Koronavírus: kettészakadt a világ – Portfolio.hu

by Kevin | Last Updated: April 21, 2020

Ahhoz, hogy a tendenciákat a zajtól (és némi naptárhatástól) kicsit megszűrjük, a napi megbetegedési esetszámokból hétnapos mozgóátlagot számoltunk valamennyi országra. Ezek az alábbi képet mutatják:

A világban összességében napi 80 ezer körüli új esetet regisztrálnak. Jól látható, hogy a görbe ellaposodott, és jó esély van arra, hogy lassú csökkenésnek induljon a mutató.

A fenti biztató jelenség oka, hogy a nagy népességű országokban kedvezően alakul a helyzet. A fő gócnak számító Egyesült Államokban lassulni látszik a betegség terjedése. Igaz, az utóbbi napokban megállt a javuló tendencia, kicsivel 30 ezer alatt mozog a napi esetszám.

A nagy európai országok esetében kedvezőbb a kép. Az olasz és a német megbetegedések egyenletes csökkenést mutatnak, és összességében a spanyol helyzet is távol jár a csúcstól. Igaz, itt a mérséklődés az utóbbi napokban már elég visszafogott volt. A francia kép megítélését a többféle adat és az utólagos revíziók nehezítik.

A frissebb gócpontokban kevésbé biztató a helyzet. Oroszországban kifejezetten gyorsuló szakaszában jár a koronavírus, a belga korlátozások is csak arra voltak egyelőre elegendők, hogy egyenletessé váljon a terjedés, de fékezni még nem sikerült. A brit járvány gyorsuló trendje április elején megtörni látszott, ám azóta ezt nem követte érdemi lassulás. A néhány hete még ijesztő török adatok mutatnak szelídülést.

Címlapkép: Getty Images