott régiókban elsőként a nehézipari és autógyártó létesítményeket, valamint a divatágazatot indítanák újra. A hivatalokban a távmunka megtartását tervezik, máshol délelőtti-délutáni turnusokat, a hét minden napjára szétosztva, hogy elkerüljék a tömegközlekedés telítettségét. Az érintett tartományokban több millió ingyenes szájmaszkot – a gyógyszerész szövetségek szerint silány minőségűt – osztottak szét.

Az olasz sajtó már az éttermek, presszók és fodrászatok május végi újranyitásáról cikkez. Domenico Arcuri úgy vélte, éppen a vírustól leginkább sújtott Lombardia az egyetlen tartomány, amelynek továbbra is lezárt, “vörös zónának” kellene maradnia. Rámutatott, hogy Lombardiában másfél hónap alatt több mint 11 ezer ember halt meg az új koronavírus miatt, a kórokozó pusztítóbb volt a második világháború bombázásainál, amelyekben kétezren veszítették életüket.

Fékezésre int a római kormány által megbízott, Vittorio Colao topmenedzser vezette szakértői bizottság, amely április utolsó napjaira véglegesíti a március 11-én bevezetett országos korlátozó intézkedések lassú és fokozatos feloldásának ütemtervét. A kormány egységes lépésekben gondolkodik, amelyeket 15 naponként enyhíthetnek vagy újból szigoríthatnak.

A tervekről csupán annyit tudni, hogy az ország három nagy térségre való felosztását mérlegelik, a járványtól majdnem teljesen mentes Dél-Olaszországra, a megfigyelés alatt levő középső tartományokra, valamint az észak-olaszországi térségre. Sorba vették a gazdasági tevékenységeket veszélyességi fokozatok szerint, így a kezdeti időszakban az olaszok továbbra sem hagyhatják el lakókörzetüket, a kijárási korlátozást nem oldják fel a 18 év alattiak és a 70 év felettiek esetében, és a legutolsók között nyitnák ismét meg az éttermeket. Az idén újrainduló tevékenységek listáján nem szerepelnek a diszkók és a civil légiközlekedés sem.

“Ha az északi tartományok minden óvintézkedést feloldanak, mi lezárjuk határainkat” – közölte a déli Campania és Calabria tartományi elnöke. A szomszédos Puglia kormányzója azt kérte a lakosságtól, idén a tartományban töltse el nyári szabadságát.A legutolsó, péntek esti adatok szerint – a több mint egy hónapja bevezetett szigorú óvintézkedések eredményeként – az egy nap alatt diagnosztizált fertőzöttek száma 355-re csökkent, és közülük 344 beteget Lombardiában azonosítottak. A napi még mindig több mint ötszáz áldozat fele is Lombardiában halt meg. Az azonosított több mint 172 ezer betegen kívül hatmillióra becsülik a tünetmentes vagy enyhe tüneteket mutató fertőzöttek számát.

Az olasz központi bank adatai szerint márciusban a termelés 15 százalékkal esett vissza. A járvány miatt 3,7 millió olasz veszítette el munkahelyét, ezek egyharmada családfenntartó, 48 százalékuk pedig kevesebb mint nettó 1250 eurót (kevesebb mint 450 ezer forintot) keresett havonta, ami alatta marad a nettó 1550 eurós fizetési átlagnak. Valamivel több mint kétmillió vállalkozás állt le, amely 7,1 millió személynek adott munkát.

Címlapkép: Getty Images