Koronavírus: még két év maszkban?

by Kevin | Last Updated: April 22, 2020

Az Ukrán Tudományos Akadémia számításaira hivatkozva Denisz Smihal közölte, hogy az elkövetkező időszakban két csúcspont várható a fertőzés terjedésében Ukrajnában: az első április végén, a második pedig május 3-8. között.  A várható könnyítések között megemlítette: a kormány tervezi, hogy enyhít a kötelező egészségügyi megfigyelés feltételein. Hozzátette, hogy gondolkodnak olyan enyhítéseken is, amelyek elősegítik a gazdaság fejlődését – mint fogalmazott -, egyensúlyt próbálnak találni a szigorú korlátozások és a gazdasági szektorok működésének biztosítása között.

“Ma bevezetjük a karanténintézkedések bizonyos meghatározásait sárga, narancssárga és piros szinten”. A sárga, az, amikor a helyzet mérsékelt, és engedhetjük az alapvető gazdasági szektorokat működni, és nagyon enyhe karantén körülmények között dolgozunk. A narancssárga, ha a betegek száma növekedni kezd, és például egy régióban már van egy-két haláleset is. Ekkor lezárjuk ezt a régiót. A piros az a szint, amikor az ország teljesen bezárkózik, mint most” – fejtette ki.

Smihal figyelmeztetett arra, hogy május 12-től sem oldanak fel egyik pillanatról a másikra minden korlátozást. Hangsúlyozta: egyetért az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) abban, hogy a következő két évben a világ még a koronavírus elleni küzdelemben fog élni.

“A világ megváltozott. És senki sem kételkedik abban, hogy új feltételek között fogunk élni. Mindannyiunknak be kell tartania a maszkviselést, a fertőtlenítés bizonyos szabályait, az egymás közötti távolságtartást, és a viselkedés bizonyos szabályait a közlekedésben, a nyilvános helyeken, az üzletekben és így tovább.”

Vagyis egy egész sor olyan dolgot, amellyel meg kell tanulnunk együtt élni napi szinten (…) az Egészségügyi Világszervezet számításai alapján a következő két évben

– fejtette ki Denisz Smihal.Szerdára egy nap alatt 467 új esettel 6592-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma, a betegségben elhunytaké pedig 13 újabb halálos áldozattal 174-re nőtt. A betegségből eddig 424-en gyógyultak fel. Jelenleg 2126-an szorulnak kórházi kezelésre, köztük 97 gyermek, és 92-en vannak lélegeztetőgépen. Eddig Ukrajnában 67 520 laboratóriumi, úgynevezett PCR-tesztet végeztek el a fertőzöttek azonosítására. A legfertőzöttebb terület továbbra is a délnyugat-ukrajnai Csenyivci megye, ahol a betegek száma már meghaladta az ezret (1053 fő) és a főváros, Kijev 989 fertőzöttel.

Címlapkép: Getty Images